BANI PUBLICI – Cât plătește Baia Mare pentru întreținerea cailor comunitari „confiscați” în trafic

0
548

COSTURI. Vă mai amintiți refrenul ăla cu „Tropa-trop prin oraş / Şchiopătatul galop / Un ţăran şi doi cai / Tropa-trop” (e „Tata și caii”, a lui Victor Socaciu, pe versurile lui Adrian Păunescu)? Ei, nu mai e de actualitate, conducătorii auto din (sau prin) Baia Mare respiră ușurați, cred că chiar au dat o petrecere în acest sens, pentru că s-a terminat cu căruțele care tranzitează orașul. Punct. Gata. Sfârșit. The End. Fin. Ende.

 

Consiliul Local Baia Mare a decis recent să pună batista pe țambal și le acorde polițiștilor comunitari baza legală prin care nu doar să-i amendeze pe cei care încălcau o hotărâre ce interzicea accesul prin municipiu cu cai/căruțe, ci și să confiște animalele de tracțiune care, de în cele mai multe cazuri, erau utilizate de persoane paupere din cartierele nelegal edificate în oraș care se ocupă cu furtul deșurilor recuperabile din containere.

 

În consecință, de acum încolo, când căruțașii sunt prinși de Poliția Locală, acestora le sunt „confiscați” caii. Pentru a putea pune în practică această decizie, a fost necesar ca municipalitatea să încheie un contract cu o firmă acreditată să presteze „servicii de pensiune” pentru cai. Deci transport, cazare, papa, tratament medical, igienizarea boxelor, carantină etc. Firma care va păstra caii în grajudurile proprii și îi va întreține este Asociația Reconstrucție Comunitară Maramureș din Curtuiușul Mare, aceasta urmând să primească pentru fiecare cal 1.350 de lei/lună+TVA, adică aproape 300 de euro!

 

Contractul dintre Primărie și firma din Curtuiuș, care este valabil până la finalul anului viitor, prevede totuși o sumă maximă ce poate fi plătită, respectiv încasată, în fiecare lună: 19.800 lei+TVA, echivalentul a peste 4.300 de euro. În cazul cailor bolnavi, tratamentul și medicația se achită separat, însă suma totală lunară nu poate depăși, spuneam, 4.300 euro.

 

O lege nu foarte bună, dimpotrivă, care obligă autoritățile publice la eforturi financiare suplimentare, pentru că e greu de crezut că vreunul dintre căruțașii care trăiesc de azi pe mâine vor avea banii necesari achitării amenzii și a taxei de recuperare a calului. Retrăm bancul cu Bulă care se consideră bogat pentru că atunci când a adus acasă un câine de pripas, tatăl i-a spus „Numai ăsta ne lipsea, în rest avem de toate”, iar el a concluzionat că dacă nu le mai lipsește nimic înseamnă că sunt însăriți. Așa și noi, din orașul care a eradicat circulația urbană a vehiculelor rurale. Cu prețul pe care vi l-am spus.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here