DEMONTAREA UNUI MIT – Câți bugetari și câți angajați în sistemul privat sunt în județul Maramureș

2
3420

EXCLUSIV. Conform documentelor oficiale (ale Direcției de Statistică Maramureș), în județul Maramureș există 109.945 de salariați (subliniere: în numărul total al angajaților nu sunt cuprinși cei din forţele armate şi personalul asimilat – MApN, MAI, SRI etc.).

 

Scrierea de față își propune să facă lumină în privința unei dileme care s-a perpetuat de-a lungul timpului, ajungând la stadiul de mit cu pretenție de adevăr, nicicând argumentat rațional: câți dintre salariați sunt bugetari (adică lucrează la stat) și câți lucrează în sistemul economic privat? Să vedem…

 

Conform raportărilor către ANAF, aferente anului 2019, cele 50.655 de firme din economia județului Maramureș (agricultură, industrie, servicii) totalizau 74.051 de angajați, ceea ce este echivalent cu o pondere de 67,35% din totalul salariaților din județ.

 

Asta nu înseamnă că doar aproximativ 36.000 (32,65%) din angajații din județul Maramureș lucrează “la stat”, pentru că în economia județeană sunt și firme care aparțin administrației statului/administrațiilor locale (doar două exemple, câte unul din fiecare categorie: Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin, companie în insolvență de 11 ani care are 147 angajați; operatorul de apă-canal Vital SA cu 644 de angajați). Acești angajați (în fapt la firme controlate de administrații locale sau de stat) sunt incluși, statistic, în totalul de 74.051 de angajați din sectorul economic.

 

De asemenea, în baza datelor Ministerului Finanțelor Publice, am calculat că la nivelul administrațiilor publice locale din județul Maramureș, în cadrul instituțiilor publice finanțate integral (în totalitate) din bugetele locale, există aproximativ 7.600 de angajați (adică la fiecare 200 de persoane din județul Maramureș, 3 lucrează în administrațiile publice din județ).

 

Putem aproxima că sub două treimi din angajații din județul Maramureș lucrează în sectorul privat și peste o treime lucrează în sectorul de stat. Respectiv, 6 din 10 angajați lucrează în sectorul privat. De aceea e atât de importantă realizarea măcar a unui parc industrial, cu o infrastructură de calitate: să vină în județ investitorii privați serioși din industriile/sistemele economice în care nu se plătește “în grup” salarii minime pe economie. Altfel, economia și nivelul de trai al maramureșenilor nu au cum să crească.

 

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here