EXCLUSIV – Situație dramatică la Baia Mare, Executivul îngroapă orașul: datoriile către firme au crescut cu 7 milioane de lei în ianuarie, ajungând la 64 de milioane de lei

12
12363
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CONTRAPERFORMANȚĂ ADMINISTRATIVĂ. În luna ianuarie 2023, datoriile Primăriei Baia Mare către firme au crescut cu aproape 7 milioane de lei (exact: 6.828.985,59 lei), ajungând de la 57 de milioane de lei, cât erau la 31 decembrie 2022 (exact: 57.128.996,59 lei), la aproape 64 de milioane de lei (exact: 63.957.982,18 leiplăți restante înregistrate la 31 ianuarie 2023).

 

Practic, într-un singur an, datoriile orașului către firme (contracte executate și facturate) aproape s-au dublat – la 31 decembrie 2021, Primăria Baia Mare înregistra datorii de 37 de milioane de lei (exact: 37.043.723,01 lei). TOATE sumele prezentate în această scriere provin din documente financiare oficiale ale Primăriei controlate de edilul Cătălin Cherecheș și aflate și în posesia 2mnews.

 

O virgulă

 

Dacă vreți un fapt pozitiv, vă livrăm unul: în ianuarie 2023 au început plățile celei mai scumpe deszăpeziri în orașul în care a nins toată iarna de fix cinci ori (anul trecut, serviciul s-a tot plătit până în vară). Sigur, deocamdată s-a plătit (parțial) perioada de staționare din noiembrie (când n-a nins deloc).

 

Mai exact, în 9 ianuarie 2023, Primăria Baia Mare a plătit două facturi care totalizează 500.000 lei: o factură aferentă perioadei 1-15 noiembrie 2022 de 325.584 de lei, iar una aferentă perioadei 16-20 noiembrie 2022, în valoare de 174.416 lei (aceasta este o plată parțială). Practic, 500.000 lei, rotund, să nu se-ncurce finu’. Cum care fin? Finul primarului Cătălin Cherecheș, Marcel Vasile Zoicaș, patronul firmei Construrom, care a contractat cu administrația controlată de nașul său cea mai scumpă deszăpezire din România.

 

TOP creditori fără voie

 

… dar să revenim la subiectul scrierii: datorii de 64 de milioane de lei, care au crescut în 2022 și prima lună din acest an cu… 27 de milioane de lei! Primăria Baia Mare avea la 31 ianuarie 2023 datorii către 140 (!) de firme, asociații și instituții care au prestat servicii sau i-au livrat bunuri neplătite.

 

2mnews vă prezintă care sunt principalii creditori fără voie, adică firmele care au cele mai mari sume pe facturi către Primăria Baia Mare neachitate la 31 ianuarie 2023. Iată cum arată Topul celor mai mari creditori ai Primăriei Baia Mare (am selectat doar cele… 16 firme care au de încasat MAI MULT DE 1 MILION DE LEI!):

 

LOC FIRMA SERVICII PRESTATE CREANȚĂ
1. ARL Cluj SRL întreținere străzi 12.197.849,05 lei
2. Avril SRL reabilitare energetică școli 9.460.623,02 lei
3. Drusal SA salubrizare menajeră 5.326.395,69 lei
4. Ilnic Electric SRL luminițe de sărbători 5.274.646,92 lei
5. Structo Trading SRL construire teren de fotbal Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu Baia Mare 3.776.274,57 lei
6. ICEP SRL lucrări Spital TBC 3.359.528,48 lei
7. Construrom SA deszăpezire, întreținere străzi și ce mai primește de la nașu’ 3.225.456,80 lei
8. Axa Reconst lucrări Colegiul Național “Gheorghe Șincai” 2.246.035,97 lei
9. AMI SA lucrări Colegiul Tehnic Transilvania 1.919.386,77 lei
10. Rustic SRL lucrări acoperiș Clădirea minoriților 1.607.170,75 lei
11. Art Electric Show SRL organizare spectacole 1.524.630,56 lei
12. Conart Structuri SRL izolare termică blocuri 1.335.234,24 lei
13. Anduna Servimob SRL marcaje stradale 1.252.061,37 lei
14. Nord Antreprenor SRL reabilitare energetică blocuri 1.240.633,86 lei
15. Orange Romania Communications SA platforme îngropate pentru deșeuri 1.226.218,99 lei
16. E.ON Energie Romania SA furnizare energie electrică și gaze naturale 1.171.955,27 lei

Sfârșitul nu-i aici

 

… asta s-a întâmplat până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, lună în care administrațiile locale au cei mai mulți bani în pușculița publică, pentru că atunci se plătesc mare parte din taxele și impozitele locale, și lună în care Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a mai tras din unicul credit bancar în care mai are bani, cel de 130 de milioane de lei, contractat cu BCR în noiembrie 2020, încă peste 3,83 milioane de lei.

 

La aceste creanțe de 64 de milioane de lei către firme se adaugă lucrările/achizițiile efectuate, dar nefacturate și se mai adaugă, evident, datoriile către bănci, în contul celor 4 credite active (neînchise) și care la 28 februarie 2023 totalizau încă 193,76 milioane de lei (exact: 193.761.847,30 lei) + dobânzi și comisioane bancare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

12 COMENTARII

  1. „dupa mine potopul”, sau cum ar zice un om cu scaun la cap, orasul e condus de un razgaiat cu praf la nas, cu multe complexe care pot sa faca subiectul unor studii psihiatrice complexe … asa se intampla cand lasi administratia unui oras pe mana unui complexat, fara pic de pregatire, cu comportament de interlop … sa ne fie rusine ca i-am permis sa fie ales, sa nu uitam chiar din inchisoare, dar eu am mai scris asta si o sa repet, asa conducator asa cetateni, si daca nu ma credeti, fiti mai atenti cand va plimbati pe strada, la ce comportament au cetatenii – aruncat mucuri pe jos, lasat rahatul de caine pe spatiul verde sau in locurile de joaca pentru copii, mers cu masina cu 100 km/h chiar daca indicatorul arata 30, parat pe trotuar ca mna odrasla daca nu s-a nascut cu aripi nu poate sa mearga 100 de m pe jos pana la scoala sau gradinita, si lista continua – si asta e exact comportamentul lui Kake la scara mai mica, si de aia il voteaza lumea pt ca se regasesc in el …

    • ADEVARAT perfect adevarat domnule cetatean. Acest bufon, Pinochio de sasar (ne)cioplit de tatal sau pe cand lucra cu lemnul la Ococlul Silvic Judetean (devenit tot prin plagiat) un ilustru doctor in economia spag….or si furt….ui din banu public, obsedat sex….al, spargator de familii si mare iubitor si inspirator de pliculete magice, a fost votat (ghinion) de armata lui Pise si de bunicutele „nomenclaturiste” de la clubul Caspev, cu ochelari de soare (ultra uv) si bastoane albe, ca distinsul „dotore di tuti dotorii” sa iasa primar direct de pe tambal. Bine spus, curat adevar : „dupa el potopul” stiti de ce ???? Pentru ca acum la apus de mandat sa-si recompenseze camarila, locotenenti, pupincuristii, linguitori, fini, amantele, sclavele sexuale, fotografii, detectivi de presa si intinzatorii de covor rosu peste care a pasit pentru a ajunge spre culmile megelomaniei si ale cultului personalitatii ramase in ADN-ul lui ca mostenire din vremuri si frustrari apuse.

    • Stați liniștit că nu vă șterge nimeni comentariile, dacă nu depășiți limita bunului simț. Comentariile postate de cititori apar însă după o perioadă (mai scurtă sau mai lungă) de timp, după cum se face moderarea acestora. Țineți cont că azi e sâmbătă și nu stăm nici noi din cinci în cinci minute cu nasul în calculator. Aveți răbdare și nu mai gândiți prezumțios, că nu face bine la nervi.

  2. D-le . VISCHI e normal sa ai datorii dacă faci ceva pentru oraș. Dumneata cu ce nu ești de acord ?? Cu ce bani sa faci ceva.?? Și noi ne împrumutăm pentru a face ceva acasă.

    • D-le Pura Ioan, noi, aici, la 2mnews, nu cenzurăm opinii, doar, când e cazul, moderăm formulările mai puțin civilizate ale acestora, din respect pentru cititorii noștri. Nici nu v-aș fi răspuns, dacă nu ați fi întrebat și nu sunteți într-o eroare evidentă, generată fie din adulație necondiționată, fie din necunoașterea unor principii economico-administrative. Aflați că NU e normal să ai datorii. E anormal. Chiar dacă faci ceva pentru oraș, ceea ce nu e cazul, Baia Mare fiind un sat cu blocuri, complet nedezvoltat, fără niciun proiect mare care să genereze plus-valoare, în care edilul își mituiește electoratul volatil cu luminițe iarna și concerte toamna, pentru ca acesta să nu observe ceea ce ne străduim de atâta timp să vă arătăm: că orașul e condus pe principii nedemocratice (și foarte-foarte prost), că bună parte din banii orașului sunt realmente jefuiți prin contracte supra-evaluate cu firme abonate ale apropiaților primarului (Construrom, Ilnic, Art Electric Show – sunt doar 3 exemple), că oamenii sunt mințiți că se face și toți ceilalți tac deși văd că NU se face nimic semnificativ. Când nu plătești firmele (140!!!), cea mai mare parte a acestora fiind din oraș/județ, când ai datorii care cresc semnificativ, violent de-a dreptul, când nu îți respecți contractele, când ești într-o permanentă stare de război cu toți cei care nu sunt de acord cu tine, când plătești cea mai mare sumă pentru deszăpezire din țară în cea mai caldă iarnă din istorie, când plătești 4 milioane de lei (cea mai mare sumă din țară) pentru luminițe dar nu plătești salubritatea și orașul e îngropat în gunoaie, iar tu te duci să-ți faci sărbătorile la Viena, unde nu pute, înseamnă că ești un iresponsabil și înseamnă că-ți bați joc de cetățeni. Am scris asta nu doar pentru dvs., ci pentru toți „Pura Ioan” de pe toate străzile din Baia Mare.

      • Fff bine punctat. Subscriu in totalitate. Atata timp, cat vom fi condusi de aceste mizerii politice( imi asum afirmatia), tara nu va merge spre dezvoltare…

    • Domnule Pura, dacă e adevărat că locuiți pe strada Petöfi Sándor, nu vă deranjează, atunci când ieșiți pe podul din fața casei, să vedeți vizavi fostul sediu al Palatului Copiilor ca fiind părăsit și neîngrijit? Clădirile și terenul sunt ale Primăriei acum, mai exact în administrarea Colegiului de Arte, care folosește una din clădiri ca fumoar pentru cadrele didactice (uneori și elevi). Dacă tot avem așa bună conducere și administratori în acest oraș, de ce nu se găsește, de atâția ani, o soluție pentru această zonă? Și exemple de administrare proastă, ca cel de mai sus, sunt zeci în acest oraș, dacă nu chiar sute. Haideți să creștem gradul de încasare a taxelor și impozitelor și apoi să ne gândim la credite. De ce în alte orașe se poate, dar fix aici, unde avem un „doctor economist” la cârmă, avem unele din cele mai scumpe și proaste servicii din țară și nu ne prea descurcăm cu banii?

    • Ăsta, împreună cu complicii lui (că nu face asta singur – el e doar o unealta într-un sistem profund corupt), îngroapă orașul în datorii pentru generații și în același timp îl țin subdezvoltat. Când și mai ales dacă vre-odată o să simtă că urmează să fie legat, va pleca in Italia și de acolo nu-l trimite nimeni înapoi atâta timp cât are bani. Și bani are! Tac-su, Dumnezeu să-l ierte, a fost „mic copil” cu furturile de lemn, pe lângă ce a jefuit asta de când „iubește Baia Mare, iubește băimărenii”!

  3. Felicitări Idiotilor care l-au votat pe domnul Primar!!!!
    Dacă reușiți să mai prindeți încă un mandat sunteți cel mai bun!!!
    Tot respectul că ați reușit să terminați și ștrandul în oraș!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here