CORUPȚIE – Polițistul maramureșean Romeo Pretli de la Poliția Rutieră Baia Mare, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată

0
885

MITĂ ÎN TRAFIC. Luni, 6 decembrie 2023, agent șef de Poliție Romeo Paul Pretli de la Biroul Poliției Rutiere Baia Mare a fost condamnat cu suspendare la 3 ani de închisoare pentru infracțiuni de corupție, în urma unui dosar instrumentat de Serviciul Judeţean Anticorupţie Maramureş și procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș. Soluția judecătorilor este definitivă, fiind pronunțată în apel (la Curtea de Apel Cluj).

 

Agentul șef Pretli a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată (3 acte materiale, săvârșite în perioada pandemiei – în 11 iunie 2020, 15 iulie 2020 și 19 iulie 2020), dosarul de urmărire penală “au rezultat probe (…) că inculpatul, în calitate de polițist, a primit sume de bani în lei și valută de la trei persoane, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, nedispunând în schimb sancționarea lor contravențională, în urma constatării comiterii unor abateri rutiere”.

 

Cauza în care a fost inculpat polițistul Pretli, documentată cu sprijinul de specialitate al ofițerilor de la Direcția Investigații – Serviciul Tehnic și Direcția Anchete – Centrul Operațional 3 Cluj Napoca a DGA, precum și al Serviciul de Operațiuni Speciale Maramureș, a fost judecată inițial de magistrații Secţiei Penale a Tribunalului Maramureș, fiind înregistrată pe rol în 3 decembrie 2021.

 

În prima fază procesuală, soluția a fost pronunțată în 9 martie 2023: condamnare la 3 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită și pedeapsa complementară a interzicerii pe o durată de 2 ani (calculați după executarea pedepsei principale) a exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a exercita profesia de polițist şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Instanța maramureșeană (Tribunalul Maramureș) a dispus suspendarea executării pedepsei închisorii, termenul de supraveghere fiind 4 ani. De asemenea, polițistul este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii timp de 90 de zile în cadrul Primăriei Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş și să plătească 3.500 de lei (cheltuieli judiciare) către stat.

 

Și inculpatul Pretli și procurorii maramureșeni au făcut apel, soluționat în 6 decembrie 2023 de Curtea de Apel Cluj, prin menținerea în părțile principale a deciziei Tribunalului Maramureș.

 

* Foto generică: @alephnews

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here