INVESTIȚIE – La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare s-a înființat o cameră senzorială pentru terapia copiilor cu deficiențe neuropsihomotorii

0
186

PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI. În cadrul Centrului de Sănătate Mintală Infantilă Baia Mare al Spitalului Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” s-a achiziționat, prin intermediul Programului Național de Sănătate Mintală, o cameră de stimulare multisenzorială cu rolul de a dezvolta funcțiile senzoriale ale copiilor pentru o adaptare mai bună la mediul înconjurător.

 

Echipa pluridisciplinară a Centrului de Sănătate Mintală Infantilă, alcătuită din medici, psihologi, logoped, kinetoterapeuți, asistenți medicali, este recunoscătoare tuturor celor care au contribuit la succesul acestui proiect important în sprijinirea copiilor cu dizabilități, pentru ca aceștia să beneficieze de cele mai performante echipamente și personal instruit la cele mai înalte standarde profesionale.

 

Această cameră multisenzorială acționează ca un mediu terapeutic controlat,  prin care copilul poate experimenta gradual stimulările senzoriale, asigurându-se procesul neurologic normal de organizare şi prelucrare a senzaţiilor provenite de la toate canalele senzoriale,  astfel încât copiii cu tulburări de neurodezvoltare să poată da un răspuns adaptativ. Prin activităţile de stimulare senzorială se ameliorează disfuncţia de integrare senzorială prin experimentarea de impulsuri senzoriale variate, adaptate nevoilor specifice fiecăruia, în contexte terapeutice controlate.

 

Terapia multisenzorială are numeroase beneficii, printre care: reglarea sensibilității vestibulare, a coordonării și îmbunătățirea capacităților motorii, adaptarea la senzațiile din mediul înconjurător, diminuarea stărilor anxioase, scăderea excitabilității, învățarea unor strategii de autoreglare emoțională și comportamentală, creșterea capacității de concentrare, ameliorarea tulburărilor de comportament, diminuarea comportamentelor stereotipe, dezvoltarea limbajului expresiv, dobândirea unor competențe și abilități care ajută la o integrare mai bună în mediul social și dezvoltarea unor abilități privind augmentarea autonomiei personale.

 

George Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență „Dr Constantin Opriș” Baia MareATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here