FAPT – Devine operațional Dispeceratul Maramureș pentru detecția automată de persoane cu ajutorul unui program care folosește Inteligența Artificială

0
3082

SALVAMONT MARAMUREȘ. Începând din 1 august 2023, Ziua Salvamont România, devine operațional Dispeceratul Maramureș pentru procesarea detecției automate de persoane cu ajutorul sistemului SARUAV, care va funcționa, alături de alte 10 dispecerate locale, conectat la Centrul Național de Analiză Date (aflat în județul Gorj). Salvamont România va avea cea mai mare acoperire națională din Europa în privința detecției automate de persoane și a doua la nivel mondial – celelalte 10 centre locale de analiză care vor fi operaționalizate de la 1 august vor fi amplasate în județele  Brașov, Sibiu, Mureș, Prahova, Harghita, Maramureș, Dâmbovița, Hunedoara, Mehedinți, Cluj și Neamț.

 

Programul SARUAV ajută la identificarea de indicii sau la restrângerea zonei de căutare terestră a unei misiuni de salvare, prin eliminarea ariilor cercetate cu drona în care nu au fost identificate elemente de prezență umană. Programul nu înlocuiește resursa umană în acțiunea de salvare, ci realizează o căutare mult mai rapidă, în zone greu accesibile și pe suprafețe extinse, și reduce astfel timpul de intervenție, riscurile pentru salvatori, costurile, uzura fizică și psihică a resurselor umane și, implicit, crește șansele de găsire în viață a persoane dispărute. Programul permite analiza imaginilor captate în orice anotimp, în timpul zilei și în zone cu vizibilitatea aero.

 

România este singura țară cu acoperire națională din Europa care procesează fotograme prin intermediul programului SARUAV, care se folosește de Inteligența Artificială pentru a detecta automat persoane. Programul este o soluție pusă la dispoziția Centrului Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la rețeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează și procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aproximativ 100 fotografii în 2 minute).

 

În acest moment, 17 din cele 42 de echipe de salvare montană existente în 26 de județe din România (printre acestea și cea din Maramureș) folosesc drone în misiunile de salvare montană (oferite de compania de telefonie Vodafone) – restul sunt în faza de pregătire a acestor intervenții -, reducând astfel până la zece ori timpul necesar pentru căutarea și salvarea de victime.

 

Dronele sunt folosite inclusiv pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic, identificarea rocilor de mari dimensiuni, potențial instabile sau dislocate de pe versanți (zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate și inspectate ulterior de alpiniști profesioniști).

 

Conform Salvamont România, în primele șase luni ale anului 2023 au fost salvate peste 4.900 de persoane care se aflau în pericol, mai mult de o treime dintre acestea fiind predate de salvamontiști serviciilor medicale. Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone primește peste 14.000 de apeluri/an, 8.000 dintre acestea  fiind victime ale unor accidente montane.

 

Peste 100.000 de români au instalată aplicația Salvamont (disponibilă gratuit pe Android și iOS), un ghid complet de informare și orientare montană care oferă și opțiunea SOS (funcționalitate care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziției telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora).

 

2mnews

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here