ANALIZĂ – Cine sunt pretendenții la Consiliul de Administrație al Aeroportului Maramureș și cine le decide soarta

0
1586

ADMINISTRAȚIE. În acest moment, Regia Autonomă Aeroportul Internațional Maramureș (am utilizat titulatura oficială, deși este una ironică în condițiile de astăzi) nu are Consiliu de Administrație (CA), foștilor membri expirându-le mandatul. Bine, știu, nu are mai multe, nefiind încă operativ, dar scrierea asta se referă la constituirea noului for a cărui principală misiune este să decidă strategia ce trebuie implementată de manager.

 

Conform legii, pentru că instituția este în subordinea Consiliului Județean (CJ) Maramureș, autoritatea tutelară are dreptul să numescă un reprezentant. În mandatul trecut, acesta a fost Marin Brăgaru, fost county manager și, până la un moment dat, mâna dreaptă a președintelui CJ (Zamfir Flore Ciceu). Pentru acest nou CA, avocatul Brăgaru este unica propunere a președintelui Gabriel Zetea, implicit este inclus sigur și în viitorul for decizional al aeroportului. El a fost președintele vechiului CA, cel mai probabil își va păstra funcția și acum, Zetea dorind să poată controla și pe viitor ce se întâmplă cu Regia din subordine.

 

În afara lui Brăgaru, din CA al Aeroportului vor mai face parte reprezentantul Ministerului Finanțelor Publice (în mandatul trecut a fost directorul general al Direcției de Finanțe, Călin Chilat, tot el fiind favorit să fie nominalizat și acum, respectându-se cutuma) și alte trei persoane, toate din afara autorității tutelare (CJ, în cazul de față). Adică se poate înscrie oricine îndeplinește condițiile, iar cei validați sunt supuși votului CJ Maramureș.

 

Pe cele trei locuri s-au înscris 12 persoane – concurență mare, ca la Medicină pe vremea comuniștilor -. toți fiind validați de comisia de selecție, însă doar trei dintre ei vor fie aprobați de plenul CJ. Mai simplu spus, din cei validați, Zetea va alege trei (nu este exclusă, dar e puțin probabilă, nici varianta ca decidentul să propună mărirea CA cu încă doi membri). Care vrea el. Iar consilierii județeni vor vota, la foc automat, aprobând vrerea Stăpânului Inelelor județului.

 

4 pe un loc – cine sunt cei 12

 

Ce câștig are un membru al CA al Aeroportului de e așa înghesuială pe acolo? În aparență, mai nimic. În practică, mult. Are o indemnizație (care nu e de neglijat, respectiv 2.500 lei/ședință) și… influență. În fine, să-i enumerăm(în ordine alfabetică) și să vedem cine sunt cei 12 candidați din afara autorității tutelare.

 

  1. Odon Agoston. Născut în 26 decembrie 1968, la Șimleul Silvaniei (jud. Sălaj). Locuiește în comuna Dumbrăvița (jud. Timiș). A îndeplinit funcții administrative și politice (consilier local, prim-vicepreședinte al PNȚCD Timiș – se spune că e omul de încredere al președintelui țărănist Aurelian Pavelescu). La proba de interviu a avut 58,66 puncte (din 60 posibile). Totuși, prognoza noastră: 10%.

 

  1. Pavel Cristian Balaj. Născut în 17 august 1971, în Baia Mare, este un fost reputat arbitru internațional de fotbal, retras din activitate la sfârșitul anului trecut. Cetățean de onoare al orașului Baia Mare, Balaj este, din martie 2010, președinte al Asociației Județene de Fotbal Maramureș (AJFMM). La proba de interviu a avut 44,66 puncte. Reprezintă o candidatură-surpriză, însă faptul că s-a înscris și că are o relație specială de prietenie cu unicul decident (Zetea), îi conferă șanse însemnate: 65%.

 

  1. Viorel Buta. Născut în 30 septembrie 1956, din Baia Mare. Este administrator de firmă, social-democrat, absolvent de Științe Economice la Universitatea “Bogdan Vodă”, economist. Are o relație excelentă cu Zetea, este unul dintre oamenii săi de încredere, și a fost membru în CA al Aeroportului și în mandatul trecut. Totuși, lucrările pe care le are de efectuat prin județ s-a putea să-l determine pe Zetea să-l sară tura asta. În cazul în care decidentul i-a spus să-și depună dosarul, șansele de reușită ar fi de 100%. La proba de interviu a avut 59 puncte (cele mai multe). Totuși, păstrăm o doză însemnată de rațional: 90%.

 

  1. Ioachim Nicolae Făt. Fost membru în CA al Aeroportului., fost președinte al clubului Minaur (la ultimul titlu de campioană obținut de acesta). Social-democrat, relație sinuoasă (când proastă, când excelentă) cu Zetea. Nu mai dezbatem pentru că nu și-a depus declarația de intenție și nu s-a prezentat la proba de interviu, implict a înțeles că Zetea îi preferă pe alți trei și nu s-a mai încurcat în detalii. Șanse: 0%.

 

  1. Marius Ioan Gârdea. Este unul dintre puținii speciliști – director general al Aeroportului din Sibiu. Și el a făcut parte din precedentul CA al Aeroportului Baia Mare (cum se numea în acea vreme). A fost notat cu 53 de puncte la proba de interviu. Cel mai probabil nu va pătrunde în noua structură. Șanse: 35%.

 

  1. Livia Aurica Giurgi. Economist, a obținut la proba de interviu 50 de puncte. Șanse reduse să intre în noul CA: 20%.

 

  1. Ivette Alessandra Ilea. Face parte din CA al unei alte instituții din subordinea CJ Maramureș, Drumuri și Poduri. Este o persoană agreată. La proba de interviu a fost cotat cu 50,33 puncte. Șanse de pătrundere în CA: 65%.

 

  1. Emil Marinescu. Fost vicepreședinte al CJ Maramureș, pensionar și director adjunct la Drumuri și Poduri (altă firmă din subordinea CJ), a defectat politic la PSD, în baza unor promisiuni ale lui Zetea. Dacă decidentul i-a spus să își depună dosarul, are șanse de 100% să intre în CA. La proba de interviu a stors 43,66 puncte. Șanse: 85%.

 

  1. Diana Muzaș. La proba de interviu a fost cotată cu 52,33 puncte. Șanse de pătrundere în CA: 5%.

 

  1. Christian Flaviu Podariu. Este/a fost administrator al unei firme, Glencore România SRL, deținută de un australian cu domiciliul în Elveţia, Steven Frank Kalmin, firmp despre care presa națională a susținut că ar fi controlată de fapt, de controversatul Marc Rich, un personaj implicat în mai multe scandaluri internaţionale (printre care și Roșia Montană). La proba de interviu a fost cotat cu 49,33 puncte. Șanse de pătrundere în CA: 5%.

 

  1. Adrian Cornel Pop. La proba de interviu a fost cotat cu 58,33 puncte. Șanse de pătrundere în CA: 35%.

 

  1. Marinel Constantin Zoicaș. Născut la 21 mai 1958 în județul Satu Mare, la Giurtelecu Hododului – este consătean cu fostul șef SRI din perioada 1990-1997, Virgil Măgureanu. Liberal, inginer, economist, fost consilier județean, o altă candidatură-surpriză. Fost director la CAS Maramureș. La proba de interviu a fost cotat cu 46,66 puncte. Șanse de pătrundere în CA: 15%.

 

OK, astea-s datele. Ce se întâmplă mai departe? Comisia de selecție a întocmit astăzi Raportul pentru numirile finale și l-a transmis președintelui CJ Maramureș (Gabriel Zetea) în vederea luării deciziei de numire. Mai departe Zetea decide și consilierii județeni validează prin vot decizia sa.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here