PROGRAM-PILOT – O școală din Baia Mare, introdusă experimental într-un sistem de învățământ fără teze și cu prezenţă fizică şi online alternativă

0
1968

SISTEM DE ÎNVĂȚĂMÂNT EXPERIMENTAL. Începând cu acest an școlar, Ministerul Educaţiei va experimenta în șase școli predarea/învățarea în sistem “blended learning”, una dintre acestea fiind din Maramureș: Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” din Baia Mare (situată pe strada Bogdan Vodă nr. 4 – este o școală înființată în anul 1996, care a purtat la început titulatura Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 3 Baia Mare).

 

În traducere “învățare amestecată/mixată”, sistemul “blended learning” constă în predare alternativă (la intervale periodice, bine stabilite) cu prezenţă fizică şi online şi care utilizează modele de evaluare „narativă”, în locul celei bazate pe calificative (pentru reducerea presiunii evaluării asupra elevilor, în special a celor din ciclul primar).

 

Componenta cea mai importantă a sistemului “blended learning” constă în transformarea curriculară, modele curriculare şi planuri cadru fiind adaptate de fiecare şcoală, în funcţie de nevoile comunităţii şi de resursele umane şi materiale existente. Conform MEN, acest fapt va permite proiectarea pe arii de învăţare, nu pe discipline, şi se va concentra în mod real pe dezvoltarea unor competenţe relevante – totuși, modificările vor respecta obiectivele specifice fiecărui ciclu de învățământ şi competenţele din profilurile de formare ale elevului.

 

În noul sistem tezele semestriale vor fi înlocuite cu un portofoliu semstrial al elevului (care este prezentat fiecărui elev la începutul semestrului), pentru a evalua în mod real progresul elevului pe durata unui semestru, pornind de la comparația între competenţele pe care le-a avut inițial și cele pe care le-a avut la finalul semestrului.

 

Acest program-pilot în România vizează “începutul unei reforme profunde în domeniul educaţiei” și va fi monitorizată permanent de Direcţia Generală România Educată. Pentru a sprijini acest proces, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este prevăzută finanţarea a 60 de şcoli-pilot în următorii ani, finanţare care să permită inclusiv experimentarea unor modele noi de management al resurselor umane.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here