INVESTIȚIE – ARL Cluj va fi desemnat câștigător al contractului de execuție a Pasajului rutier suprateran Italsofa, cu 62 de milioane de lei: în februarie încep lucrările și trebuie finalizate până în februarie 2025

0
4841

DECIZIE. Pasajul rutier suprateran de la Italsofa, de la intrarea în municipiul Baia Mare, proiectat cu 680 metri lungime, 13,6 metri lățime (din care trotuarele au lățimea de 2,5 metri fiecare), va fi executat de asocierea formată din Antrepriza de Reparații și Lucrări (ARL) Cluj & Strabag AG, contractul de execuție urmând să fie semnat luna viitoare de Consiliul Județean Maramureș (rezultatul licitației nu a fost contestat de contra-ofertanți, deci va fi cel oficializat la începutul lunii viitoare – informația are grad de acuratețe de 100%).

 

Pentru contractul estimat la 78 milioane lei și câștigat cu suma de 62 de milioane de lei (exact: 62.283.554,20 lei, sumă care include TVA) s-au luptat patru asocieri care au avut ca lideri Conrep SA din Vișeu de Sus, Freyrom SA din București, Drum Inserv SRL din Zalău și ARL Cluj SA din Cluj-Napoca. Finanțarea acestei lucrări este asigurată, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, obiectivul fiind construit în urma unui parteneriat între Consiliul Județean Maramureș – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Primăria Baia Mare.

 

ARL Cluj (liderul de asociere) este, din mai 2007, subsidiara concernului austriac Strabag (înscris ca asociat secundar în acest contract), care a achiziționat-o la acea vreme cu 5,2 milioane de euro – Strabag AG este controlat de familia Haselsteiner (Hans Peter Haselsteiner și Klemens Peter Haselsteiner), asociat minoritar, cu 1,40% din acțiuni, este statul român, prin Ministerul Transporturilor.

 

Firma este condusă executiv de Dan Lucian Mihancea, din postură de director general, și este specializată în lucrări de construire a drumurilor și autostrăzilor. Are 8 sedii secundare, înregistrate în județele Cluj, Maramureș, Bihor și Bistrița-Năsăud. Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de aproape 403 milioane de lei și un profit net de 88,13 milioane de lei, realizat cu 269 de angajați, dar și datorii de 53,22 milioane de lei.

 

Lucrările la Pasajul Italsofa vor începe în februarie 2024 (când cel mai probabil se va emite ordinul de începere), după cum a aprecizat președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, și vor fi finalizate în 12 luni. Așadar: februarie 2025.

 

Luna viitoare va fi finalizată și procedura de licitație la Pasajul rutier suprateran Clubul Văcarilor din Baia Mare (sunt 6 oferte, despre care aveți detalii AICI), la care lucrările vor începe în luna martie 2024, a mai precizat președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan. Și acesta are ca termen de finalizare 12 luni (martie 2025). Proiectul are finanțare obținută, de circa 19 de milioane de euro, și va fi realizată, la fel ca și Pasajul Italsofa, în parteneriat cu CNAIR.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here