EXCLUSIV – Grigore Bota, supranumit „Ucigașul de boschetari”, condamnat pe viață și încarcerat de 23 de ani la Penitenciarul Baia Mare, cere să i se reducă pedeapsa la 30 de ani de închisoare

0
2138

CERE MODIFICAREA SENTINȚEI. Grigore Bota, arestat în august 2000 și condamnat la 99 de ani de închisoare pentru comiterea a 3 crime, dar acreditat de criminaliștii maramureșeni cu 12 crime, aflat în închisoarea din Tăuții de Sus de 23 de ani, a cerut instanței maramureșene înlocuirea pedepsei detenţiunii pe viaţă, cerere care se încadrează în prevederile noului Cod Penal. Conform acestora, la împlinirea vârstei de 65 de ani, condamnatul la pedeapsa detenţiunii pe viaţă poate cere în timpul executării pedepsei să îi fie înlocuită pedeapsa inițială cu pedeapsa închisorii pe timp de 30 de ani şi interzicerii unor drepturi.

 

Instanţa în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere (în cazul de față Tribunalul Maramureș) poate dispune (nu este obligată) înlocuirea pedepsei detenţiunii pe viaţă, emițând un nou mandat de executare a pedepsei de 30 de ani închisoare, care înlocuieşte mandatul anterior pentru pedeapsa detenţiunii pe viaţă.

 

Cererea lui Bota de înlocuire a pedepsei detenţiunii pe viaţă cu detenția pe 30 de ani a fost înregistrată în această săptămână, urmând să fie judecată la 1 noiembrie 2023 de magistratul desemnat al Secției Penale a Tribunalului Maramureș.

 

Grigore Bota (65 de ani), supranumit „Ucigașul de boschetari”, a fost arestat în august 2000 și condamnat definitiv, la 27 februarie 2002, la executarea pedepsei de 99 ani închisoare pentru omor deosebit de grav (3 crime), fiind prezentat în diverse studii criminalistice drept criminalul român cu cele mai multe victime (cel mai mare criminal în serie în viață), criminaliștii băimăreni direct implicați în anchetă susținând că acesta ar fi ucis, de fapt, 12 oameni, însă a fost acuzat numai de trei crime – deși la testările cu poligraful ar fi mărturisit mai multe – din cauza faptului că gradul avansat de descompunere al celorlalte cadavre, descoperite în perioada aprilie 2000 – septembrie 2001 pe malurile Săsarului și în zona Gării Baia Mare, a făcut imposibilă stabilirea certă a cauzei morții.

 

În perioada 2018-2023, Bota a depus 6 cereri de liberare condiționată, toate acestea fiind respinse de instanțele din Maramureș – ultima a fost soluționată definitiv la 18 mai 2023, Tribunalul Maramureș considerând-o “nefondată”. Potrivit hotărârii, Bota are dreptul de a depune o nouă cerere de liberare condiționată „după data de 27 septembrie 2023”. Conform Codului Penal, un condamnat, chiar la închisoare pe viață, poate cere liberarea condiționată dacă a executat minim 20 de ani de detenție, a avut o conduită bună și și-a îndeplinit obligațiile civile. În timpul soluționării cererilor de liberare, Bota și-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat și a susținut că le regretă, cerând clemența magistraților.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here