CUM SUNT PLĂTIȚI MARAMUREȘENII – În județ, media câștigului salarial net este mai mică decât media națională cu peste 20%

0
548

UNDE NE SITUĂM. În luna octombrie 2022, în Maramureș câştigul salarial mediu net a fost 3.198 lei, conform datelor autorității naționale de coordonare și elaborare a statisticilor (Institutul Național de Statistică). În cea de-a 10-a lună a anului trecut, salariul mediu net în județ a fost cu 35 de lei mai mare decât în luna precedentă (septembrie 2022: 3.163 lei), și cu 15,17% mai mare comparativ cu un an în urmă (octombrie 2021: 2.713 lei).

 

Comparativ cu media națională (4.008 lei), în octombrie 2022, câștigul salarial mediu net în Maramureș a fost mai mic cu 20,21%. Circa 50% dintre maramureșeni activează în sectorul serviciilor și aproximativ 47% în sectorul industrie/construcții. Rata anuală a inflației în octombrie 2022 era de 15,3% (se raportează la luna octombrie 2021).

 

Câştigul salarial mediu net lunar este calculat de direcțiile județene de statistică / Institutul Național de Statistică prin scăderea din sumele brute plătite aferente câştigului salarial mediu brut lunar a contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi şi a impozitului corespunzător, rezultatul fiind împărţit la numărul mediu al salariaţilor. Câştigul salarial mediu net diseminat lunar nu cuprinde sumele compensatorii, sumele plătite retroactiv ca urmare a câştigării în instanţă a drepturilor băneşti aferente anilor anterior.

 

* Foto: @playtech.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here