ÎN LINIE DREAPTĂ – Contract de 47 de milioane de lei pentru construirea Parcului industrial de dezvoltare inteligentă din Baia Sprie

0
367

PARCUL INDUSTRIAL BAIA SPRIE, ÎN LICITAȚIE. Consiliul Județean Maramureș a introdus în licitație un contract estimat la peste 47 de milioane de lei (exact: 47.021.326,49 lei, sumă care include TVA) și care vizează proiectarea și execuția parcului industrial de dezvoltare inteligentă Baia Sprie.

 

Contractul, prevede realizarea accesului din DC25 pe o distanță de aproximativ 1050 ml (trotuare și piste de biciclete), realizare drum auto de incintă (inclusiv trotuare pietonale și benzi cu zone verzi), parcelarea terenului în scopul concesionării ulterioare pentru realizarea de hale industriale (un lot este dedicat zonei administrative, în această etapă propunându-se doar realizarea rezervei de apă pentru stins incendiul și camera de pompe aferentă). De asemenea, lucrările prevăd amenajarea de zone verzi și parcuri, instalații de alimentare cu apă, canalizare, branșamente la curent electric, gaze, pluviale, iluminat stradal, iluminat parc etc., precum și amenajări exterioare.

 

Lucrările trebuie finalizate în circa un an (370 zile). Contractul, care va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 40%, garanția lucrărilor 20% – aceasta trebuie să fie cuprinsă între 3 ani și 5 ani, experiența profesională a 3 experți-cheie 40%) și este sub incidența clauzei suspensive (ulterior introducerii în licitație a fost admis spre finanțare cu circa 10,8 milioane de euro, prin Programul Regional Nord-Vest), are ca final al perioadei de ofertare 6 februarie 2024.

 

Parcul de specializare inteligentă din Baia Sprie face parte din ciclul de proiecte ale Consiliului Județean Maramureș care prevăd înființarea mai multor parcuri industriale în localități din județ – pe lângă Baia Sprie sunt prevăzute în Șomcuta Mare, Fărcașa și Târgu Lăpuș (cele 4 sunt avansate spre finanțare, două dintre acestea, Baia Sprie și Fărcașa fiind deja admise spre finanțare), iar faza a doua în Giulești, Bogdan Vodă, Mireșu Mare și (dacă se reușește rezolvarea problemei terenului) Tăuții Măgherăuș.

 

Proiectele de realizare a parcurilor industriale din Maramureș au fost date spre gestiune/administrare firmei Parcuri Industriale Maramureș SA, înființată special pentru acest deziderat.

 

Aceste parcuri industriale sunt de dimensiuni relativ reduse, fiind dedicate în principal companiilor locale, obiectivul principal al proiectului de creare a lanțului de parcuri industriale de specializare inteligentă în Maramureș fiind de dezvoltare a mediului de afaceri local. Fiind dotate cu toate utilitățile și infrastructura aferentă (acestea fiind realizate de Consiliul Județean Maramureș și ADR Nord-Vest, în proporții egale), viitorii investitori vor trebui să își edifice halele pe cont propriu (conform proiectelor aprobate), însă primind în acest sens din partea ADR Nord-Vest granturi semnificative, cuprinse între 200.000 de euro şi 2,5 milioane euro (investitorul trebuie să aibă o contribuție de minimum 30%).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here