DECIZIE – DNA a câștigat apelul în procesul „Mită pentru pirită” în Baia Mare: Curtea de Apel Cluj a dispus rejudecarea cauzei în privința confiscării a 150.000 dolari de la fostul primar Cherecheș

13
37948
Cătălin Cherecheș

CE FACEȚI CU MITA? În urmă cu puține minute, completul Secției Penale a Curții de Apel Cluj a admis apelul DNA Baia Mare în procesul „Mită pentru pirită”, dispunând rejudecarea la Tribunalul Maramureș a confiscării sumei de 150.000 de dolari, cu titlul de pretinsă mită primită de inculpatul Cătălin Cherecheș, fost primar al municipiului Baia Mare, condamnat într-un alt proces la 5 ani de închisoare tot pentru luare de mită.

 

Anterior acestei hotărâri, la 15 septembrie 2023, Tribunalul Maramureș a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaților Cătălin Cherecheș (trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată), Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai (trimiși în judecată pentru dare de mită și complicitate la dare de mită). Decizia Tribunalului Maramureș a fost motivată de faptul că inculpații, trimiși în judecată în 19 septembrie 2018, nu mai pot fi trași la răspundere pentru fapele săvârșite pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

 

Așa cum 2mnews a precizat, DNA a făcut apel, pentru că decizia instanța din Maramureș nu s-a pronunţat cu privire la confiscarea specială a sumei de 150.000 USD, pretins primită cu titlu de mită de către inculpatul Cătălin Cherecheș. Simplificat, chiar dacă inculpații nu mai pot fi condamnați pentru faptele respective, procesul poate fi judecat pe parte civilă (respectiv, inculpații pot fi sancționați dacă instanța îi declară vinovați – în acest caz, prin menținerea deciziei de confiscare a mitei).

 

În urma deciziei de astăzi, 29 decembrie 2023, procesul Mită pentru pirită va fi repus pe rolul Tribunalului Maramureș care trebuie să stabilească dacă suma de 150.000 de dolari este mită și trebuie să rămână în posesia statului român.

 

Detalii despre această speță aveți AICI.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

13 COMENTARII

  1. 150000usd, voi aveți idee cate bunuri a luat mită și imobile pt aprobarea unor autorizații de construire și pentru emiterea unor avize etc. Când se întâmplă un astfel de caz ar trebui scotocit și scuturat cu capul in jos că nu cred că din buzunarul lui și-a permis toate cele. Are peste 10 apartamente pe numele a unor persoane și încasează cașcavalul chiar și în arest. E groaznic ce se întâmplă și încă o dată în se arată că pt oameni că el nu există justiție. Doar n-au sa se facă de râs trebuie sa arate că nu e așa de grav altfel oamenii ar ieșii în stradă daca ar știi adevărul pur.

    • Domnule Bancos va rugam sa nu DEZINFORMATI. Dupa cum spune mai jos domnul Toma „cel cazut la pamant” dupa cum se sopteste prin urbe acesta are in proprietate prin prepusi un numar de 117 imobile (apartamente si case), 4 apartamente (penthouse) in Viena (zona centrala), un apartament (penthouse) in Milano, o casa pe malu marii in Miconos (Grecia), o casa in Sicilia, si multe alte proprietati, terenuri si active la diferite firme. Sa nu uitam de banii din conturi deci o avere estimata la 150 mil euro, mare parte din acesti banii acumulati prin spagi si fu(…)uni din banu public. Sa speram ca in urmatorii ani cineva (institutie a statului) ii va cere socoteala pentru PROVENIENTA acestei averi mascata de mama omida si prepusi acestora. In definitiv sa aveti in vedere ca toate proprietatile au chiriasi si ca numai din apartamente incaseaza 40 mii euro lunar. Deci 150 mii euro este pistol cu apa fata de averea lui. Daca iti formezi si perfectionezi un instinct de hot numai pamantul te mai schimba. (comentariu moderat – acuze nesusținute)

  2. Nu va impacientați că lucrurile se rezolvă foarte simplu la noi în România.
    Am să vă dau doar câteva exemple :
    1.Cazul Piedone din București
    Uni lau condamnat și lau băgat la pârnaie iar alții lau scos considerând ca este nevinovat și sa comis o mare nedreptate. Fapt care a dus la remunerarea pe toată perioada cât a fost inchis, noroc că Piedone a spus că nu are nici o pretenție.
    2.Cazul Ferma Dacilor un caz de corupție inimaginabil unde sunt implicate instituțiile statului.

    Din cauza aceasta TREBUIE sa fim foarte atenți la VOTARE pe cine alegem.

    Vrem CORUPȚIE votați PSD, PNL, UDMR, etc.

    Vrem o normalizare a lucrurilor din țara aceasta votati
    AUR, SOS
    Doamne ai mila de țărișoara care neai dat-o.

  3. Un adevarat …ue pe fata. Se prescrie ceva concret si totusi scapa ? O tara fara scapare. Totusi in speranta ca fiecare raspunde, ii doresc noului primar Doru Ioan Dancus , sa isi ia medicamente de bani neplatiti firmelor partenere, anafului, bancilor si altor pagubiti prin firma Art Tradition….Domnule primar, insolventa si falimentul nu iti curata obrazul, caracterul si conduita. Nu regret nimic cand iti urez sa ajungi sa iti iei medicamente de bani furati .

  4. Ce poate fi mai mârșav decât să lovești pe cel căzut. Cine a furat, să fie pedepsit si sa dea inapoi ce a furat. Dar in cazul de fata este vorba doar de lovirea celui deja trântit la pământ. Oare consilierii locali nu hotărasc nimic ? Doar primarul este vinovat, ca in cazul domnului Anghel ?
    Nicio faptă buna nu ramane nepedepsita.

    • ALO Baciule Toma. A-ti inteles dar nu a-ti priceput. Cel cazut este tocmai cel care a f(…)at si dupa 12 ani de spagi si furaciuni i-a cazut un dosar in cap, cu toate ca aferent faptelor lui trebuia sa primieasca minim 3 sentinte ca aceasta. Din cate se stie doar Nelutu si Politia germana l-au trantit la pamant. Consiliu Local spuneti ??? Aceasta gradina botanica a primariei, cu consilieri care au avut pe timpu lui cereches doar rol decorativ. Da aveti dreptate consilierii trebuia sa hotarasca ce el sa nu mai f(…)e dar acolo era orchestra filarmonica a primariei adica dirijorul dirija si ei votau ce se f(…)a. SIMPLU nu trebuie mare scoala ca sa pricepeti (comentariu moderat – acuze nesusținute)

  5. Procesul trebuie să își urmeze cursul, așa este firesc. De recuperat n-o să se recupereze nimic că tâlharul nu mai are nimic pe el. Totu-i pe mumă-sa și prin seifurile din Germania.

  6. La multi ani cu sanatate si spor la munca pentru DNA !
    Fie ca noul an sa ne aduca si dosarul ” Mita pentru orice „. Crede cineva ca blocurile care se construiesc in oras au fost gratis ?
    Crede cineva ca lucrarile din oras au fost gratis ? Crede cineva ca vreo participare activa a primarului a fost gratis ?
    FILMUL DE LA NUNTA ! Acolo e hora adevarata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here