EXCLUSIV – Cine este cel acuzat de uciderea pădurarului Liviu Pop: este arestat din august 2020 și acum i-a fost prelungit mandatul cu încă 60 de zile

0
3933

DECONSPIRARE. Până acum a fost secretizată identitatea celui arestat în 11 august 2020 – la propunerea procurorilor de caz de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și hotărârea judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București – sub acuzația de ucidere a pădurarului Liviu Pop (30 de ani) de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț – Direcția Silvică Maramureș. Să îndreptăm lucrurile…

 

În 16 octombrie 2019 (o zi de miercuri), în jurul orei 19.45, pădurarul Liviu Pop, aflat în Pădurea Rogozului – Valea Hotarului (de pe raza satului Rogoz, aparținător de orașul Târgu Lăpuș) pentru a verifica reclamația primită conform căreia mai multe persoane fură lemne, a fost împușcat cu propria armă de unul dintre cei trei surprinși în flagrant. Corpul celui ucis a fost găsit într-o râpă și  prezenta urme de agresiune fizică.

 

Cazul a suscitat interesul public în condițiile în care s-a petrecut pe fondul mai multor agresiuni ale hoților de lemn împotriva pădurarilor. Cele trei persoane au fost identificate în scurt timp de anchetatorii locali. În fază inițială, aceștia au declarat că pădurarul ar fi lovit căruța cu arma de vânătoare, care s-a rupt și, fiind îndreptată spre spatele său, i s-a descărcat în omoplat, iar caii s-au speriat și au luat-o la fugă, iar căruța i-a trecut peste piciorul pădurarului căzut sub aceasta.

 

În noiembrie 2019, din cauza suspiciunii publice că dosarul va fi mușamalizat (pentru că unul dintre cei trei anchetați era finul prim-procuroarei Parchetului de pe lângă Judecatoria Târgu Lăpuș), a fost preluat de procurorii Secției de Urmărire penală și Criminalistică de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (actuala denumire a Parchetului General). La 10 luni de la preluarea dosarului, în 11 august 2020, procurorii de caz au anunțat că, în speță, un inculpat urmează să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. Din 10 august 2020, acest inculpat a fost inițial reținut 24 de ore, apoi arestat preventiv, fără ca identitatea sa să fie făcută publică.

 

Conform procurorilor de caz, bărbatul prins la furat de lemne care în octombrie 2019 l-ar fi ucis cu sânge rece pe pădurarul Liviu Pop (30 de ani, căsătorit și cu trei fetițe mici, angajat al Direcției Silvice Maramureș din anul 2012) este Ioan G. Pop. Soția (Anamaria) și cele trei fetițe ale pădurarului (Ilinca Maria, Raluca Elena și Sofia Natalia) s-au constituit părți vătămate în proces (copiii, prin reprezentatul legal, respectiv mama lor).

 

Ioan G. Pop a fost trimis în judecată pentru “comiterea în concurs real a infracțiunilor de ultraj (în modalitatea omorului săvârșit împotriva unui funcționar public care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu), tâlhărie calificată și uz de armă fără drept”.

 

Din 11 august 2020, arestarea preventivă a inculpatului Ioan G. Pop este prelungită cu câte 30/60 de zile – ultima soluție judecătorească în acest sens fiind luată marți, 23 martie 2021, la Tribunalul Maramureș, care a menținut decizia, respingând cererea inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar (de altfel, Ioan G. Pop a contestat de fiecare dată când a avut ocazia soluția judecătorească de menținere a măsurii arestării preventive – tot de fiecare dată contestațiile au fost respinse de instanțele superioare).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here