FAPT – SRI va operaționaliza la Baia Mare un Centru regional de intervenție multi-risc în caz de dezastre

1
7464

INTEROPERABILITATE – SITUAȚII DE URGENȚĂ. Până în ianuarie 2024, Serviciul Român de Informații (SRI) va avea operațional la Baia Mare un centru regional funcțional de intervenție multi-risc. Proiectul, care cuprinde crearea unui sistem de 11 centre regionale de intervenții multi-risc și a unui centru de back-up, va fi realizat de o asociere de firme compuse din RA Rasirom (lider de asociere – este integratorul de soluții de securitate fizică și informatică al SRI), Datanet Systems (subsidiara grupului slovac Soitron) și Vodafone (subsidiara grupului britanic Vodafone, al doilea jucător de telecomunicații mobile din România).

 

Crearea, dotarea și operaționalizarea centrelor de intervenție multi-risc și a centrului de back-up care vor fi gestionate de SRI (centrele regionale vor fi amplasate în Baia Mare, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Ploiești, Sibiu, Timișoara, Constanța și Bacău, iar centru de back-up/comandă, în București) sunt finanțate, în cea mai mare parte, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, și vor costa circa 162,6 milioane de lei (suma include TVA).

 

Proiectul creării centrelor de intervenție multi-risc are ca scop declarat “creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție”, prin interoperabilitatea structurilor de gestionare a situațiilor de urgență, dezvoltarea capacității de reacție, a mijloacelor și metodelor utilizate/practicate de acestea.

Contractul trebuie finalizat până în ianuarie 2024. În Baia Mare este sediul Direcției Regionale de Informații Maramureș, structură înființată la reorganizarea SRI din 2019, care are competențe în județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud și la comanda căreia este general de brigadă Marius Noje (care în declarația de avere a soției sale figurează ca fiind inginer în administrația publică din Baia Mare).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here