INVESTIȚIE – Proiectul de înființare a rețelelor de apă potabilă și canalizare menajeră din Bistra, în valoare de 22 de milioane de lei, a intrat în fază pre-execuțională: vor fi branșate două din cele trei sate

0
111

INFRASTRUCTURĂ UTILITARĂ – BISTRA (MARAMUREȘ). Administrația comunei maramureșene Bistra, controlată de edilul Vasile Duciuc (PNL), a demarat procedurile de înființare a sistemului de furnizare apă potabilă și canalizare menajeră în două dintre satele comunei, respectiv Bistra și Valea Vișeului. Investiția este finanțată cu 22 de milioane de lei prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”. Celălalt sat al comunei, Crasna Vișeului, este cuprins într-un proiect comun al administrației din Bistra cu comuna Petrova, în valoare de 25 de milioane de lei (fiind gestionat de aceasta din urmă și finanțat din aceeași sursă).

 

Proiectul, care se află în fază pre-execuțională (obținerea autorizațiilor, avizelor, certificatelor, acordurilor impuse de legislație – deține deja o parte dintre avize și acorduri), prevede captarea apei din sursă subterană, prin drenuri în stratul realizat pe valea Bistra, transportul acesteia printr-o conductă subterană de circa 450 de metri până la o stație de tratare cu o capacitate de 30 mc/h, montarea unui rezervor metalic de înmagazinare cu o capacitate de 400 mc.

 

Rețeaua de distribuție a apei potabile a fost proiectată cu o lungime totală de peste 13 kilometri (exact: 13.093 m) – suprafață pe care vor fi 79 de traversări (una dintre aceastea, a râului Vișeu, pe 116 metri) -, 47 de cămine de vane, 20 de hidranți de incendiu și 250 de cămine de branșamente.

 

Rețeaua de canalizare a fost proiectată gravitațional, cu o lungime totală de circa 6,7 kilometri (exact: 6.668 metri), cu 241 de cămine de vizitare și 250 de cămine de racord. Rețeaua va fi deservită de 3 stațiiu de pompare a apelor uzate și o stație de epurare cu o capacitate totală de 470 mc/zi (este dimensionată pentru a deservi 2.500 de utilizatori – deversarea apelor epurate se va face în râul Vișeu.

 

Bistra o comună situată la granița României cu Ucraina, este învecinată cu comunele Repedea, Ruscova, Petrova și Rona de Sus, fiind formată din trei sate (Bistra, Valea Vișeului și Crasna Vișeului) și are o suprafață de 132 km² (în mare parte acoperită de munți și păduri – cea mai mare parte a teritoriului comunei se încadrează în Parcul Natural Munții Maramureșului, cel mai mare parc natural din România). Comuna are o populație de 3.716 persoane (conform rezultatelor celui mai recent recensământ).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here