DESCOPERIRI ARHEOLOGICE – Primele dovezi ale unei locuiri în peșteră în urmă cu 5.000 de ani, în Maramureș

0
693

ȘURA DRACULUI. Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a desfășurat, în perioada 24-30 noiembrie 2021, prima campanie de săpături arheologice într-o peșteră din județul Maramureș, la Sălnița, peștera „Șura Dracului” (comuna Vima Mică, jud. Maramureș).

 

În perioada 2019-2020 au fost organizate primele săpături arheologice din  apropierea peșterii, pe dealul „Custura Cetățelei”, în urma cărora au fost descoperite fragmente ceramice, oase de animale, câteva piese și unelte din fier, aparținând Eneoliticului (cultura Coțofeni, 3.500-2.500 a.Hr.), Epocii Târzii a Bronzului (a doua jumătate a mileniului II a.Hr.) și perioadei medievale (sec. XIII-XIV p.Hr.).

Cercetările efectuate anul acesta la „Șura Dracului” au constat într-o evaluare de teren prin efectuarea unui sondaj arheologic pentru confirmarea unor eșantioane în această zonă. Astfel, au fost descoperite numeroase fragmente ceramice aparținând Culturii Coțofeni (3.500-2.500 a.Hr.) și oase de animale, fapt care arată o locuire, chiar și temporară, în acest loc. Finanțarea acestui proiect a fost asigurată din bugetul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, iar colectivul de cercetare a fost alcătuit din specialiști ai muzeului, ai Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie și Geologie și ai Clubului de Speologie Montana Baia Mare.

 

Ținând cont de importanța descoperirilor atât de la „Custura Cetățelei”, cât și cele de la „Peștera Șura Dracului”, echipa de specialiști a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și-a propus continuarea cercetărilor în acestă zonă pentru culegerea și documentarea de informații privind condițiile și modul de locuire în zona râului Lăpuș în diverse epoci istorice.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean MaramureșATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here