EXPLICAȚII – Privind pronunțarea în apelul primarului Cherecheș de la Curtea de Apel Cluj: înscrisul „Amână cauza” a ședinței programate în 24 noiembrie este o eroare tehnică, este posibil ca sentința să se pronunțe

3
24212
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

APELUL DE LA CLUJ ÎN PROCESUL-ELASTIC AL PRIMARULUI CHERECHEȘ. Surse informate au precizat pentru 2mnews că înscrisul „Amână cauza” care apare ca soluție în dreptul ședinței programată la Curtea de Apel Cluj în 24 noiembrie 2023 în apelul declarat de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este cauzat de o eroare tehnică survenită la înscrierea soluției din 9 noiembrie 2023 (la declarația de abținere formulată de judecătorul Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan, cea pe care au încercat să o mituiască socrii lui Cherecheș pentru a-l achita pe acesta – declarație respinsă de Curtea de Apel Cluj) și NU este o decizie a completului de judecată, care poate să pronunțe vineri, 24 noiembrie 2023, hotărârea definitivă.

 

Sigur, “poate” nu înseamnă și că 100% decizia va fi pronunțată, unicii decidenți în acest sens fiind judecătorii completului desemnat să soluționeze apelul (respectiv Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și Monica Ioana Șortan). Însă această scriere vine ca explicație rațională la zvonurile potrivit cărora în 24 noiembrie 100% nu se va da soluția definitivă. Este foarte posibil ca aceasta să fie pronunțată, mai ales că măsura preventivă luată împotriva inculpatului Cherecheș (pus sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi țara) expiră în 28 noiembrie 2023.

 

Conform legii, după pronunțarea sentinței definitive, hotărârea va fi pusă în aplicare, indiferent de celelalte solicitări avansate de inculpatul Cherecheș instanței supreme și Curții de Apel Cluj, care sunt în curs de soluționare (respectiv solicitarea către Înalta Curte de Casație și Justiție de trimitere la Curtea Constituțională a unei excepții de neconstituționalitate a legii în baza căreia judecătorii din Cluj l-au pus sub control judiciar, respinsă în primă fază și atacată de Cherecheș cu recurs – care va fi soluționat joi, 23 noiembrie -, precum și mai recenta cerere de strămutare a dosarului la o altă curte de apel, avansată Curții de Apel Cluj – aceasta este a treia cerere în acest sens făcută de inculpat pe parcursul apelului, celelalte două fiind respinse de instanța supremă, precedenta chiar luna trecută).

 

Vă reamintim că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș (45 de ani), a fost trimis în judecată pentru luare de mită în urmă cu 7 ani și 4 luni, la 5 iulie 2016 (data înregistrării dosarului la Tribunalul Cluj-Napoca). Sentința în prima fază procesuală a fost dată la 24 februarie 2022, Cherecheș fiind condamnat la 5 ani de închisoare cu executare (din care se scade aproximativ 8 luni, respectiv perioada petrecută în arest și Penitenciarul Gherla – circa 3 luni și jumătate -, precum și cea a arestului la domiciliu – circa 4 luni și jumătate) și interzicerea unor drepturi. Cherecheș a făcut apel la această hotărâre, acesta fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj la 2 martie 2022. De atunci a trecut un an și 8 luni.

 

La 19 octombrie 2023, completul de judecători ai Secției penale a Curții de Apel Cluj a stabilit termen pentru deliberarea, redactarea şi pronunțarea hotărârii la data de 24 noiembrie 2023. Ulterior, socrii lui Cherecheș (căsătorit în 9 septembrie 2023 cu Tabita Gliga) au încercat să o mituiască pe judecătoarea Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan, prin mama acesteia. Judecătoarea și mama acesteia i-au denunțat la DNA.

 

Socrii au fost prinși în flagrant delict, când îi remiteau 50.000 de euro mamei judecătoarei și sunt menținuți în arest preventiv. De asemenea, soția lui Cherecheș este cercetată penal în același dosar pentru complicitate la dare de mită. La 9 noiembrie 2023 a fost judecată de Curtea de Apel Cluj declarația de abținere a judecătoarei Fărcaș-Hîngan, fiind respinsă, implicit a fost păstrată componența completului care va decide hotărârea definitivă în apelul edilului inculpat și condamnat în primă fază pentru luare de mită.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. După pronunțare, procurorii vor vizualiza filmul de la nuntă. Toți cei care au jucat în horă vor da socoteală. E de notorietate ce personaje se învârteau în jurul lui. Personaje care pozează drept impecabili au mâncat rahat la greu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here