UPDATE – Șeful ICTR Cluj, borșeanul Bogdan Durlea, ginerele fostului deputat Nuțu Fonta și finul fostului ministru de Interne și al fostului adjunct SPP, a fost reținut de DNA într-un dosar de luare de mită

2
2306
Bogdan Ștefan Durlea

CORUPȚIE. Bogdan Ștefan Durlea (38 de ani), şeful Inspectoratului pentru Controlul Transportului Rutier Cluj (din noiembrie 2021) a fost ridicat de DNA fiind suspect de luare de mită. Durlea, fost director și al sucursalei din Baia Mare a Conversmin SA (firma statului – în perioda 2014-2021), este ginerele fostului lider al UNPR și deputat de Maramureș, borșeanul Nuțu Fonta (fost în PP-DD, fost în UNPR, fost în PMP).

 

Înainte de căsătoria sa (17 mai 2015) cu fiica deputatului Nuțu Fonta, Gabriela Fonta-Durlea, la care nași de cununie au fost ministru de Interne (la acea vreme), generalul Gabriel Oprea și adjunctul șefului Serviciului de Protecţie și Pază (la acea vreme), generalul Alexandru Burian, Durlea figura ca angajat simultan la 4 locuri de muncă: la biroul parlamentar al viitorului său socru (ca expert), la firma acestuia de transport, Dracard Com Serv (pe post de consilier juridic – firma era administrată de fiica lui Nuțu Fonta), la o firmă de transport forestier (Elleti Com Trans SRL, ca administrator) și la Conversmin Baia Mare (ca director).

 

Durlea, absolvent al Liceului Economic din Borșa (2003), al Facultății de Drept la Universitatea Dimitrie Cantemir Cluj-Napoca (2007) și al unui curs de mediator (2013), este vizat într-o cauză penală instrumentată de procurori din cadrul Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul teritorial Cluj, care cercetează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2023, în legătură cu protecţia asigurată unor firme de transport (el este suspectat și de divulgare de „informații nedestinate publicității”).

 

Astăzi, 4 octombrie 2023, au fost făcute percheziţii la 24 de adrese (două fiind sediile unor instituții publice, iar 22 domiciliile unor persoane fizice) situate pe raza judeţelor Cluj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba.

 

UPDATE. Bogdan Ștefan Durlea a fost reținut, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită; abuz în serviciu (dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit); efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite; folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (infracțiune în formă continuată).

 

Conform ordonanței procurorilor, în perioada 2021-2023, funcționari din cadrul ISCTR Cluj, printre care și Durlea și Florin Mihai Zehan (inspector ISCTR Cluj, reținut și el în același dosar), ar fi „protejat” mai multe societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii referitoare la controalele pe care inspectorii rutieri urmau să le desfăşoare și nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-au constatat (depășirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenței de transport etc.).

 

Pentru aceste „servicii”, o parte dintre funcționari, printre care și suspectul Zehan Florin Mihai, ar fi pretins și primit de la persoanele „protejate” mai multe sume de bani și alte foloase necuvenite. În primăvara anului 2023, Durlea ar fi primit de la un subaltern anumite foloase în legătură cu exercitarea atribuțiilor referitoare la numirea/menținerea în funcție a inspectorilor coordonatori județeni (ISCTR Cluj este instituția teritorială care are în subordine județele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj).

 

De asemenea, în cursul anului 2023, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, Durlea ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi și ar fi încasat diverse sume de bani. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here