GOLĂNIA PUBLICĂ – PNL Maramureș și-a oficializat trădarea electoratului din Baia Mare: viceprimarii municipiului, impuși ilegal de primarul Cherecheș

2
5244
Cătălin Cherecheș, Ionel Bogdan, Doru Dăncuș, Pap Zsolt István

ILEGAL. Marți e ziua cu 3 ceasuri rele, zice poporu’. Azi e marți, ultima marți a pandemicului an 2020. Marți, 29 decembrie. S-au ales viceprimarii (adică “subordonații mei”, cum îi numește primarul Cătălin Cherecheș). Să vedem cum s-a produs asta… Cu încălcarea legii, desigur, dar în administrația băimăreană controlată de Cherecheș nici nu mai contează asta, ideea de bază e că avem luminițe, contracte cu dedicație, abonați publici și bani risipiți. În plus, lumea e ocupată acum, tare-tare de tot, cu ornarea salatei de boeuf cu modelul ăla kitsch-urist brevetat în comunism (cu floricele făcute din morcovi și măsline ofilite), cu pregătirile de Revelion virusat ș.a.m.d.

 

Subliniere: în sprijinul acestei șușanale, promisa (de primarul Cherecheș) transmisie în direct a tuturor ședințelor de Consiliu Local Baia Mare a fost boicotată, având loc doar pe pagina personală a primarului și doar după alegerea celor doi viceprimari subordonați. Adică o transparență trunchiată în punctele esențiale.

 

Noroc cu hulita presă care a transmis momentele ilegale, penale și golănești ale celor pe care i-am ales să ne reprezinte și au ajuns în marea lor majoritate să-l reprezinte exclusiv pe primar. Un primar ales de 17.039 din cei 119.547 de băimăreni cu drept de vot, fapt posibil din cauză că pe aproape 65% dintre băimărenii cu drept de vot nu-i interesează cine le decide soarta.

 

Cum trebuia să fie

 

Contrar legii, viceprimarii Băii Mari au fost impuși de primarul Cătălin Cherecheș, fără să se țină cont că orice ales local avea dreptul să propună candidați. Conform Codului administrativ (articolului 152, aliniatele 2 și 3), viceprimarii (în cazul unui municipiu reședință de județ) sunt aleși, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.

 

Mai simplu spus, oricare ales (primarul sau, în cazul municipiului Baia Mare, oricare/oricâți dintre cei 23 de consilieri locali) poate propune pe unul, sau pe doi dintre consilierii locali. Apoi, se fac buletinele de vot cu numele celor propuși și se votează (secret), iar cei care adună cele mai multe voturi sunt desemnați viceprimari (e necesară majoritatea simplă, 50% + 1, respectiv 12 voturi în cazul viceprimarilor din Baia Mare).

 

Numai că n-a fost așa, pentru că așa era legal, iar în Baia Mare asta cu respectarea legii contează prea puțin…

 

Marele trădător: PNL Maramureș, controlat de Ionel Bogdan

 

Beneficiind de trădarea propriului electorat, devenită oficială și publică, a PNL Maramureș, care a pactizat fățiș cu adversarul direct din campania electorală, primarul Cătălin Cherecheș (ales pe lista PNȚCD, în Coaliția pentru Maramureș), ca niciodată până acum în istoria administrativă, candidații pentru funcțiile de viceprimari nu au fost propuși de primar și de consilierii locali (aleșii băimărenilor), ci doar de edil.

 

Respectiv, nici n-a fost nevoie de democrație, în ședința de marți, 29 decembrie, viceprimarii au venit direct înscriși pe ordinea de zi! Era prea mare oboseala să fie propuși în plen (oricum, tot ei erau, pentru că trădătorii de la PNL Maramureș au făcut asta posibil, aliindu-se inclusiv cu PSD pentru a-i satisface pohta edilului Cherecheș – de semnalat alierea PNL cu PSD în județul Maramureș, exclusiv în interesul primarului PNȚCD).

 

În urma acestui simulacru de democrație și legalitate, consilierii PMP (3), USR (3) și Mircea Cirț (PNL) au părăsit sala. În sală au rămas 14 consilieri obedienți până la lacrimi față de Cherecheș. Număr suficient pentru împlinirea pohtei ce-a poftit Întâiul Edil al Universului.

 

A ieșit cum a trebuit

 

Așa că, la propunerea primarului Cherecheș (știți, totul se face la propunerea lui, până și soarele răsare la propunerea lui, până și aerul pe care-l respirăm, îl respirăm la propunerea lui) viceprimarii municipiului Baia Mare vor fi Ioan Doru Dăncuș zis “Doru după Anghel” (locotenentul numărul 2 al primarului Cherecheș – după finul său, constructorul și deszăpezitorul de drumuri Marcel Zoicaș – Construrom, dar înaintea lui Ioan Baltă zis „Oniza – Popcorn”) și Pap Zsolt István.

 

Două cuvinte despre subordonați (ambii obedienți până la înlăcrimare față de edilul Cherecheș). Dăncuș (foto mic stânga) este șeful politic al primarului Cherecheș (fiind președintele PNȚCD Maramureș), fost abonat fățiș la pușculița publică a urbei. A fost vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș în perioada de tristă amintire 2016-2020, slujindu-l cu abnegație pe pesedistul Gabriel Valer Zetea.

 

Pap (foto mic dreapta, 43 de ani) este unul dintre cei 2 consilieri locali ai UDMR Baia Mare. Absolvent al Facultății de Științe Economice a Universității de Nord Baia Mare. În mandatul 2016-2020 a reușit să pătrundă în Consiliul Local Baia, pentru aproape 2 ani, în 11 ianuarie 2019, când l-a înlocuit din postură de supleant pe lista UDMR pe consilierul demisionar Kovács Richárd (acesta și-a motivat demisia din 27 noiembrie 2018 prin faptul că a fost cooptat în echipa care pregătea președinția României la Consiliul Uniunii Europene).

 

O paranteză fără importanță: înaintea ședinței, președintele USR Maramureș, Dan Ivan, ales senator, a demisionat din Consiliul Local Baia Mare, precizând că viceprimarii nu pot fi aleși decât în momentul în care Consiliul Local este în componenţa sa completă (un argument împărtășit și de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan – o chestiune logică, dar nu am găsit și fundamentul legal). Ori, prin demisia sa, forul deliberativ trebuia să aștepte să fie validat supleantul USR PLUS, Leontin Pop.

 

Spuneam însă, ce importanță mai au legile în “Orașul Învingătorilor” care n-au câștigat nimic și pe care aleșii-l cufundă cu fiecare secundă a existenței lor în datorii imense, în subdezvoltare, într-un loc fără viziune, fără speranță.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here