STRĂMUTARE – Procesul în care primarul Cherecheș îl acuză de obținere ilegală de fonduri pe Șpan, denunțătorul său din dosarul de luare de mită, nu va mai fi judecat în Baia Mare

1
11279
Cristian Șpan, Cătălin Cherecheș

POLIȚA. Procesul în care primarul Cătălin Cherecheș îl acuză de obținere ilegală de fonduri pe Cristian Șpan, denunțătorul său din dosarul penal în care edilul Băii Mari a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, nu va mai fi judecat de Tribunalul Maramureș, în urmă cu puține minute Curtea de Apel Cluj admițând cererea lui Șpan de strămutare a cauzei. Decizia instanței este definitivă (fără cale de atac), iar dosarul va fi judecat la Tribunalul Sălaj.

 

Acest dosar a fost înregistrat 15 septembrie 2022 de Municipiul Baia Mare – prin primar la Tribunalul Maramureș și a început să fie judecat efectiv de magistratul de caz al Secției Penale din 1 martie 2023, la foc automat, în prima lună fiind programate trei termene, următorul termen (care nu va mai avea loc) fiind stabilit la 26 aprilie 2023. Conform deciziei Curții de Apel Cluj, procesul va continua la Tribunalul Sălaj, fiind menținute actele îndeplinite până acum de Tribunalul Maramureș.

 

Șpan a înregistrat cererea de strămutare încă din 13 martie 2023, chiar după primul termen de la Tribunalul Maramureș, însă cererea sa a fost judecată abia astăzi.

 

Un diferend de tip “plata poliței”

 

Diferendul este, în prima sa fază, de notorietate publică, însă îl reamintim pe scurt:

 

În seara de 26 aprilie 2016, procurorii DNA Cluj l-au reţinut pe Cătălin Cherecheş, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Dosarul a fost generat de defectarea fostului său partener de afaceri, Cristian Șpan (pus de Cherecheș la conducerea trustului de presă eMaramureș și a clubului de fotbal FC Municipal Baia Mare), care a oferit procurorilor anticorupție din Cluj-Napoca înregistrări/dovezi considerate de aceștia (și ulterior de judecătorul cazului) edificatoare.

 

După arestare, primarul Cherecheș a reacționat, dispunând depunerea de către instituția pe care o controla (Primăria) a unei plângeri penale împotriva lui Șpan pe considerent că acesta ar fi prejudiciat bugetul local (din care era finanțată echipa de fotbal) prin depunerea unor documente false (facturi și chitanțe). Dosarul (nr. 5018/P/2016) a fost repartizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare. În fapt, Cherecheș vroia să demonstreze că suma de bani remisă de Șpan (30.000 lei) în biroul său de primar, constituia o datorie creată după ce el (Cherecheș) ar fi plătit jucătorii echipei de fotbal, care nu mai puteau fi plătiți din bugetul public din cauza acestor prejudicii create de Șpan.

 

Ulterior reținerii, primarul Cherecheș a fost arestat, trimis în judecată, încarcerat la Penitenciarul Gherla, eliberat din penitenciar (după 107 zile), menținut în arest la domiciliu, pus sub control judiciar (până în mai 2017) și, în fine, judecat în stare de libertate. În 16 februarie 2018, la 9 luni de la reluarea activității de primar, Cherecheș, în tentativa accelerării soluționării plângerii depuse împotriva lui Șpan, a inițiat un proiect (devenit hotărâre prin asumarea de consilierii locali) care a fost atașat la dosarul împotriva lui Șpan ca dovadă a creanței, iar Municipalitatea s-a constituit parte civilă cu suma de 194.133 lei.

 

Conform enunțului oficial al Primăriei, în perioada 2014-2015, din funcția de președinte al clubului de fotbal ACS FC Municipal Baia Mare, Șpan ar fi depus spre decontare facturi sau chitanțe false (27.860 lei în anul 2014 și 124.603 în 2015, la care se adaugă majorări de întârziere de 41.670 lei).

 

În comunicatul oficial, se precizează că “acesta a fost motivul real și cert pentru care autoritatea Municipiului Baia Mare a fost în imposibilitatea legală de a deconta sume de bani începând cu jumătatea anului 2015 și în imposibilitatea alocării finanțării pentru anului 2016”. Nimeni nu s-a întrebat de ce Primăria nu a reacționat la aceste presupuse ilegalități în 2014 sau 2015, când ar fi fost comise/săvârșite, ci abia în 2016, după ce primarul Cherecheș a fost arestat pentru luare de mită.

 

Dosarul penal instrumentat timp de 6 ani de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a fost închis abia în 2022, în 15 septembrie 2022 Șpan fiind chemat în judecată pentru obținere ilegală de fonduri. Vă reamintim că în dosarul de luare de mită în formă continuată, primarul Cherecheș a fost condamnat pe fond (după un proces-elastic care a durat peste 6 ani) la 5 ani de închisoare, plata a 40.000 lei cheltuieli judiciare către stat și confiscarea sumei totale de 65.000 lei şi 5.000 euro. Procesul este în fază de apel, urmând să fie soluționat de Curtea de Apel Cluj.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here