EXPLICAȚII – După condamnarea definitivă la închisoare a primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș: cine îi ia locul, ce prevede legea în privința alegerilor parțiale

5
5515
Ioan Doru Dăncuș, Pap Zsolt István

PRIMAR INTERIMAR – BAIA MARE. Conform legii (Codul Administrativ – art. 60 lit. d), mandatul de primar al lui Cătălin Cherecheș a încetat de drept în 24 noiembrie 2023 (odată cu condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate). Tot legea spune că în cazurile de încetare înainte de termen a mandatului de primar, prefectul emite un ordin prin care constată aceasta, ordin care are la bază un referat semnat de secretarul general al UAT-ului și care trebuie transmis prefectului în 10 zile de la data intervenirii situaţiei de încetare de drept a mandatului primarului. Acest ordin nu a fost (încă) emis, pentru că “nu s-a făcut comunicarea de către instanță și nu a fost transmis referatul secretarul municipiului” – cel mai probabil va fi emis până la finalul acestei luni (este doar o chestiune procedurală).

 

La fel, legea spune că atribuțiile de primar sunt preluate de drept de viceprimarul 1, în cazul în care UAT-ul dispune de doi viceprimari, așa cum este în municipiul Baia Mare (reședință de județ). În cazul de față (Baia Mare), Ioan Doru Dăncuș (49 de ani). Acesta își păstrează dreptul de vot în cadrul Consiliului Local, dar primește o indemnizație egală cu cea a funcției de primar. Deci, în acest moment, în Baia Mare atribuțiile de primar sunt exercitate temporar de viceprimarul Dăncuș.

 

Însă atribuțiile de primar acordate viceprimarului pot fi suspendate de Consiliul Local. În cazul în care există doi viceprimari, Consiliul Local poate hotărî înlocuirea viceprimarului care exercită primul calitatea de înlocuitor de drept al primarului (se supune la vot, se decide cu majoritate simplă – 12 voturi în cazul de față). Totul este la voința partidelor politice din Consiliul Local: PNL (7 consilieri), Coaliția pentru Maramureș (7 consilieri), USR (4 consilieri), PMP (3 consilieri), UDMR (2 consilieri).

 

Practic, dacă partidele politice decid, pot să îl înlocuiască pe Dăncuș (Coaliția pentru Maramureș) cu celălalt viceprimar, Pap Zsolt István (46 de ani, UDMR). Pentru asta le trebuie doar 12 voturi, pe care le au lejer, coaliția creată de Cherecheș având doar 7 voturi din cele 23 (își permit chiar 4 derapaje, adică voturi împotrivă a consilierilor din alte partide decât Coaliția pentru Maramureș aserviți economic lui Cherecheș și, prin extensie, locotenentului fugarului, Dăncuș).

 

Concluzie: dacă locotenentul lui Cherecheș, Dăncuș, este lăsat să conducă urbea încă un an, înseamnă că are acordul PNL, USR, PMP și UDMR. Adică s-au înțeles și mimează public că nu știu (acesta este și rolul acestei scrieri, să elimine această potențială motivație falsă). Doar naivii mai cred că se vor organiza alegeri parțiale (ca în 2011, când a devenit primar Cherecheș pe locul vacantat de condamnarea la închisoare cu executare a fostului primar, Cristian Anghel), aveți mai jos argumentul pentru care acest lucru nu se va întâmpla, Baia Mare urmând să aibă pentru încă un an (până la alegerile locale din 2024) un primar interimar.

 

De asemenea, Consiliul Local poate delega (nu este obligatoriu) din rândul membrilor săi un consilier local care să îndeplinească temporar atribuţiile viceprimarului (pe perioada exercitării funcţiei de viceprimar, respectivul consilier local beneficiază de o unică indemnizaţie lunară egală cu cea a funcţiei de viceprimar). Acest lucru este inclus într-o negociere mai dificil de finalizat decât în cazul rocadei lui Dăncuș cu Pap, din cauza orgoliilor politice (PNL, USR și PMP revendică fiecare acest drept).

 

Să sintetizăm:

  • Mandatul de primar al lui Cătălin Cherecheș a încetat de drept în 24 noiembrie 2023;
  • Atribuițiile primarului au fost preluate de viceprimarul Ioan Doru Dăncuș;
  • Consiliul Local îi poate retrage atribuțiile de primar interimar lui Dăncuș și să i le acorde viceprimarului Pap Zsolt István (cu 12 voturi din cei 23 de consilieri locali);
  • Consiliul Local poate (nu e obligatoriu) delega atribuțiile de viceprimar interimar pe postul vacantat în urma numirii unui viceprimar ca primar interimar;
  • Guvernul este obligat de lege să organizeze alegeri, dacă încetarea înainte de termen a mandatului primarului nu a survenit în ultimele 6 luni (nu a survenit, dar Guvernul va încălca 100% această lege. Argument: o încalcă încă din 2021, acum existând 62 de UAT-uri din România fără primar ales – în Maramureș: Boiu Mare, primarul ales decedând în octombrie 2021 -, în respectivele UAT-uri mandatele de primar ale alesului încetând din motivele prevăzute în legea care obligă Guvernul să dispună în 90 de zile organizarea de alegeri parțiale, există chiar și o sentință definitivă a instanței de judecată în acest sens, dar nu o face, nerespectând legea, ca orice alt infractor de rând).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Legea permite inlocuirea in conditii clare a viceprimarilor. O treime din consilieri pot initia un HCL in acest sens iar cu votul a 2/3 dintre consilierii locali viceprimarii pot fi schimbati. Vointa administrativa trebuie…

  2. Da consilierii ce domne au fost atatia ani, nu tot slugile lui kake au fost??? Nu ei au girat toate mizeriile lui kake??? Sunt la fel de vinovati…sunt sigur ca toti au pus mana pe spagi, altfel cum sa ii tina kake sub tacere ca pe niste oi bete … Dancus???? Spalatorul de bani al lui kake, toporul folosit la toate chermezele sa puna pret dublu pentru toti artistii, lista e lunga cat o zi de post.

  3. Clanul are tot interesul sa ramana „locotenentul” la butoane. N-are el cel mai ridicat IQ de doua cifre din urbea asta dar compenseaza prin alte calitati. E docil, face ce i se spune, nu se da in laturi de la nimic, mai ales daca i se arata pisica din cand in cand.

  4. Dăncuș n-ar fi rău dacă ar fi bun. Și dacă ar semna că nu se ocupă de scene, de boicotarea adevărului asupra dimensiunii furtului de la Primărie și de acoperirea stăpânului său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here