DESCOPERIRI ARHEOLOGICE – Materiale arheologice din epoca bronzului și evul mediu, descoperite în Maramureș

0
1073

CERCETARE. Arheologii Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dr. Dan Pop (șeful secției Arheologie) și dr. Marius Ardeleanu, au descoperit, în timpul primelor cercetări la situl arheologic de la Sălnița – punctul „Custura Cetățele” (comuna Vima Mică, jud. Maramureș) materiale arheologice provenind din epoca bronzului și din evul mediu.

 

În urma săpăturilor arheologice din acest an – determinate de descoperirea, în urma unor cercetări de suprafaţă efectuate de către muzeografi în toamna anului 2018, a mai multor fragmente ceramice şi oase de animale – s-au descoperit fragmente ceramice, oase de animale și unelte de fier (printre descoperiririle mai importante, un pinten de fier din perioada medievală și un zid din pietre prinse cu mortar).

 

Prin realizarea cercetărilor arheologice din 2019 s-a urmărit și confirmarea existenţei unui eventual sistem de fortificaţie datând din epoca medievală. Având în vedere importanța acestor descoperiri pentru istoria Chioarului, Lăpușului și Someșului, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramureș din Baia Mare intenționează să continue cercetările arheologice la Sălnița – „Custura Cetățele”, urmărindu-se dezvelirea unuia dintre cele mai importante situri arheologice care să ofere noi informaţii privind arealul râului Lăpuş, pe parcursul diverselor epoci istorice.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here