ÎMBUNĂTĂȚIREA ECOSISTEMELOR – Investiție de 2,5 milioane de lei pentru restaurarea Tăurilor Chendroaiei (2,38 hectare) și Mlaștinilor Vlășinescu din Maramureș

0
198

RESTAURAREA TURBĂRIILOR. În urma unei investiții de 2,5 milioane de lei, Institutul de Biologie București al Academiei Române va restaura Tăurile Chendroaiei (2,38 hectare) și Mlaștinile Vlășinescu (2,92 hectare), ambele ecosisteme de turbărie situate în comuna maramureșeană Desești. Obiectivele sunt finanțate în totalitate, cu peste 500.000 euro, din fonduri nerambursabile (85% din bugetul european și 15% din bugetul național) și vizează îmbunătățirea stării ecologice a ecosistemelor, reducerea efectelor negative ale activităților umane și a vulnerabilității la impactul schimbărilor climatice.

 

La cele două tăuri din Desești vor fi îndepărtate/blocate canalele de drenaj (pentru restabilirea regimului hidrologic), se vor construi iazuri/ochiuri de apă cu dimensiuni adecvate și va fi schimbată planta tipică de pășune cu  cele ale unei turbării (pentru controlul accesului animalelor domestice). De asemenea, vor fi restricționate construcțile, pășunile și exploatarea lemnului.

 

Reconstrucția unui ecosistem de turbărie degradat poate aduce o serie de beneficii de mediu (prin conservarea speciilor și habitatelor, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, controlul inundațiilor, reducerea riscului de incendii, conservarea resurselor de apă etc.), economice (pot contribui la dezvoltarea turismului în zonă fiind generatoare de venit, colectare de fructe de pădure etc.) și sociale (proiectele pot oferi locuri de muncă populației locale, spații de recreere, pentru educație ecologică etc.).

 

Tăurile Chendroaiei sunt lacuri nivale (cursuri de apă alimentate de zăpezi), situate sub Creasta Cocoșului, la 1.043 m altitudine, pe versantul nordic al Munților Gutâi, fapt pentru care mai este numit şi Tăul de sub Gutâi. Tinovul are două ochiuri de apă în centru, cu aciditate crescută, și o suprafață bombată, sub forma de dom, acoperită cu mușchi, afin, merișor și răchițele, dar și planta insectivoră roua cerului (Drosera rotundifolia și Drosera intermedia).

 

Mlaştinile Vlăşinescu sunt localizate pe Platoul Izvoare (la nord-vestul satului Mara), fiind o rezervație naturală de tip botanic – arie protejată de interes națională. Sunt mlaștini oligotrofice (sol lipsit de o cantitate suficientă de nutrienți) cu o bogată floră (molid, scoruș de munte, mesteacăn, brădișor, ferigă de mlaștină, trifoi de baltă, roua cerului, bumbăcăriță, trifoiște) și faună specifică turbăriilor (viperă, salamandră carpatică și buhai de baltă cu burtă galbenă – specie în pericol critic de dispariție).

 

* Foto: @ecomaramures.com, @xperiencemaramures.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here