FAPT – Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Am obținut eliminarea unei taxe inutile, care întârzia examinarea cererilor de autorizare a investițiilor străine

2
273
Cristian Niculescu-Țâgârlaș

TAXĂ ANULATĂ / PROCEDURĂ SIMPLIFICATĂ. În urma reexaminării, la solicitarea  președintelui Iohannis, a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului UE numărul 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019, de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr.21/1996, Senatul a avizat favorabil toate obiecțiunile, modificând actul legislativ.

 

Președintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cristian Niculescu-Țâgârlaș a precizat că taxă anulată în plenul Camerei Superioare nu se regăsește în legislația de punere în aplicare a Regulamentului UE 2019/452 din alte state membre ale Uniunii Europene, iar menținerea ei ar avea ca efect descurajarea investitorilor, fără niciun beneficiu pentru economia României. Taxa de analiză a dosarelor de investiții a fost introdusă la Camera Deputaților, motiv pentru care președintele a retrimis legea la examinare, considerând respectiva taxă total inadecvată pentru atragerea investițiilor aspect care constituie un obiectiv imperios necesar și asumat de România.

 

În cadrul dezbaterilor din ședința comună a  Comisiilor juridică și economică am susținut cu argumente eliminarea acestei taxe care nu avea nicio justificare economică, fapt posibil prin susținerea acestui amendament de către colegii mei. Regret că USR, alături de AUR, a ales să se abțină la vot demonstrând încă odată că pentru senatorii USR  interesele politicianiste, populiste și de conjunctură sunt mai importante decât susținerea investițiilor strategice și dezvoltarea României, a precizat senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

Legea votată în Senat vizează obiective multiple, precum stabilirea cadrului normativ privind examinarea investiţiilor străine directe și a punctului naţional de contact pentru cooperarea cu statele membre şi Comisia Europeană, pragurile şi domeniile de activitate ale investiţiilor supuse autorizării, informaţiile care trebuie să fie incluse obligatoriu în cererea de autorizare, tipurile de decizii care vor fi emise, precum şi elementele care se iau în considerare în emiterea unei decizii privind autorizarea sau respingerea unei investiţii străine directe, inclusiv posibilitatea autorizării cu angajamente asumate de către investitorul străin, prevederi privind confidenţialitatea informaţiilor primite, posibilitatea exercitării dreptului la apărare și sancţiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here