TRIST – A murit Nicolae Sabău, unul dintre cei mai mari artiști ai Maramureșului: adio, Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii

0
3796
Nicolae Sabău

DECES. A murit Nicolae Sabău (91 de ani). A fost unul dintre marii artiști ai Maramureșului, cântăreț de muzică populară decorat în anul 2002 cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

 

Marele artist a murit în această dimineață (30 decembrie 2020), la Spitalul de Pneumoftiziologie „dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare, spital-suport COVID-19 (artistul a fost internat săptămâna trecută, inițial la Spitalul Județean de Urgență și după confirmarea că era infectat cu noul coronavirus – SARS-CoV-2 a fost transferat la spitalul-suport).

 

Niculaiu Mării a Gheorghii Zaharii, cum îi plăcea să se prezinte, s-a născut în 7 decembrie 1929, în satul Cicârlău, care pe atunci aparținea de județul Satu Mare, într-o familie de țărani simpli, care au crescut 9 copii (obișnuia să spună că este, în toată structura sa sufletească și prin toată ființa lui, țăran). Cânta de când se știa și cânta de când noi nu eram, cânta de când păștea vitele preotului din sat, sau de când trudea la moara lui Verdeș. Și cânta bine. Primele înregistrări ale cântecelor sale datează din anul 1957 (cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, la studioul teritorial din Cluj al radioului național).

 

A făcut parte din Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare încă din anii 60, a cântat de-a lungul carierei sale cu cei mai mari cântăreți, instrumentiști, rapsozi și muzicieni ai Maramureșului și României, a fost premiat, înregistrat, apreciat…

 

Nicolae Sabău (7 decembrie 1929 – 30 decembrie 2020).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here