PROTEST – Judecătorii maramureșeni: „Modificările codurilor penale afectează eficiența justiţiei penale şi independenţa magistraţilor”

0
171

REACȚIE. În urma întrunirii de astăzi, 19 decembrie 2017, a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Maramureş s-a hotărât, cu unanimitate de voturi, întocmirea unui comunicat public cuprinzând punctul de vedere al judecătorilor Tribunalului cu privire la modificările preconizate ale Codului penal, Codului de procedură penală şi ale legilor justiţiei.

 

Din cei 22 de judecători participanţi la adunare, 15 judecători au votat atât pentru întocmirea comunicatului, cât şi pentru adoptarea unei forme de protest constând în ieşirea în faţa Palatului de Justiţie, astăzi, 19 decembrie, la ora 15.30, oră la care se încheie programul de lucru al instanţei, în sprijinul acţiunilor de protest desfăşurate la nivel naţional de către judecători şi procurori – şapte judecători participanţi la adunare au votat doar pentru întocmirea comunicatului în formă scrisă.

 

Iată, integral, textul comunicatului public:

“1. Judecătorii îşi manifestă în mod categoric nemulţumirea faţă de lipsa totală a consultărilor instanţelor cu privire la modificarea Codului Penal, a Codului de procedură penală şi a legilor justiţiei, mai cu seamă că aceste iniţiative au un major potenţial de afectare a activităţii parchetelor şi instanţelor de judecată.

 

  1. Judecătorii constată cu dezamăgire ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene cu privire la proiectele de lege din domeniul justiţiei.

 

  1. Judecătorii consideră că modificările propuse, în mare parte, pot duce la lipsirea organelor judiciare de intrumentele specifice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, îngreunând semnificativ realizarea unei justiţii penale eficiente şi pot pune la îndoială statutul şi independenţa magistraţilor, atât judecători cât şi procurori.”

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here