LISTA – Cine sunt cei 13 consilieri locali din Baia Mare care au aprobat construirea de blocuri și de 15 etaje în zona Sălii Sporturilor, Bazinul Olimpic și a terenurilor de rugby și atletism

10
2420
Adrian Pop, Radu Ardelean, Simion Bizău, Mihaela Câmpan, Mircea Cirț, Claudiu Pop, Ștefan Lupșa, IOAN DORU DĂNCUȘ, Leontin Pop, Ionuț Pârvu, Gabriel Roman, Cornel Varga, Mariana Pop

GROPARII IRESPONSABILI AI UNUI ORAȘ. Așa cum 2mnews a promis, scrierea îi nominalizează pe cei 13 consilieri locali din Baia Mare care au aprobat PUZ-ul Stadionul de Atletism, un document-reglementativ prost conceput din motive pe care le-am expus AICI  și extrem de permisiv și interpretativ, care violentează urbanistic o zonă semnificativă, care totalizează 35 de hectare de teren din apropierea centrului urbei.

 

Proiectul, creat la ordinul fostului primar corupt Cătălin Cherecheș de firma colaboratoarei sale, constănțeanca Mihaela Pușnava, și repus pe ordinea de zi de viceprimarul Ioan Doru Dăncuș, autodeclarat locotenentul lui Cherecheș și care a preluat atribuțiile de primar al municipiului după fuga din țară a fostului primar condamnat pentru luare de mită, a fost aprobat în 26 ianuarie 2024, în urma votului dat de 13 din cei 23 de consilieri locali.

 

Cine sunt cei 13

 

Au votat pentru cei 7 consilieri locali ai Coaliției pentru Maramureș (formațiunea electorală creată de Cherecheș și care cuprinde PNȚCD, PSD și PPUSL), respectiv Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Mihaela Câmpan, Ștefan Lupșa, Ionuț Pârvu, Mariana Pop și Gabriel Roman.

 

De asemenea, au votat pentru alți 6 vechi defectori din partidele pe listele cărora au fost aleși, cooptați de mai mult timp în mașinăria de vot organizată de Cherecheș, dar care nu au fost excluși din partide din motive pe care le-am explicat de mai multe ori (legislația este extrem de proastă în acest sens, fiind practic imposibil ca un exclus din partid să își piardă mandatul în cei 4 ani, acesta având la îndemână extrem de multe posibilități de a tărăgăna punerea în aplicare a deciziei partidului datorită căruia a ajuns în forul deliberativ).

 

Cei 6 sunt următorii: Simion Bizău și Mircea Cirț (ambii, scriptic la PNL), Leontin Pop și Claudiu Pop (ambii, scriptic la USR) și Cornel Varga și Adrian Pop (ambii, scriptic la PMP).

 

Motivațiile servite public ca argument pentru votul lor le puteți viziona în înregsitrarea ședinței forului deliberativ al orașului postată pe pagina oficială de Facebook a Consiliului Local Baia Mare. În esență, toți au mimat că nu înțeleg cele mai mari probleme urbanistice pe care le generează decizia lor, bătând apa-n piuă cu dezvoltarea orașului și cu banii mulți care vor completa bugetul local prin taxele cu care vor fi impozitate viitoarele locuințe.

 

În fapt, PUZ-ul este unul șmecheresc la îngemănarea cu penalul, fiind conceput pe o suprafață imensă (peste 35 de hectare!), având încorporată o zonă în care sunt concentrate funcțiuni sportive semnificative (Sala Sporturilor, Bazinul Olimpic acoperit, Bazinul Olimpic descoperit, sediul Centrului Național Sportiv „Lascăr Pană”, stadionul de rugby, terenul de atletism) și în care au fost deja gândite (chiar și plătite o parte din cheltuielile pre-execuționale) forme de dezvoltare a acestora (de pildă, Stadionul de Atletism), sau pot fi gândite unele de acest gen (extinderea Sălii Sporturilor, crearea unui stadion de rugby la standardele meritate de echipa de 4 ori campioană în ultimii 5 ani etc.).

 

Acum, acest PUZ dă posibilitatea edificării unor construcții cu diferite regimuri de înălțime (se poate construi chiar și între stadionul de rugby și cel de atletism, sau în părculețul din fața Bazinului Olimpic și al Sălii Sporturilor!).

 

Așa cum am subliniat în precedenta scriere, nicio persoană rațională nu se împotrivește dezvoltării orașului și prin construcții locative, spații comerciale, utilități de sănătate ș.a.m.d., însă orice urbanism onest și rațional observă că acest reglementările acestui PUZ violentează din punct de vedere urbanistic zona. Logic ar fi fost să fie făcute PUZ-uri distincte, pe zone mult mai reduse și care au aceeași funcționalitate. Nu este nicio problemă să se construiască blocuri cu 15 sau cu 1.015 etaje în Baia Mare, dar acestea nu pot fi construite oriunde decât în țări bananiere.

 

Mișcarea făcută în 26 ianuarie 2023 de către cei 13 consilieri locali nominalizați împietează grav, violent și ireversibil asupra esteticii orașului. Surse 2mnews au precizat că bătălia pentru încercarea normalizării vieții în Baia Mare nu s-a încheiat cu acest vot și că aceasta va continua, în tentativa de a se adopta cea mai bună soluție pentru viața cetățenilor, nu doar pentru unii cetățeni. Pentru că nu trăim realitatea lui Orwell în care unii sunt mai cetățeni decât alții.

 

Principalii vinovați pentru că s-a ajuns în această situație sunt fostul primar corupt Cătălin Cherecheș (care a dispus un PUZ pe o suprafață imensă, a ordonat modul în care acesta să fie desenat și apoi l-a aprobat pentru a-l trimite spre votul celor 23 de consilieri aleși de băimăreni pe listele partidelor, din care pe 13 îi controla în totalitate), locotenentul acestuia, Doru Dăncuș (care a preluat atribuțiile de primar) și cei 13 aleși locali care și-au dat girul. Și așa se distruge un oraș condus de atâta timp de corupți, habarniști, nepăsători.

 

Proprietarii terenurilor nu au nicio vină, nefiind consultați la crearea PUZ-ului (unii chiar nici nu visau să poată construi la regimurile de înălțime reglementate prin acest PUZ sau în anumite zone considerate, logic, de neconstruit). Urmărim speța.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

10 COMENTARII

  1. Pai da, demon neiubitor de lumina, e chiar pacat sa ramana nefolosit tot terenul ala, ca asa se dezvolta centrul unui oras: bloc langa bloc, dupa bloc peste bloc. Ghetou.

    Mari filantropi „dezvoltatorii” astia imobiliari, nu intelegem noi astia rai ca ei vor doar binele comunitatii.

  2. La unii dintre astia li se citeste pe fata „dorinta de a schimba in bine comunitatea”.

    Numai infiltrati si fomisti fara coloana. Sa nu va mirati daca va luati flegme in freza pe strada.

  3. Bine ca clădirea aia mare din cărămidă care mănâncă bani din bugetul orașului de ani buni nu vă deranjează.In gândirea voastră de experți în urbanism cum ar trebui să se dezvolte centrul unui oraș? Cine să construiască, nu am auzit decât că aia iau șpagă dar numiți voi o firmă cu care ați vrea să se dezvolte orașul.Balariile și spațiu ăla neutilizat nu vă deranjează și apropo terenul de atletism e utilizat de puține persoane cred ca astea ce vă tot dați cu părerea faceți mai mult sport cu porcul și alcoolul

  4. DNA, SRI ce fac ? Sunt PUZU – ri fabricate după nevoile dezvoltatorilor, nu după ce suportă locul, cum e cel din cartierul Săsar, unde un act de control de la Inspectoratul de stat în construcții din Cluj spune că nu e în regulă ce se întâmplă și tot au construit și mai construiesc. Instituțiile locale sunt doar paravanul acestor dezvoltatori. Este anormal ca o problemă de urbanism să rămână doar în sarcina locuitorilor din zonă, care să se judece prin instanțe, iar ștabii localității să păzesscă nevoi private.

  5. E bine că se fac blocuri acolo ! Și așa se discută transhumanța unora și trebuiau găsite noi locații.
    Se zvonește că fiecare apartament o să aibă asigurat și loc de palCALe .
    ( puncte de alimentare pt ,,mașini,, o să fie destule , că e mare terenul sportiv , verde, de lângă )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here