FAPT – Reabilitarea Vilei Groedel din Sighetu Marmației va costa 9,15 milioane de lei, cu 800.000 lei mai mult decât enunțul inițial al CJ Maramureș, pentru că… au greșit calculul ariei desfășurate

0
992
Vila Groedel - Sighetu Marmației (jud. Maramureș)

ACTUALIZAREA UNEI INVESTIȚII. Investiția care vizează reabilitarea și modernizarea Vilei Groedel din Sighetu Marmației, edificiu de sfârșit de secol XIX monument istoric care adăpostește astăzi Centrul de recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap, a crescut în 5 luni – din aprilie 2022 și până acum – cu circa 800.000 lei (diferența exactă: 798.058,27 lei), ajungând la 9,15 milioane de lei (exact: 9.147.170,13 lei, sumă care include TVA).

 

Motivul majorării financiare a proiectului pe care Consiliul Județean (CJ) Maramureș vrea să-l implementeze cu o finanțare nerambursabilă consistentă prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență – Valul Renovării) nu constă în actualizarea prețurilor materialelor de construcții, sau al combustibilului, ci din… diferența suprafeței clădirii.

 

Aria desfășurată a… crescut

 

Dacă în aprilie 2022, CJ Maramureș a aprobat valoarea maximă eligibilă a proiectului la 6,88 milioane de lei + TVA, sumă rezultată în baza suprafeței de 3.123,55 mp (aria desfășurată calculată în Auditul Energetic realizat), acum trebuie să repună proiectul pe tapetul forului deliberativ, pentru a corecta suma la valoarea de 7,68 milioane de lei + TVA.

 

Diferența a rezultat în baza recalculării ariei desfașurate, care ar fi, de fapt, mai mare cu 369 de mp (respectiv de 3.492 mp) față de suprafața calculată inițial. Pentru că e dificil de crezut că s-a umflat clădirea, cel mai probabil este o eroare de calcul (sau omisiunea unor suprafețe).

 

Pentru că în cadrul PNRR proiectele de renovare sunt finanțate în funcție de suprafață (în cazul proiectului de la Sighetu Marmației cu 440 euro/mp), aria de desfășurare este extrem de importantă în stabilirea finanțării. În consecință, aceasta va fi modificată conform noului calcul. Apoi, proiectul va fi inclus la finanțare.

 

Proiectul vizează reducerea consumului de energie prin creşterea eficienţei energetice a clădirii publice, fapt care se dorește a se realiza prin: anvelopare (reabilitare termică), reabilitarea sistemului de încălzire/furnizare a apei calde, instalarea/modernizarea sistemelor de climatizare  și a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice prin utilizarea surselor regenerabile de energie, modernizarea instalațiilor de iluminat și a unor sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, echiparea cu o stație de încărcare pentru mașini electrice ș.a.m.d.

 

Vila Groedel și baronul evreu
Vila Groedel (foto mic dreapta, de epocă), care astăzi este sediul Centrului de recuperare și reabilitare al persoanelor cu handicap din Sighetu Marmației, a fost edificată în anul 1887 și este localizată pe strada Dragoș Vodă nr. 41 (la vremea edificării strada purta denumirea Thököly Imre, după cel care a fost o scurtă perioadă, 1690-1691, principe al Transilvaniei).
Construcția a fost desăvârșită de Groedel Herman “Ármin” (foto mic dreapta), mare exploatator al pădurilor Maramureșului voievodal și producător de cherestea, un evreu originar din Friedberg (Hessen) – astăzi, capitala districtului Wetteraukreis din landul german Hessa -, care împreună cu frații săi Bernhardt și Albert au dezvoltat imperiul creat de tatăl lor, Groedel Zadig, un soi de holding cunoscut sub denumirea Transylvanian Forest Industry Co. (sau Grupul de acționari Transylvanian Forestcraft), devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea cei mai importanți producători de cherestea din lume.
La 19 octombrie 1903, Groedel Herman și cei doi frați ai săi au primit din partea împăratului Austriei și regelui Ungariei Franz Josef I diploma de înnobilare cu titlul de Von Gulyafalva, iar la 15 decembrie 1905 titlul nobiliar a fost actualizat în Baron von Gulyafalva și Bogdan. Frații Herman au fost printre primii baroni de origine evreiască. Reședința baronului Groedel era la Skole (un raion în regiunea ucraineană Liov), unde deținea un castel, însă Vila Groedel din Sighetu Marmației era reședința sa din Transilvaniaimobilul este astăzi înscris în lista monumentelor istorice, fiind încadrat în categoria B (monument de importanță locală).

* Foto: @Daniel Engelvin

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here