FAPT – Fostul subprefect Gavriș Ardelean a dat în judecată Prefectura pentru că nu i-a plătit și cazarea în Baia Mare cât timp a fost detașat secretar general

1
1301
Gavriș Ardelean

DIFEREND PENTRU BANI. Episodicul subprefect de Maramureș Gavriș Ardelean (54 de ani) a dat în judecată Instituția Prefectului Maramureș pentru că nu i-a plătit și cazarea în Baia Mare cât timp a fost detașat în funcția de secretar general al instituției care reprezintă Guvernul în teritoriu. Bine, sunt convins că în afara funcționarilor din Prefectură nu prea sunt cetățeni care să fi cunoscut că Gavriș Ardelean din Dragomirești a fost secretarul general al Instituției Prefectului Maramureș. Păstrând rezerve că sunt mulți care știu că a fost subprefect, urmează un scurt exercițiu de împrospătare a memoriei…

 

Scurt remember

 

În 27 octombrie 2016, Ardelean, care pe atunci era (și este și acum) secretar general al UAT Dragomirești, a fost numit politic în funcția de subprefect de Maramureș, în cuplu cu prefectul Sebastian Lupuț, zis „Sebi de la Finanțe”. În timpul liber, cât nu era foarte-foarte ocupat cu Prefectura, subprefectul făcea și asigurări, pen că era și agent/broker.

 

În fine, a fost repede înlocuit, tot la pachet cu Lupuț, după ceva mai mult de o jumătate de an, în 28 iulie 2017, cu cuplul pesedist Vasile Moldovan (prefect) & Alexandru Cosma (subprefect). După eliberarea din funcția de subprefect, Ardelean s-a întors la bază, respectiv în funcția de secretar general al deja orașului Dragomirești.

 

Însă în această scurtă perioadă petrecută-n Prefectură, pentru că sistemul are grijă de oamenii săi, Gavriș Ardelean tot a câștigat ceva (în afară de câștigurile pe polițele de asigurare): atenție. În consecință, după ani și ani – vorba cântecului -, la 1 octombrie 2021, pentru că legea permitea (se tatona terenul de prin 2017) și prefecturilor să-și angajeze secretari generali (până atunci exista doar un serviciu juridic) iar postul de la Maramureș era vacant, Gavriș Ardelean este numit de Guvern (Cîțu, pe atunci), cu caracter temporar, pe o perioadă de 6 luni, în funcția publică de secretar general al Instituției Prefectului – Județul Maramureș.

 

O precizare: secretarul general al Instituției Prefectului face parte din categoria înalților funcționari publici. Deci, de la Dragomirești (din nou) la Baia Mare, a fost o avansare (bună-n CV) pentru Ardelean. Numai că Guvernul nu i-a mai prelungit delegarea (delegând-o, tot pe 6 luni, pe Lăcrimioara Poduț-Florian – o informație aproape inutilă, însă măcar să știți cine este acum secretarul general al Prefecturii, pentru că instituția a omis să comunice public), iar Ardelean s-a reîntors, din nou, la bază (adică în funcția de secretar general al UAT Dragomirești).

 

De ce a chemat în judecată instituția în care a lucrat

 

În perioada în care a fost secretar general al Instituției Prefectului (cele 6 luni), lui Ardelean nu i s-a achitat o sumă de bani aferentă cazării (el fiind din Dragomirești, cum am precizat). De ce nu i s-a achitat respectiva indemnizație de cazare?

 

Pentru că, în urma unei solicitări făcute chiar de Ardelean, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a precizat că acea indemnizație nu-i poate fi acordată acestuia pentru că el nu ocupa postul prin numire (adică nu era un post „plin”, ci unul temporar, ocupat prin delegare). În consecință, i s-a plătit doar indemnizația aferentă transportului (pe ruta Dragomirești – Baia Mare).

 

La vreo 4 luni după ce a trebuit să revină în funcția de secretar general al UAT Dragomirești, Ardelean a dat în judecată Instituția Prefectului Maramureș, marți, 9 august 2022, pentru recuperarea drepturilor băneşti pe care e convins că e în drept să le primească. Speța va fi judecată de magistratul desemnat al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș.

 

De ce am consemnat aspectul? Pentru că este unul inedit, ca un fost subprefect/prefect al județului să-și cheme în judecată instituția pe care a condus-o (a mai făcut-o doar Alexandru Cosma, acesta clamând, de fapt, că a fost ejectat din funcție nelegal – a și câștigat procesul, cu daune financiare considerabile și obligarea de a fi repus în funcție, doar că funcția era ocupată prin Hotărâre de Guvern, drept pentru care și-a negociat postul de șef peste Agenția Județeană pentru Protecția Mediului). Vom monitoriza și acest caz pentru a-i informa pe cei interesați.

 

Cine este Gavriș Ardelean
Înainte de 1989, Gavriș Ardelean (foto mic stânga) era operator chimist la Institutul de Cercetări Baia Mare (fiind absolvent al Liceului Industrial nr. 3 cu profil Chimie din Baia Mare), iar după evenimentele din decembrie 1989 a devenit secretar general al comunei natale, Dragomirești (ulterior transformată cu forcepsul politic în oraș) – pe atunci, nu era nevoie de studii juridice pentru a ocupa funcția care răspundea de legalitatea documentelor/hotărârilor administrației publice locale.
Prin 1992, când și în România s-a perceput declarativ importanța acestei funcții (de secretar general al unui UAT), problema s-a soluționat simplu: secretarii au fost chemați la Secretariatul General al Guvernului și perfecționați timp de vreo… 3 săptămâni, după care li s-a dat un certificat de absolvire care atesta că sunt perfecționați și gata, ura și la gară!
Totuși, în 1992 Ardelean s-a înscris la Facultatea deEconomie și a absolvit-o în 1996, iar în 2006 și-a luat masterul în Drept Administrativ și Statutul Funcționarului Public (la Facultatea de Drept a Universității de Vest “Vasile Goldiș”), în paralel cu studiile de masterat înscriindu-se (în 2005) și la Facultatea de Drept și Administrație Publică, pe care a absolvit-o în 2008, la aproape 20 de ani de când răspundea de legalitatea documentelor și a hotărârilor Primăriei Dragomirești. Mă rog, așa erau vremurile (cum sunt și astăzi)…

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. D-ul Gavriș este un bun profesionist în materie administrativă …indiferent că este detașat pe o perioada determinată trebuie să îi deconteze cazarea,transportul, diurna…fără nici o discuție….cei vinovați ar trebui să plătească din banul lor,nu din banul public, plus daunele ce i se cuvin…Normal are câștig de cauză sigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here