INEFICIENȚĂ – În ultimii 2 ani, Primăria Baia Mare a colectat doar 70% din taxele și impozitele locale

0
1354

VENITURILE ORAȘULUI. O localitate își realizează veniturile proprii care formează bugetele locale din impozite, taxe și alte vărsăminte de venituri cuvenite de la cetățeni, firme și instituții publice. Să vedem cât de eficientă este activitatea de colectare de Primăria Baia Mare a acestor venituri…

 

În anul 2020, gradul de realizare (colectare) a veniturilor proprii ale Primăriei Baia Mare a fost de 69,57%. În anul 2020, gradul de realizare (colectare) a veniturilor proprii ale Primăriei Baia Mare a fost de 70,37%. De ce v-am sesizat acest aspect? Nu pentru a-i face de rușine pe șefii administrației publice locale, care conduc activitatea Primăriei, ci pentru că tot legea (finanțelor publice locale) impune o “sancțiune” autorității care timp de doi ani consecutiv colectează sub 97% din veniturile proprii.

 

Această “sancțiune” constă în modul în care au voie să-și fundamenteze bugetul local în cel de-al treilea an. În cazul de față, Primăria Baia Mare are voie să-și fundamenteze bugetul (adică să facă calculele/repartizările de cheltuire a banilor din pușculița orașului, pe funcționare și dezvoltare) la suma veniturilor proprii realizate în anul precent, adică în 2021.

 

Mai simplu spus, statul îți spune că dacă n-ai fost în stare să colectezi măcar 97% din taxele și impozitele locale, anul viitor (adică acum) îți faci bugetul nu pe cât visezi/estimezi că o să ai în pușculiță, ci pe cât ai reușit să strângi anul trecut (când ai strâns puțin). (Și) De aceea este importantă performarea administrativă în colectarea unui procent cât mai mare din taxele și impozitele pe care le impui la nivel de localitate.

 

Sigur, în Baia Mare situația s-a rezolvat așa cum am precizat într-un articol anterior (aveți detalii AICI): s-a obținut aprobarea să se tragă în acest an din creditul bancar de 130 de milioane de lei luat în 2020 cu 10 milioane de lei mai mult decât era aprobat inițial (adică 65 de milioane de lei, în loc de 55 de milioane de lei) – ca-n bancul cu sărăcia: Ce face un sărac când nu are bani? Ia un credit.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here