FAPT – Deputatul Brian Cristian, la seminarul „Emanciparea romilor în contextul socio-economic european”: Susțin proiectele și inițiativele care promovează incluziunea și educația pentru toți, indiferent de etnie sau origine

0
54

INCLUZIUNE SOCIALĂ. Joi, 22 februarie 2024, deputatul maramureșean Brian Cristian (USR) a participat la seminarul „Emanciparea romilor în contextul socio-economic european”, eveniment organizat de Young Roma Maramureș în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și care a reunit elevi, profesori și participanți din mediile universitare, politice, publice și non-guvernamentale.

 

Seminarul a amintit de dezrobirea romilor și progresele realizate până în prezent în societatea românească. Eliminarea sclaviei a reprezentat un moment istoric și totodată, un pas crucial către eliberarea unei populații ce fusese supusă unei forme îndelungate de discriminare. Cu toate acestea, chiar și după această eliberare, drumul spre incluziune socială deplină și egalitatea de oportunități pentru romii din România a fost și continuă să fie unul anevoios.

 

Conform unui raport publicat în 2009, în societate există inegalități atât în ceea ce privește accesul la educație, cât și oportunitățile de angajare. 56% dintre romii activi profesional lucrează în sectorul informal, iar rata de participare la forța de muncă este mai scăzută decât media națională. De asemenea, doar 23% dintre romi urmează studii post-gimnaziale, comparativ cu 83% dintre cei din alte etnii.
Sunt cifre reale care ne reamintesc că eforturile noastre pentru egalitate și incluziune nu trebuie să înceteze. Tocmai de aceea consider că este esențial să conștientizăm importanța educației în toate comunitățile noastre, iar cifrele celui mai recent recensământ ne arată că, încă, mai există multe aspecte ce trebuie schimbate din acest punct de vedere.
Persoanele declarate ca fiind de etnie romă au cel mai scăzut nivel de educație din țară și, din păcate, procentul celor care au absolvit studii superioare este alarmant de mic. În sprijinul comunității rome, printr-un amendament susținut de mine, am militat pentru drepturile mediatorilor școlari de etnie romă astfel încât aceștia să nu fie condiționați de cerințe excesive de specializare. Am deschis, astfel, mai multe uși către o educație echitabilă și accesibilă. Voi continua să susțin proiectele și inițiativele care promovează incluziunea și educația pentru toți, indiferent de etnie sau origine, a declarat deputatul Brian Cristian.

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here