OFICIAL – În Baia Mare va funcționa un centru logistic de colectare în schimbul unor sume de bani a ambalajelor de tip PET, aluminiu, sticlă

0
4513

STRATEGIE – RECICLARE. Gemma Webb, managerul companiei RetuRO, care va administra Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) în România, a anunțat într-un interviu oferit pentru Ziarul Financiar că în fază inițială, în perioada octombrie 2023 și până la jumătatea anului 2024, va finaliza toate cele 17 centre logistice (6 de mari dimensiuni și 11 de dimensiuni mai reduse) care vor alcătui reţeaua națională de colectare a ambalajelor din PET, aluminiu și sticlă, unul dintre centre urmând să fie înființat la Baia Mare.

 

Firma a ajuns deja la acorduri cu dezvoltatorii de la care vor închiria spaţiile în care vor fi dezvoltate centrele logistice și a încheiat un acord cu ING Bank (un credit de investiţii şi un credit pentru capital de lucru) pentru o finanţare care totalizează 426 milioane de lei pentru dotările cu echipamentele necesare funcționării.

 

Sistemul va funcționa simplu: ambalajele vor fi colectate în magazine (63.000 din cei 80.000 de retaileri existenţi pe piaţa locală s-au înregistrat deja în platformă, alături de 1.500 de producători), unde vor fi returnate de consumatori. Practic, cetățenii/firmele/instituțiile vor plăti o garanţie de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase). Dacă după golire va aduce ambalajul/ambalajele într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, i se va rambursa pe loc valoarea garanţiei plătite iniţial (fără să prezinte bonul fiscal).

De la magazine, ambalajele vor fi aduse în centrele logistice, unde vor fi numărate, sortate, compactate şi de unde vor pleca mai departe spre reciclare, la procesatorii de materie primă (aceștia vor fi aleşi în urma licitaţiilor, pe baza celui mai bun preţ, banii încasați fiind una dintre sursele de finanţare ale sistemului).

 

Sistemul Garanţie-Returnare vizează încurajarea consumatorilor să returneze ambalajele în vederea reciclării, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de economie circulară din România. Ca amploare, la nivel continental acesta va fi al doilea (după Germania) și tot al doilea (după Islanda) în care este implicat şi statul respectiv.

 

Marile centre logistice vor fi amenajate/utilate în Bucureşti, Timişoara, Târgu-Mureş, Bacău, Craiova și Ploieşti, iar micile centre logistice, în Oradea, Cluj-Napoca, Constanţa, Piteşti, Suceava, Deva, Baia Mare, Galaţi, Miercurea Ciuc, Braşov, Călăraşi.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here