GENA TRĂDĂRII – Aeroportul Maramureș mai primește 40 de milioane de lei: Zetea, de la Județeana de partid, i-a mulțumit din inimă „viitorului președinte al PSD, Mihai Tudose”

1
1687
Gabriel Zetea și Mihai Toader

EDITORIAL. Președintele Consiliului Județean (CJ) și al PSD Maramureș, the one and only (un fel de ness otrăvitor „2 în 1”), Valer „Îngerul Gabriel” Zetea, și-a scos astăzi, în a 19-a zi a ultimei luni din Anno Domini 2017, goarna vestitoare de bunătăți și a glăsuit cristalin, suav de-a dreptul, ca o subretă din anticamera contabilă a social-democraților:

 

„În afară de cei 15 milioane de lei dați de Guvern la începutul anului pentru lucrările de la Aeroportul Maramureș și cei 25 de milioane de lei alocați în 14 decembrie din rezerva bugetară, vă dau o veste bună. În acest an, poate chiar în plenul de mâine (n.red., 20 decembrie 2017), s-a introdus un amendament la Legea bugetului de stat prin care Aeroportul Maramureș va primi încă o alocare financiară de 15 milioane de lei. Amendamentul a trecut de comisiile de buget-finanțe  din ambele camere parlamentare și a fost inițiat de social-democrații Viorel Ștefan, președintele Comisiei Buget-Finanțe din Camera Deputaților, deputatul Călin Matei și senatorul Liviu Marian Pop. Pe lângă acești 15 milioane de lei, tot până la sfârșitul anului, Aeroportului Maramureș i se vor mai aloca, ca și la începutul anului, prin Hotărâre de Guvern, încă 25 de milioane de lei. Ajungem astfel la suma de peste 80 de milioane de lei, adică aproape de cuantumul lucrărilor din proiectul de reabilitare și modernizare a pistei, plus lucrările suplimentare efectuate”.

 

Să traduc: adică-n decembrie, în timpul vieții noastre, Guvernul se va decongestiona de 55 de milioane de lei pentru a plăti datoria pe care județul și țara (că există un memorandum în acest sens) o au față de constructorul german care a edificat pista unicului aeroport din județul Maramureș. O decongestie mai rapidă decât cu Muconasal care ne bucură și care, dacă se-mplinește, ar duce alocațiile financiare la 82,8 milioane de lei (80 de milioane de lei din bugetul de stat, 1,2 milioane de lei din alocarea Comisiei Europene – pentru achizițiile decontate până la sfârșitul lui 2015 – și 1,6 milioane de lei din bugetul CJ – cofinanțarea impusă în proiect).

 

Pe principiul irațional „Crede și nu cerceta”, ora de aritmetică: din cei 90 de milioane de lei necesari plății lucrărilor efectuate (despre care am aflat, tot de la Îngerul Zetea, că vor fi recepționate în ianuarie 2018), ar mai rămâne de plătit 7,2 milioane de lei. O picătură-n oceanul investițional revărsat peste aeroportul maramureșean. În plus, însă, ar mai fi nevoie de 7,9 milioane de lei pentru a putea fi semnat un contract de operare cu o firmă low-cost. De ce? Vă explic, că nu-s politician, ci informat.

 

Cu cei 7,9 milioane de lei (din care o mică parte au fost aprobați acum din bugetul de rezervă, iar restul s-a convenit de plenul CJ Maramureș să fie alocați din bugetul pe 2018) trebuie executat SF (studiu de fezabilitate) pentru extinderea terminalului (aerogara, cum îi spunem noi, nespecialiștii) și achiziții de tehnică și operare obligatorii pentru ca o firmă aeronautică să se-ncumete să opereze pe aeroportul din Tăuții Măgherăuș.

 

Ia să vedem ce trebuie cumpărat: autospecială de salvare și de stingere a incendiilor, sistem de transport bagaje (pentru terminal), bandă de bagaje autopropulasată pentru aeronave, echipament cu compresor pneumatic pentru aeronave, alimentator cu apă potabilă pentru aeronave și set de echipament control securitate. Booon, factura, chitanța și stolu’ (adică zboru’). Banii ăștia, ziceam, s-a angajat CJ să-i vireze din pușculița județului. Asta-i strategia cu banii și cu aeroportul. Limpede, bănuiesc.

 

Acuma, care-i partea nasoală. Surprinzător, niciuna. Vreau doar să semnalez, colateral, gena trădării care zace în Îngerul Gabriel cel cinstit, cel care, pentru prima oară-n viața lui zbuciumată-n care e apăsat de treb’ile județului, nu l-a mențional pe președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, în spiciul de mulțumiri de tip Gala Premiilor Oscar. I-a mulțumit lui Mihai Tudose însă, cel deja gratulat de presă cu titlul „viitorul președinte PSD”, vicepremierului Ciolacu, celor doi miniștri maramureșeni (Gheorghe Șimon și Liviu Marian Pop) și parlamentarilor din județ.

 

De aici, ca un deja ruginit observator al scenei politice mioritice, deduc că s-a tranșat treaba cu mustăciosul din Teleorman și că Zetea, președinte al social-democraților maramureșeni, îl va trăda și pe el, așa cum a făcut-o și cu propriul său naș, Victor Ponta. Are gena trădării-n sângele politic, ca o femeie numită ușoară nu pentru că ar fi sub greutate. Îl va trăda pe Dragnea fără scrupule. Pentru că Moscova nu-și cumpără batiste – nu doar pentru că nu crede în lacrimi, ci și pentru că se șterge la nas cu mâneca de la palton.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Nu de bani e nevoie acolo. Cu o echipa competenta vor zbura avioane si de pe camp. De ce nu-l lasati pe Span Vasile sa faca echipa? E peste tot si rezultatele se vad. Nu e clar ca e cel mai bun ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here