FAPT – Deputatul maramureșean Apjok Norbert a fost exclus din UDMR, pentru că și-a înșelat electoratul și partidul, dar nu renunță la mandatul de parlamentar

1
720
Apjok Norbert

EXCLUS DIN PARTID. Deputatul maramureșean Apjok Norbert (31 de ani), ales la alegerile din 2020 pe lista UDMR, a fost exclus din partidul-asociație a minorității etnice maghiare din România, pentru că “și-a înșelat electoratul și partidul”, dar nu renunță la mandatul de parlamentar. Decizia a fost luată de forul suprem de conducere al UDMR (Consiliul Permanent), care i-a retras sprijinul politic şi a votat excluderea din partid a deputatului de Maramureș.

 

Motivația deciziei a fost făcută de Comisia de Etică şi Disciplină a UDMR, care a constatat că Apjok a înşelat partidul şi electoratul, prin prezentarea unei diplome de studii post-liceale prezentate ca fiind echivalentă cu o diplomă de studii superioare, fapt recunoscut de deputat (studiile superioare erau un criteriu obligatoriu pentru candidații UDMR).

 

Înaintea alegerilor parlamentare, deputatul Apjok și-a asumat în scris că în cazul în care diploma de studii anexată la dosarul său de candidat nu este echivalentul unei diplome de studii universitare și va dobândi mandatul, va renunța la mandat. După alegeri, Apjok a susținut pentru 2mnews că nimeni din UDMR nu i-a cerut să îşi depună mandatul, iar în aceste condiții el a depus jurământul în Parlament, devenind deputat pentru al doilea mandat consecutiv (el a fost deputatul UDMR Maramureș și în mandatul 2016-2020).

 

Decizia UDMR are următoarele repercusiuni: Apjok nu mai face parte nici din partid, nici din grupul parlamentar UDMR, dar el poate activa ca deputat independent (fără prea mari pârghii de a rezolva ceva pentru comunitatea care l-a ales), afiliindu-se fie la grupul deputaților independenți, fie la grupul unui alt partid politic parlamentar.

 

În cazul în care și-ar fi depus mandatul de deputat, el ar fi fost păstrat în UDMR, iar partidul ar fi putut să-l înlocuiască în Camera Deputaților cu primul de pe lista de supleanți (care este Bereș Ștefan Vasile / Béres István László – șeful Ocolului Silvic Sighetu Marmației, fost deputat și fost lider al organizației din zona de nord a Maramureșului).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here