DECIZIE – DNA a pus sechestru pe un teren de 1,6 hectare al primarului din Baia Sprie, Alin Bîrda

2
11941
Sebastian Alin Bîrda, primarul orașului Baia Sprie

BUN SECHESTRAT. În procesul de corupție declanșat în iunie 2023 de DNA împotriva a 9 inculpați (printre care și primarul orașului Baia Sprie, Sebastian Alin Bîrda – PNL) și două firme, în cazul „Masă caldă subcontractată”, instanța a menținut măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui teren de 1,6 hectare (exact: 15.948 mp) aflat în proprietatea edilului din Baia Sprie și situat în extravilanul comunei Dumbrăvița. Sechestrul a fost motivat prin garantarea executării eventualelor cheltuieli judiciare din proces.

 

Terenul are categoria de folosință fâneață și a fost evaluat în 2021 de evaluatorul imobiliar desemnat de Camera Notarilor Publici Maramureș la puțin sub 20.000 lei. Terenul respectiv este pus sub sechestru din 24 mai 2022, când a început urmărirea penală a DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie și a fost menținut sub sechestru în 3 octombrie 2023, prin decizia magistratului de caz al Tribunalului Maramureș.

 

Primarul orașului Baia Sprie, Sebastian Alin Bîrda, a fost trimis în judecată pe pentru infracțiuni de corupție, într-un dosar cu prejudiciu de 812.328,50 lei, la 28 iunie 2023, de DNA – Biroul Teritorial Baia Mare. Alături de Bîrda au mai fost trimiși în judecată 3 funcționari ai Primăriei Baia Sprie (Adrian Nelu Bercean – șef Birou, Lenuța Maria Timiș – inspector superior, Barkoczi Ferenc Istvan – inspector superior), două firme (Sovereign Group SRL din București – fostă Simpleton Solutions – și Acacia Catering SRL din Mogoșoaia – jud. Ilfov) și 5 persoane fizice (Valeriu Dorin Drăghici, Vasile Leontin Haliciu, Ana Soreta Botescu – este administratorul și proprietarul firmei Acacia Catering -, Adrian Nicolae Cătălin Nicolau și Vlad George Nădejde).

 

Dosarul vizează favorizarea unei firme care a livrat masă caldă beneficiarilor din cadrul unui proiect derulat pe zona Microraion Vest. Conform precizărilor lui Bîrda de la momentul începerii urmării penale, firma care a câștigat licitația (DNA susține că, pentru a fi desemnată câștigătoare, aceasta ar fi depus la dosarul de ofertare date falsificate) a subcontractat serviciul fără a informa Primăria. De asemenea, Bîrda a mai precizat că niciun partener din proiect nu au suferit vreun prejudiciu, iar Primăria Baia Sprie s-a îndreptat legal împotriva firmei contractoare.

 

Un proiect similar s-a derulat și în comuna Coltău, aceeași firmă câștigând licitația și procedând ca și în cazul de la Baia Sprie (a subcontractat serviciul). Și în cazul de la Coltău, în care prejudiciul a fost stabilit la peste 800.000 lei, primarul Cendes Lajos, cinci angajați ai Primăriei (Miorița Călăuz, Alexandru Bogdan Danciu, Adrian Claudiu Kantor, Koncsard Balint Otto și Szolosi Elisabeta), aceleași două firme (Sovereign Group SRL din București – fostă Simpleton Solutions – și Acacia Catering SRL din Mogoșoaia – jud. Ilfov) și aceleași 5 persoane fizice (Valeriu Dorin Drăghici, Vasile Leontin Haliciu, Ana Soreta Botescu – este administratorul și proprietarul firmei Acacia Catering -, Adrian Nicolae Cătălin Nicolau și Vlad George Nădejde) au fost trimiși în judecată de DNA Baia Mare, la 21 iunie 2023.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

 1. Si turnatorii te(…)ri de la ASOC, care au orchestrat toata afacerea si care spala bani la un nivel incredibil, chiar n-au nici o raspundere ??!!

  Si sigur nici OIR nv cu experti care dorm in papuci, n-are treaba, fiind blindata in documente….

  Doar amarastenii astia de la primariile mici or fi de vina. Deci am scapat de hoti 🙂

  Vai de capul ei justitie! Vai de capul ei agentie regionala!

  Din pricina unor astfel de situatii presimt ca nu mai e mult pana sistemul judiciar va fi luat in furci de poporul satul de teatru ieftin… (comentariu moderat – limbaj excesiv)

  • Nu aveam nicio emoție, dar absolut niciuna, că o să se ivească unul care motivează că altcineva e de vină. Tipic poporului ăsta menținut în umbra prostiei și subdezvoltarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here