LEGE DOAR PENTRU UNII – Sediul Poliției Municipiului Baia Mare funcționează fără autorizație sanitară, din cauza jegului și a condițiilor insalubre

0
2675

CONDIȚII INSALUBRE LA POLIȚIE. Poliția Municipiului Baia Mare funcționează într-un sediu (cel de pe strada Tineretului nr. 2 – în foto) care nu deține… autorizație sanitară validă. Adică funcționează ilegal (2mnews deține un document oficial, parafat, semnat, asumat, care certifică informația de mai sus). De ce nu deține această autorizație obligatorie pentru toți privații, nu și pentru instituțiile statului? Din cauza… condițiilor insalubre. Fără periaje lingvistice, că noi n-avem caschetă: din cauza jegului.

 

2mnews deține fotografii care atestă intervenții ZERO în decurs de o săptămână în toaletele instituției. Adică, același jeg, rugină, același dozator de săpun lichid gol și lăsat așa. Bine, nu e râs, nici măcar de zâmbit, ci este îngrijorător, atât pentru personalul care este obligat să-și desfășoare activitatea în jeg, cât și pentru cetățenii care sunt nevoiți să se prezinte în respectivul imobil. Aveți o mică parte din imaginile-argument al celor precizate în galeria foto de la finalul scrierii.

 

Conform legii, autorizarea sanitară de funcționare are drept scop prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și a intoxicațiilor neprofesionale, a bolilor transmisibile, bolilor cronice cu extindere în masă, accidentelor, bolilor profesionale și a disconfortului populației.

 

De asemenea, potrivit legii autorizația sanitară se eliberează numai dacă respectivul obiectiv corespunde normelor de igienă, de medicina muncii, în scopul prevenirii oricărei îmbolnăviri. Dacă obiectivul nu corespunde, se notifică amânarea eliberării autorizației sanitare, aceasta cuprinzând explicit deficiențele constatate care trebuie remediate.

 

Notificarea amânării eliberării autorizației sanitare specifică și interdicția de funcționare până la obținerea autorizației sanitare. Oficial, niciun obiectiv fără autorizație sanitară de funcționare, chiar dacă este aflat în lucrări de remediere, nu are aprobarea de funcționare. Oficial și legal. Neoficial, iată: ditamai Poliția Municipiului Baia Mare funcționează de ani buni, bine-mersi, fără autorizație.

 

Pașii pentru obținere a autorizației sanitare (pe care nu o are, deci activitatea în actualul sediu al Poliției Municipiului Baia Mare ar trebui sistată, acum funcționând în afara legii) sunt: 1) Centru Medical Județean Maramureș înaintează dosarul de autorizare Direcției Medicale București; 2) Direcția Medicală București eliberează autorizația. De ce nu se fac pașii legali: am precizat, e redundant, dar să fie ăsta păcatul nostru: pentru că e jeg și sediul e insalubru – în consecință, pasul 0 ar trebui să fie remediate deficiențele cum spune legea (de exemplu, toaletele… o denumire elegantă în cazul Poliției Municipiului Baia Mare).

 

Bine, se bagă acum aproape 1 milion de lei în reparații curente la clădire. O să se termine peste… un an, de parcă se edifică vreo piramidă. Cu mila Celui de Sus, dacă au fost cuprinse și, hai să le numim totuși toaletele, poate o să se găsească vreun inspector dispus să-i riște cariera și să pună parafa pentru a se face și dosarul acela pentru obținerea autorizației sanitare…

 

Pe holul instituției există o autorizație sanitară de funcționare. Ultima viză datează din urmă cu… 9 ani (1 iunie 2012). Refuz să cred că din 2013, adică de 8 ani, Poliția Municipiului Baia Mare nu are autorizație sanitară de funcționare, dar funcționează, încălcând legea. În varianta cea mai optimistă încalcă legea doar de 2 ani. Dar, pentru că modul în care funcționează lucrurile în țara asta nu ne dau motive de optimism, o să aflăm exact de când încalcă Poliția Municipiului legea și vă comunicăm. Până atunci, însă, v-am comunicat că o încalcă. Știți, „toți suntem egali, dar unii sunt mai egali decât alții” („Ferma animalelor” – George Orwell).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here