GALERIE FOTO – Locotenentul lui Cherecheș, viceprimarul Dăncuș, rămâne primar interimar în Baia Mare: opoziția nu a reușit să strângă decât 10 voturi pentru înlocuirea lui, cu două mai puțin decât necesarul

6
2366
Ioan Doru Dăncuș, primar interimar al municipiului Baia Mare

PRIMAR INTERIMAR BAIA MARE. Luni, 4 decembrie 2023, Consiliul Local Baia Mare s-a întrunit în ședință extraordinară pentru a vota înlocuirea viceprimarului cu atribuții de primar Ioan Doru Dăncuș, cel auto-proclamat locotenentul lui Cherecheș (primarul corupt condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită), cu celălalt viceprimar, Pap Zsolt István.

 

Proiectul de hotărâre a înlocuirii de la butoanele pușculiței publice a Băii Mari a fost avansat de consilierii locali Bogădănel Gavra (PMP) și Bogdan Hodorogea (USR). Pentru reușita înlocuirii erau necesare 12 voturi (majoritate simplă) din cei 23 de consilieri locali. Consiliul Local Baia Mare are următoarea structură: Coaliția pentru Baia Mare – 7 consilieri, PNL – 7 consilieri, USR – 4 consilieri, PMP – 3 consilieri, UDMR – 2 consilieri. Scriptic, înlocuirea ar fi trebuit să fie o formalitate. Faptic, trădările/nerespectarea deciziilor conducerilor partidelor sunt la ordinea zilei, așa că toate calculele făcute de părțile implicate indicau înaintea ședinței un ușor plus pentru Dăncuș.

 

Practic, au lipsit de la ședință 8 consilieri locali: cei 6 consilieri locali ai Coaliției pentru Maramureș (struțo-cămilă creată electoral de fostul primar Cherecheș din PSD, PNȚCD și PPU-SL), Dăncuș neavând încredere că aceștia ar vota in corpore menținerea sa în funcție – a fost prezent, evident, interimarul supus votului; Simion Bizău (scriptic la PNL, practic la AUR), aflat în străinătate, și Adrian Pop (scriptic la PMP, practic la PSD).

 

Din cei 15 consilieri prezenți, opoziția (formată scriptic acum din PNL – 6 consilieri prezenți , USR – 4 consilieri, PMP – 2 consilieri prezenți, UDMR – 2 consilieri) avea numeric o majoritate confortabilă aparentă (14 voturi), însă practic era într-un deficit evident – se știa despre defectarea a cel puțin 4 consilieri locali din partidele care au susținut înlocuirea locotenentului lui Cherecheș din funcția de primar interimar: Claudiu Pop și Leontin Pop (ambii de la USR) și a lui Cornel Varga (PMP), fiind așteptată și posibila defectare a unuia dintre consilierii PNL, respectiv a lui Mircea Cirț (fost candidat PNL la funcția de primar al Băii Mari, aflat în conflict deschis cu conducerea liberală).

 

Votul nu a furnizat nicio surpriză: 10 consilieri locali au votat pentru înlocuirea lui Dăncuș cu Pap în funcția de primar interimar (cei 10 sunt: Gheorghe Bărbuș, Ovidiu Crăciun, Romeo Crișan, Anne Marie Hordău, Ioana Marincaș – toți 5 de la PNL, Horia Buhan, Bogdan Hodorogea – ambii de la USR, Bogdănel Gavra – PMP, Pap Zsolt István, Pinter Zsolt István – ambii de la UDMR).

 

Cinci consilieri locali au votat împotriva înlocuirii lui Dăncuș: Doru Dăncuș (Coaliția pentru Maramureș – scriptic la PNȚCD), Claudiu Pop și Leontin Pop (ambii de la USR), Cornel Varga (PMP), Mircea Cirț (PNL).

 

Scor final: 10 pentru 5 împotriva înlocuirii. Proiectul a „căzut”, Dăncuș rămâne primar interimar. Consilierii locali pot însă să reintroducă proiectul oricând. Probabil a doua oară îl vor introduce când vor avea certitudinea că au cel puțin cele 12 voturi necesare înlocuirii, altfel ne consumăm timpul cu toții.

 

După numărarea voturilor și declararea ședinței închisă, au apărut și consilierii locali din Coaliția pentru Maramureș, așezați ca scutierii tăcuți și servili în jurul lui Dăncuș-locotenentul, care a susținut o conferință de presă în care a promis că nu candidează în 2024 pentru funcția de primar al municipiului. Nu c-ar fi avut vreo șansă și nu că ar interesa pe cineva asta.

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Greseala celor din PNL este ca nu l-au exclus din lista de consilieri pe Mircea Cirt ! Stia foarte bine, inclusiv Calin Bota, faptul ca Mircea Cirt nu mai asculta de 2-3 ani de „ordinele partidului”. Cu toate aceste lucruri stiute de toti, PNL Baia Mare s-a compromis acceptandu-l pe Mircea Cirt ca si consilier local. Logic era sa-i retraga sprijinul si se inchidea subiectul. Venea urmatorul de pe lista candidatilor de la PNL. Si atunci vina principala nu o are Mircea Cirt….. PNL ESTE DE VINA, iar Mircea Cirt a speculat foarte bine pentru el acest moment !

  2. Era limpede ca lumina zilei că „cei interesați” o să-și scoată sluga la înaintare. Pentru continuitate, pentru a acoperi în continuare furăciunile din trecut, pentru a le legitima pe cele din viitor, … Mai ales că acum este proaspăt cercetat penal și în consecință, docil și dedicat cauzei. Adicătelea, sesizarea pentru posibilele infracțiuni din trecut, a fost făcută fix după fuga „Căpitanului” dintr-o simplă coincidență, nu ca o poliță de asigurare. Bine, apucături de haiduc are, fără discuție!

  3. pentru mine aceasta alegere explica multe …ma tot intrebam in ultimul timp cum a reusit Chereches sa capuseze orasul acesta, avand in vedere ca totusi, propunerile lui vin la pachet cu girul unui consiliu local … raspunsul a venit ieri, cand Dancus, toporul lui Chereches, aghiotantul sau cum vreti sa ii mai spuneti, a fost ales in functia de primar – asta inseamna ca si consilierii locali, indiferent de partid, poate cu mici exceptii, sunt conectati la tot ce inseamna furt in primaria baia mare – probabil ca de aia l-au si ales pe Dancus, ca sa nu se deconecteze de la spagi si bani murdari … RUSINE!!!

    • Păi 10 au votat împotrivă, iar unul a lipsit, înțeleg motivat. Doar 12 sunt partenerii lui Dăncuș. O majoritate minimă, foarte fragilă. Îmi este greu să cred că această majoritate o să reziste mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here