EXCLUSIV – Procesul de corupție în care sunt inculpați șefii de Poliție Viorel Donciu și Vasile Belea și consilierul județean Adi Filip se va judeca cu toți trei în libertate

0
2613

PROCES DE CORUPȚIE CU POLIȚIȘTI-ȘEFI ȘI ALES JUDEȚEAN. Procesul în care vor fi judecate fapte de corupție pe care DNA susține că le-au comis inspector principal de poliție Viorel Andrei Donciu (fostul șef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Maramureș – SPCRPCIV), comisarul de poliție Vasile Ionuț Belea (șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul Serviciului Rutier – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş) și consilierul județean Adrian Filip (Pro România) va fi judecat cu toți trei inculpații în stare de libertate, după ce fostul șef de la Permise-Înmatriculări Auto Maramureș, Viorel Donciu, a fost inițial eliberat din arest preventiv și pus în arest la domiciliu, iar apoi a fost eliberat din arest la domiciliu, acum fiind sub control judiciar.

 

Ceilalți doi inculpați, comisarul de poliție Vasile Ionuț Belea (acuzat de dare de mită – lui Donciu) și consilierul județean Adi Filip din Vișeu de Sus (acuzat de trafic de influență și instigare la acces ilegal la un sistem informatic) au fost trimiși în judecată, în 30 iunie 2021, în stare de libertate.

 

Procesul va fi judecat la Secția Penală a Tribunalului Maramureș, iar Instituția Prefectului Maramureș s-a constituit parte civilă (prejudiciată). De două luni, de când a fost înregistrată trimiterea în judecată, dosarul nu a primit niciun termen (a fost vacanță judecătorească).

 

Calendarul eliberării lui Donciu

 

Fostul șef de la Permise-Înmatriculări Auto Maramureș, Viorel Donciu, a stat în arest timp de 4 luni, în perioada 7 aprilie – 5 august 2021. Donciu a fost reținut de procurorii DNA Cluj în 7 aprilie, ulterior fiind trimis în judecată pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), cumpărare de influență și acces ilegal la un sistem informatic.

 

După mai multe prelungiri a măsurii arestului preventiv, în 26 iulie, Tribunalul Maramureș a prelungit cu încă 30 de zile măsura arestării preventive față de Donciu. Acesta a contestat decizia, iar în 5 august, Curtea de Apel Cluj i-a admis contestația, înlocuind măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu (printre obligațiile impuse de instanță, interdicția de comunicare direct cu 28 de persoane – cele mai multe martori în dosar -, precum şi cu poliţiștii din cadrul SPCRPCIV Maramureș.

 

În 26 august, atât Donciu, cât și procurorul de instanță al DNA au cerut Tribunalului Maramureș înlocuirea măsurii arestului la domiciliu, iar magistratul de caz a admis cererea, înlocuind arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar timp de 60 de zile (printre interdicțiile impuse de instanță, să nu exercite profesia de poliţist şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia se presupune că a săvârşit faptele). Donciu a contestat hotărârea. În 1 septembrie, la Curtea de Apel Cluj, magistrații au respins contestația lui Donciu (l-au obligat și la plata a 300 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare în favoarea statului).

 

Speța, văzută de DNA

 

Conform DNA, în 4 februarie 2021, Viorel Donciu (pe atunci șef interimar al SPCRPCIV Maramureș) ar fi cumpărat influența consilierului județean Adi Filip (Pro România) din Vișeu de Sus, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, pentru a fi desemnat în continuare în funcție (împuternicirea expira în 15 februarie 2021).

 

În schimbul menținerii sale în funcție, Donciu l-a fi sprijinit pe consilierul județean la înmatricularea unor vehicule deținute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidați la examenul pentru obținerea permisului de conducere, în interesul personal al consilierului sau în interesul altor persoane. De asemenea, în 1 februarie 2021, la instigarea lui Filip, Donciu a accesat fără drept baza de date a MAI – Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, în interesul personal al consilierului județean, pentru a verifica un autoturism din proprietatea unei firme.

 

În contexte diferite, în 9 februarie, 10 februarie și 25 februarie 2021, în calitate de șef al SPCRPCIV Maramureș, Viorel Andrei Donciu ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obținerea permisului de conducere auto ori pentru înmatricularea unor vehicule.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here