FAPT – Sâmbătă, în Șișești și Baia Mare, evenimente comemorative la 100 de ani de la trecerea în neființă a dr. Vasile Lucaciu, erou al națiunii române

0
304

LEUL DE LA ȘIȘEȘTI. Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, începând cu ora 10.00, la Muzeul Memorial Vasile Lucaciu din Șișești (Te Deum și depunere de coroane de flori) și cu începere de la ora 12.00 la Centrul Universitar Nord din Baia Mare (situat pe strada Dr. Victor Babeș nr. 62A), Centrul de cercetări istorico-teologice ale credințelor și cultelor din Maramureș, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și cu Institutul de Istorie “George Barițiu” al Academiei Române- Filiala Cluj-Napoca, vă invită să luați parte la evenimentul “Leul din Șișești și năzuința Marii Uniri – un secol de la trecerea în neființă a Dr. Vasile Lucaciu- Erou al Națiunii Române”.

 

Vasile Lucaciu (născut la 21 ianuarie 1852, în Apa, comitatul Sătmar din Imperiul Austriac și decedat la 29 noiembrie 1922, în Satu Mare, în Regatul României) a fost preot paroh greco-catolic în Șișești (din anul 1885), unde a ridicat o biserică monumentală, sfințită la 15 august 1890, dedicată unirii tuturor românilor. Un desăvârșit erudit, cu studii teologice la Roma, unde a luat și doctoratul, Lucaciu a fost și scriitor politic, dar și lider al Partidului Național Român, fiind supus deseori la represiunea autorităților de la Budapesta. În perioadele în care a fost deținut politic, românii ardeleni i-au dedicat în semn de prețuire și solidaritate cântecul “Doina lui Lucaciu”.

La 8 martie 2022, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care Vasile Lucaciu (1852-1922), militant pentru drepturile românilor din Transilvania și inițiator și semnatar al Memorandumului care a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918, a fost declarat (și oficial) Erou al Naţiunii Române, la 100 de ani de la moartea sa (29 noiembrie 1922). Proiectul a fost susținut de deputatul băimărean Călin Ioan Bota.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here