ÎN PREMIERĂ – La Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare s-a efectuat prima intervenție EBUS-TBNA ȋn analgo-sedare moderatǎ

0
283

INTERVENȚIE MINIM INVAZIVĂ. Luni, 6 decembrie 2023, în cadrul compartimentului de bronhologie a Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare s-a efectuat prima intervenție EBUS-TBNA (Ecobronhoscopie cu puncție transbronșică și aspirație cu ac fin) ȋn analgo-sedare moderată, la o pacientă de 31 de ani cu ganglioni limfatici măriți (adenopatii) ȋn mediastin, cu suspiciunea de sarcoidoză, ȋn vederea stabilirii diagnosticului.

 

Astfel, prin această metodă minim invazivă s-a evitat intervenția chirurgicală (procedură invazivă și cu risc de complicații), dar și spitalizarea de lungă durată. Intervenția s-a desfășurat fără nicio complicație pre și post procedural, pacienta urmȃnd a fi externată ȋn următoarele 24 de ore post procedură.

 

Echipa medicală care a efectuat această primă intervenție a fost coordonată de doctor Mircea Bălan – medic primar pneumolog, ȋmpreună cu dr. Pall Monika – medic ATI, asistent Alexandra Făt, asistent Mirela Hossu, asistent Iuliana Miholca și asistent Alina Ṣtetco.

 

Dotarea cu aparatură medicală de ȋnaltă performanță și diagnosticarea precoce a patologiei pneumo-pleuro-mediastinale prin proceduri minim invazive face parte din preocuparile Spitalului de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare de creștere a calității actului medical și ȋngijirii pacienților.

 

Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here