ÎN SFÂRȘIT – CFR plătește 600.000 de lei pentru studiul de fezabilitate privind modernizarea Gării Baia Mare

0
825

MODERNIZARE. Compania Naţională de Cai Ferate (CFR) SA a lansat, prin sucursala regională de Căi Ferate Cluj, licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate privind modernizarea/reabilitarea Gării Baia Mare. Suma estimativă pe care CFR este dispusă să o investească în acest sens este de peste o jumătate de milion de lei (exact: 588.560 lei + TVA). SF-ul de modernizare a stației CFR Baia Mare trebuie finalizat în 4 luni de la semnarea contractului.

 

Cine plătește

 

Proiectul face parte dintr-un program care cuprinde întocmirea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea sau reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din 16 județe, investiția fiind finanțată din fonduri europene (prin POR Infrastructură Mare). Sursa de finanţare este inclusă în bugetul CFR SA, la capitolul Fonduri externe nerambursabile.

 

Oferetele pentru realizarea lucrării se deschid în 27 iunie 2019. Lucrearea se va atribui pe baza principiului Cel mai bun raport calitate-preț, prețul însemnând 40% în algoritmul de calcul, iar componenta tehnică (demonstrarea capacității tehnice de implementare a contractului și planificarea resurselor umane și a activităților) de 60%.

 

Ultima mimare de CFR că vrea să modernizeze Gara din Baia Mare a avut loc în 2017, când a alocat o sumă (insuficientă – 220.000 de lei) pentru lucrări la un singur peron (din cele trei existente).

 

Ce vor să facă

 

Lucrările de modernizare/reabilitare pun accent pe: modernizarea şi repararea clădirilor de călători (care vor fi dotate inclusiv cu facilităţi pentru persoanele cu mobilitate redusă, prin elemente de siguranţă, rampe speciale pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, balustrare, garduri de siguranţă între liniile din staţii etc.), dar și pe modernizarea echipamentelor de telecomunicaţii şi de informare a publicului călător.

 

De asemenea, proiectul prevede înălţarea peroanelor (conform standardelor europene), modernizarea copertinelor, a liniilor din staţii, pasajelor, pasarelelor şi asigurarea accesului la peroanele intermediare; asigurarea sistemelor de ventilaţie şi încălzire, montarea de panouri fonoabsorbante; înlocuirea instalaţiilor electrice, sanitare şi termice şi refacerea sistemului de drenaj.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here