AU ÎNVINS – Minaur a câștigat la Baia Mare în derby-ul codașelor și se pregătește de meciul decisiv de la București, cu Metaloglobus

0
1570

FOTBAL – PLAY-OUT. Sâmbătă, 18 martie 2023, pe Stadionul „Viorel Mateianu” din Baia Mare, în meci contând pentru etapa 1 Grupa A din play-out-ul Ligii a II-a fotbal, Minaur Baia Mare a câștigat, cu 2-1 (1-0), partida cu Politehnica Timișoara. Meciul, arbitrat la centru de Vlad Mircea Baban din Iaşi (care în urmă cu exact un an debuta la un meci de Liga I, FC Botoșani – CS Mioveni), a opus echipele care au încheiat sezonul regular pe locurile 18 și 19 și care au intrat în Grupa A din play-out de pe locurile retrogradabile 6 (Baia Mare) și 7 (Timișoara).

 

Un fel de derby al codașelor-codașelor, adică un meci între ultimele clasate dintre echipele care luptă pentru menținerea în Liga a II-a și salvarea de la retrogradarea în Liga a III-a. Timp bun de fotbal, senin, 7 grade Celsius la Baia Mare, teren prost, o arătură pe alocuri cu iarbă (dar asta nu mai e surpriză pentru nimeni). Se joacă all in, ca la poker: pierzătoarea își poate lua adio de la Liga a II-a, pentru că ambele echipe au intrat în play out cu puncte puține (Baia Mare cu 16, Timișoara cu 13), iar ultimele două clasate la finalul seriei de 6 meciuri din grupă sunt retrogradate direct în Liga a III-a.

 

Ambele echipe au apărări extrem de slabe (câte 29 de goluri primite în cele 19 meciuri din sezonul regular), dar Minaur, ca a pornit acest meci din postura de favorită, are au atac mai bun (18 goluri marcate față de 13, câte avea Politehnica). Pentru arbitrul Baban este o reîntoarcere după doar 3 săptămâni la Baia Mare (este arbitrul meciului din 26 februarie, amânat cu 24 de ore din cauza stării proaste a terenului, Minaur – Concordia Chiajna: 0-1).

 

Antrenor de nevoie (după demisia lui Mihai Iosif), Vasile Miriuță zis Tati, a început partida cu următorul 11: Avram – Lazăr, Stoian, Mondragin (cpt.), Iacob – Dandea, Gneba, Ivanovici, Chinde – Berisha, Jarovic. Nicio surpriză, nicio sclipire: practic, exact aceeași echipă de la ultimul meci (de la finalul sezonului regular), încheiat la egalitate de băimăreni, pe teren propriu, cu Gloria Buzău (1-1). Oaspeții sunt însoțiți de circa 30-40 de fani.

 

Prima repriză

 

Băimărenii încep mai bine și reușesc să înscrie chiar în debutul partidei, în min. 10, în urma unei combinații între atacanții lui Minaur, Jarovic prelungește o centrare până la kosovaro-suedezul Valmir Berisha (26 de ani, venit în februarie de la Oțelul Galați), care reia de la 4 metri în poarta tânărului Denis Moldovan (18 ani, adus la începutul anului de la Viitorul Cluj din Liga a III-a – este fratele mai cunoscutului Horațiu Moldovan, portarul Rapidului), rămas țintuit pe linia porții. 1-0 pentru Minaur.

 

Berisha avea să iasă în min. 34, accidentat și înlocuit de Miriuță cu Chitaș. Tehnic, un meci modest, ritm de joc în alergare ușoară, partidă des fragmentată. Prima repriză se încheie fără alte faze notabile și, din fericire, fără alte accidentări.

 

Repriza a doua

 

Pe cât de bine au început prima repriză băimărenii, pe atât de prost au început-o pe cea secundă, oaspeții reușind să egaleze după doar 3 minute, mijlocașul central Călin (venit în februarie de la concitadina Ripensia) ajungând la recentrarea vârfului Gavra înaintea portarului Avram. În min. 60, Miriuță îl introduce în joc pe Sergiu Ciocan în locul fundașului Iacob. Golul le-a dat curaj timișorenilor, care au ieșit mai mult la atac. Din fericire pentru gazde, atacurile lui Poli sunt tot atât de sterile și fără nicio viziune ca și ale Minaurului. Egalul nu le avantajează pe niciuna dintre echipe.

 

Miriuță mai face o schimbare la 10 minute de la precedenta: iese Gneba intră Rotar, jucător cu un profil mult mai ofensiv. În min. 82, Chitaș pătrunde în careu, cade și cere penalty, dar Baban îi acordă cartonaș galben pentru simulare. Ambele echipe duc balonul până în preajma careului mare, dar apoi par a nu ști ce să facă cu el. În min. 85, Viorel Chinde trage puternic de la 25 de metri, pe jos, în colțul din dreapta lui Moldovan, și gazdele preiau conducerea: 2-1. Gol frumos, o relalizare personală a lui Chinde. În min. 94 se trage de timp la executarea unei lovituri libere (Minaur) – asta spune tot despre valoarea și încrederea echipei.

 

La final

 

Minaur Baia Mare – Politehnica Timișoara: 2-1 (1-0), au marcat Valmir Berisha (min. 10), Viorel Chinde (min. 85) / Tudor Călin (min. 48).

 

În etapa următoare, a 2-a din play-out, programată în 1 aprilie, Minaur Baia Mare joacă la București, cu Metaloglobus (echipă care a încheiat sezonul regular pe locul 15, cu 21 de puncte și a intrat în Grupa A de pe locul 5 – în această etapă nu a jucat), iar în etapa a 3-a stă (grupele sunt formate din 7 echipe, pe rând, fiecare dintre acestea urmând să aibă o etapă liberă). Meciul cu Metaloglobus este, la fel, decisiv pentru băimăreni, în contextul în care aceasta este echipa pe care Minaur trebuie să o depășească pentru a intra la barajul de menținere în Liga a II-a.

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here