SĂ FIE – Deși încă nu are finanțare, Consiliul Județean Maramureș a deschis licitația de peste 171 de milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Administrativ

0
4191

LICITAȚIE. Consiliul Județean Maramureș a deschis licitația pentru un contract estimat la peste 171 de milioane de lei (exact: 171.265.132,47 lei, sumă care include TVA) pentru reabilitarea Palatului Administrativ din Baia Mare. Contractul, care vizează proiectarea și execuția lucrărilor, va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul are o pondere de 70%, iar experiența profesională a experților-cheie, de 30%.

 

Proiectul a fost depus spre finanțare prin fonduri europene (Programul Operational Regional – POR) – care ar trebui să asigure partea majoritară, o componentă semnificativă revenind bugetului județean -, dar pentru că încă nu a fost semnat contractul de finanțare, CJ Maramureș l-a introdus în licitație sub incidența clauzei suspensive (dacă nu va primi finanțare, contractul nu va fi încheiat, iar câștigătorul licitației nu va putea cere daune beneficiarului) – strategia licitării înaintea semnării contractului de finnațare este legală și des aplicată, explicația constând în faptul că în acest fel beneficiarii grăbesc începrea lucrărilor în cazul semnării contractului de finanțare, nefiind obligați să aștepte finalizarea procedurilor de licitare.

 

Ofertele sunt așteptate până în 21 februarie 2023, iar contractul trebuie finalizat în 62 de luni (5 ani și două luni). Anul trecut, CJ Maramureș a plătit firmei brașovene Proper Architecture SRL elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general estimativ al obiectivului de investiţii (imaginile care ilustrează această scriere sunt parte a acestui proiect).

 

Imobilul cu 6 corpuri de clădire numit Palatul Administrativ a fost realizat în 1970, fiind proiectat de o echipă condusă de arhitectul Mircea Alifanti, și găzduiește sediile Consiliului Județean, Instituției Prefectului, precum și ale altor entități administrative – Direcția Agricolă, Direcția de Statistică, Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Maramureş, Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș).

 

Puteam gratis, dar de ce să…

 

Prea puțini știu că în anul 2009 această clădire a fost inclusă de un grup de prestigioși arhitecți pe lista clădirilor remarcabile edificate în perioada comunistă. Ideea proiectului acestora (inițiat de arh. Ruxandra Nemțeanu, specialist în cercetarea și protejarea patrimoniului cultural construit), finanțat de Ordinul Arhitecților din România, avea scopul de a realiza o documentare de specialitate în vederea clasării cu statut de monument istoric a 10 obiective din patrimoniul cultural, construite în perioada 1950-1977.

 

La câțiva ani după ce arhitecții din proiect s-au luptat realmente cu autoritățile județului să li se pună la dispoziție diferite documente, lucrurile s-au fâsâit remarcabil. „În Baia Mare, nimeni nu părea a fi interesat de proiectul nostru, deși noi puneam banii, munca, tot”. Așa că… totul a fost abandonat. Niciunul dintre Marii Licurici de la cârma județului nu au văzut oportunitatea includerii Palatului Administrativ din Baia Mare pe lista celor mai emblematice 10 clădiri edificate în România comunistă și nici în patrimoniul cultural național, deși asta, știe orice prost, ar fi similar cu o oportunitate uriașă de a obține banii necesari restaurării din fondurile europene.

 

Clar, e mai ușor să scoți bani din buzunar în contextul în care buzunarul nu e al tău, ci al județului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here