IDENTITĂȚI – Contract de 150 de milioane de lei: cine controlează cei 5 ofertanți care vor să construiască în Maramureș noul pod transfrontalier peste Tisa

0
1754

INVESTIGAȚIE ECONOMICĂ. Proiectarea și execuția noului pod transfrontalier peste Tisa (din zona Teplița – Sighetu Marmației), un contract estimat de beneficiar (Consiliul Județean Maramureș) la aproape 150 de milioane de lei (exact: 149.300.267,08 lei, sumă care include TVA și care este echivalentă cu 30,2 milioane de euro) este disputat de o firmă și 4 asocieri de firme.

 

Contractul a fost introdus în licitație internațională în noiembrie 2021 și va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere de 90% din decizia finală, iar perioada de garanție de 10% – perioada minimă de garanție este 3 ani). Cea mai mare parte a finanțării este asigurată de UE și este nerambursabilă (prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020) – cel puțin se speră, pentru că încă nu a fost semnat contractul de finanțare, însă acesta este foarte probabil -, iar contractul trebuie finalizat în 2 ani (730 de zile).

 

Pentru că perioada de ofertare s-a încheiat, 2mnews vă prezintă în exclusivitate cine sunt ofertanții și care sunt identitățile celor care controlează respectivele firme. Practic, CJ Maramureș va trebui să aleagă executantul lucrării din următorii 5 ofertanți:

 

  1. Spic Internazionale (Italia);
  2. Asocierea Conrep SA & Scandiuzzi Steel Constructions SPA (Italia) & Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL & Construcții Feroviare Drumuri Poduri SRL & Europan Prod SA & Sebi Marc SRL & Prof Con Invest SRL;
  3. Asocierea Frasinul SRL & NV Construct SRL;
  4. Asocierea Retter Projectmanagement SRL & PAB România;
  5. Asocierea Tehnodomus SRL & Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL.

 

Și acum detalii despre cei implicați în cursa pentru câștigarea contractului de 150 de milioane de lei.

 

Identități

 

  1. Spic Internazionale (Italia) – firma, cu sediul în Castelfranco Veneto (Provincia Treviso), are o subsidiară în Timișoara (care este condusă de Mattia Pizzorno). Este o firmă specializată în echipamente pentru poduri și viaducte. Nu este la prima lucrare în România (la sfârșitul anului 2020 a contractat realizarea Pasajului Solventul din Timișoara, un pasaj de 87 de metri amenajat pe sub 10 linii de cale ferată, cu câte două benzi pe sens și o linie dublă de tramvai).

 

  1. Asocierea Conrep SA & Scandiuzzi Steel Constructions SPA (Italia) & Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL & Construcții Feroviare Drumuri Poduri SRL & Europan Prod SA & Sebi Marc SRL & Prof Con Invest SRL.

 

Conrep SA Vișeu de Sus, liderul de asociere, este deținut sciptic de  Ileana Urda (45%) – originară din Ruscova – și Alexandru Cenușă (40,55%) – originar din Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava). Firma a fost creată și controlată de Vasile Coman „Vărzaru”, actualul primar al orașului Vișeu de Sus, însă acesta a avut niscaiva probleme de incompatibilitate în 2012 (descoperite de ANI), pe când era consilier local, și a ieșit (scriptic) din acționariat.

 

Scandiuzzi Steel Constructions SPA (Italia). Firmă înregistrată în Volpago del Montello (Provincia Treviso). Este un fabricant de produse din oțel. Firma este administrată de inginerul italian Nicola Parisi.

 

Proiect-Construct Regiunea Transilvania SRL Oradea (jud. Bihor). Firmă specializată în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. Are 31 de angajați și ultima cifră de afaceri raportată (din 2020) este de 15,75 milioane de lei, cu un profit net de 2 milioane de lei. Este deținută scriptic de Lucia Monica Mirghiș (unic asociat) – originară din Șimleu Silvaniei (jud. Sălaj).

 

Construcții Feroviare Drumuri Poduri SRL Buzău. Firma este înregistrată în satul Cotu Ciorii (jud. Buzău), are o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei și un profit net de 5,3 milioane de lei obținut cu 49 de angajați. Este specializată în construcția de poduri și tuneluri și este controlată de familia Ciobanu (Mihaela Lăcrămioara Ciobanu – 51% și Iulian Ciobanu – 49%)

 

Europan Prod SA Pitești (jud. Argeș). Firma este controlată de familia lui Ion Molete și are filiale la Râmnicu Vâlcea și București. Este specializată pe construcții căi ferate și montare și reparare instalații de ridicat (poduri rulante, macarale etc.). Are 207 angajați și a avut o cifră de afaceri de 71 de milioane de lei, cu un profit net de 3,5 milioane de lei.

 

Sebi Marc SRL Călinești (jud. Maramureș). Specializată în construcția de drumuri. În 2020 a raportat a 5-a cigră de afaceri din domeniu (aproape 24 de milioane de lei) și al doilea profit net dintre dumarii din județ (1,5 milioane lei). Are 85 de angajați. Firma este controlată de sigheteanul Ioan Mihai Ștefan Marc (45 de ani) – este societatea de casă a primăriilor din Maramureșul istoric.

 

Prof Con Invest SRL Baia Mare. Companie de construcții fondată în 2016. A raportat o cifră de afaceri de 30,8 milioane de lei și un profit net de 107.000 lei cu 15 angajați. Este controlată de Ion Tomoiagă (44 de ani, originar din Vișeu de Sus – deține 90% din părțile sociale) – procentele minoritare (10%) sunt deținute de Gheorghe Tomoiagă. A activat inițial în Cluj, din 2020 a fost “importată” în Baia Mare.

 

  1. Asocierea Frasinul SRL & NV Construct SRL.

 

Frasinul SRL Bistrița-Năsăud, liderul de asociere, este înregistrat în satul Anieș (com. Maieru, jud. Bistrița-Năsăud). Specializată din 2018 pe construcții de drumuri și poduri și pe construcții civile și industriale – până atunci activa exclusiv în domeniul exploatarii forestiere (implicată în raportul Agenției americane pentru Investigații de Mediu EIA – Environmental Investigation Agency – pentru că ar livra ilegal lemn din parcurile naționale către austriecii de la Schweighofer). Are 233 de angajați. A raportat o cifră de afaceri de 111,6 milioane de lei șli un profit net de 4,2 milioane de lei. Firma este controlată de milionarul Traian Larionesi, supranumit “Baronul lemnului”.

 

NV Construct SRL Cluj-Napoca. Firmă specializată pe proiectare rutieră, cu o cifră de afaceri de 4,7 milioane de lei, profit net de 1,7 milioane de lei și 18 angajați. Este deținută de Mircea Bobar (34%), Dan Radu Sima (34%) și Ioan Apostol (33%).

 

  1. Asocierea Retter Projectmanagement SRL & PAB România.

 

Retter Projectmanagement SRL Sibiu. Firmă înregistrată în satul Șelimbăr (jud. Sibiu). Face parte din Retter Group. Activează în domeniul construcţiilor şi ingineriei civile și este controlată de inginerul și economistul Guido Retter (născut în Sibiu, este cetățean german). Retter a fost membru în Consiliul de Administrație al Tarom, absolvent de Inginerie Civilă al Facultății de Construcții BUGH din Wuppertal și apoi al unui MBA în economie, logistică și finanțe la Facultatea de Economie TU din Munchen. Până la fondarea propriului holding a fost consultant, manager de proiect și expert monitorizare la firmele Phillip Holzmann AG din Franfurkt și Emporia Management Consulting GmbH din Munchen. A raportat o cifră de afaceri de 44 de milioane de lei și un profit net de 7,9 milioane de lei obținut cu 26 de angajați (date exclusiv pentru firma Retter Projectmanager).

 

PAB România SRL Arad. Firma are expertiză în construcții industriale și comerciale și în producția de confecții metalice. Compania de construcţii este controlată de antreprenorul arădean Ion Sandu și a raportat o cifră de afaceri de 243,6 milioane de lei și un profit net de 6,8 milioane de lei, obținut cu 422 de angajați.

 

  1. Asocierea Tehnodomus SRL & Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL.

 

Tehnodomus SRL (fost SA) Arad. Firmă de construcții civile, industriale, confecții metalice, alimentări cu apă și canalizare, drumuri. A raportat o cifră de afaceri de 82,4 milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane de lei, obținut cu 149 de angajați. Firma este controlată de Virgil Sorin Henţ şi Gheorghe Maxinan (asociați în proporţii egale) – primul a fost trimis în judecată în 2019, de DNA, pentru dare de mită în formă continuată (la un șef din Apele Române, Vasile Ofimiași).

 

Costin și Vlad Birou de Proiectare SRL Cluj-Napoca. Firmă de proiectare. A raportat o cifră de afaceri de 4 milioane de lei și un profit net de 1,8 milioane de lei, obținut cu 6 angajați. Firma este controlată de Bogdan Ioan Costin și Mihai Vlad (asociați în procente egale, 50-50%).

 

Ce presupune contractul

 

Practic, contractul include totul până la recepția finală a podului peste râul Tisa, între România și Ucraina, care va fi amplasat în zona Teplița din Sighetu Marmației. Podul va avea lungimea de 261,20 metri și va fi construit din două poduri paralele (câte unul pentru fiecare sens de circulație), cu tablier din oțel și beton. De asemenea, trebuie construit un drum de aproape 1 km, de la drumul național DN 18 și până la pod (traversează cartierul Cămara).

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a depus cererea de finanțare în 9 noiembrie 2020. Conform acesteia, între proiectul are valoarea totală de 154,2 milioane de lei + TVA, finanțarea urmând să fie făcută 85% (aproape 130 de milioane de lei) din pușculița Uniunii Europene, iar 15% (24,3 milioane de lei) contribuția României.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here