EXCLUSIV – Polițistul desemnat cu supravegherea primarului Cherecheș când se afla sub control judiciar, numit consilier personal al… primarului Cherecheș

0
8199
Olimpiu Vaida, Cătălin Cherecheș

L-A SUPRAVEGHEAT, DAR A MERITAT. Înainte de a pătrunde-n subiect, câteva precizări pentru puținii interesați care n-au fost pe Planetă în ultimii 5 ani…

 

O piedică-n calea uitării – Oracol de vacanță

 

În procesul vieții, care se judecă de 5 ani și în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este acuzat de luare de mită în formă continuată, acesta a fost arestat în 27 aprilie 2016, fiind menținut în arest și apoi în Penitenciarul Gherla.

 

Între timp, fiind în închisoare și trimis în judecată pentru luare de mită, Cherecheș a fost reales ca primar cu 70% din voturile băimărenilor care au făcut incomensurabilul efort să meargă la urne. Dar n-a putut profesa ca primar, fiind scos din celulă doar pentru a depune jurământul și apoi repus în arest preventiv. Întâiul ales al Orașului Învingătorilor care n-au câștigat nimic a ordonat ca, până se-ntoarce el din închisoare, atribuțiile de primar să îi fie pasate, cu titlu interimar, viceprimarului Marinel Rob (șef al Biroului Paza şi Protecţia Pădurilor din Direcția Silvică Maramureș), finul părinților săi.

 

Ulterior, după eliberarea din închisoare și ieșirea din starea de arest preventiv, Cherecheș a spus public că “Rob e un prost” (poate pentru că acesta a strâns cureaua pușculiței orașului și a plătit datoriile urbei către firme, lăsate din timpul când Primăria era condusă de Cherecheș, și care totalizau 65 de milioane de lei). Rob n-a spus nimic. Că nu e prost, de exemplu.

 

În 12 august 2016, după 107 zile petrecute în celulă, primarul Cherecheș a fost eliberat și închis acasă. Adică, arest la domiciliu. În 15 decembrie 2016, după alte 4 luni de arest la domiciliu, primarul Cherecheș a fost eliberat și plasat sub control judiciar. Apoi, timp de 5 luni, până în 10 mai 2017, edilul Cherecheș a fost sub control judiciar.

 

Am refăcut acest calendar al zbuciumului pentru a ajunge la acest punct: arest la domiciliu & control judiciar.

 

Polițistul principal

 

Conform Codului de procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul, în cazul de față Cherecheș, trebuie să respecte mai multe obligații, una dintre acestea fiind de a se prezenta la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de acesta sau ori de câte ori este chemat. Organul de poliție desemnat cu supravegherea lui Cherecheș a fost subofițerul de poliție Olimpiu Radu Vaida de la IPJ Maramureș. În 10 mai 2017, Cherecheș este scos de sub control judiciar și se întoarce la Primăria Baia Mare.

 

Prin vara anului 2017, după ce și-a îndeplinit cu brio și la înalte standarde ale profesionalismului misiunea extrem de periculoasă de a-l supraveghea chiar pe primarul orașului, agentul de poliție Olimpiu Radu Vaida a considerat că este destul de pregătit pentru a trece în corpul ofițerilor de poliție. În consecință, el s-a înscris la concursul pentru ocuparea unei funcții de ofițer de poliție în specialitatea investigații criminale. Dar a fost doar o senzație, a constatat comisia de ofițeri de poliție, care i-a dat penultima notă (6,25) din cei vreo 40 de subofițeri prezentați la concurs și l-au respins.

 

Însă agent de poliție Olimpiu Radu Vaida n-a pus la suflet această răutate și a rămas devotat în serviciul polițienesc, iar în acest an, după ce-a ieșit din iarnă, după ce a servit cu abnegație și devotament sublim patria și l-a supravegheat cu maxim profesionalism pe edilul inculpat, la începutul primăverii, polițistul s-a pensionat. Pensionar tânăr, pensie bună, de serviciu, știți. Dar având încă destulă energie de consumat (pentru că statul ăsta le permite unor speciali să se pensioneze la 50 de ani, iar proștilor, doar la 65 de ani), polițistul Vaida a început să-și caute de lucru.

 

Bine, prezentându-vă actorii, urmează piesa. Cortina!

 

Scriere cu subiectul la final

„Louie, this could be the beginning of a beautiful friendship” –
„Louie, cred că acesta este începutul unei frumoase prietenii.”
(Casablanca – film de dragoste, 1941)
.

 

Cherecheș & Vaida, sau cum s-a născut după 9 luni (4 de arest la domiciliu și 5 de control judiciar) o frumoasă relație bazată pe încredere reciprocă și nemărginită între inculpatul Cherecheș și polițistul desemnat cu supravegherea sa, respectiv subofițerul de poliție Olimpiu Radu Vaida, căruia edilul îi spune “domnu’ Olimpiu”, umplându-l de respect necondiționat.

 

V-am ținut nemeritat de mult (mai ales pe canicula asta) lângă această scriere, fapt pentru care vă informez direct, fără menajemente că subofițerul de poliție Olimpiu Radu Vaida, sau “domnu’ Olimpiu”, a fost angajat ca nou consilier personal al primarului Cătălin Cherecheș. Pe probleme polițienești, de ordine și siguranță. Și de supraveghere, off course. Doar asta e specialitatea. Deci va fi un soi de superșef al lui Gheorghe Perian, zis “Ghiță” (de la Poliția Locală, instituția aia cu mașini noi și inscripționate în așa fel încât să poată fi confundate cu cele ale Poliției reale).

 

Luat cu treaba asta, am și uitat să vă semnalez un amănunt, fără importanță în macro-economia subiectului: soția noului consilier personal al primarului Cătălin Cherecheș, Corina Vaida, este ofițer la UM (Unitatea Militară) 0568 Baia Mare. Adică la… SRI. Însă nu pe asta ar trebui să vă focusați interesul, ci pe sindromul Louie (“This could be the beginning of a beautiful friendship”).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here