PREJUDICIU – Primăria Recea, obligată să achite 174.000 lei penalități de întârziere, pentru că primarul n-a plătit la timp lucrări recepționate deși avea banii în cont

0
3420
Octavian Pavel, primarul comunei Recea, județul Maramureș

PENALITĂȚI DIN BUGETUL PUBLIC. Povestea această (reală) este despre modul în care sunt administrați banii publici ai comunităților. Studiu de caz: comuna Recea, administrație controlată de primarul Octavian Pavel (60 de ani, primar PSD din 2004, acesta fiind al cincilea mandat – în foto). Obiectiv: construirea stației de epurare a apelor uzate și a unei părți din canalizarea satului Lăpușel. Consecințe: pentru că nu a plătit conform contractului lucrări efectuate și recepționate, deși avea banii în cont (lucrarea fiind cu finanțare europeană/nerambursabilă), Primăria Recea a fost obligată în instanță să plătească penalități de întârziere de circa 174.000 lei. Sentința este definitivă.

 

„Taxa de rău-platnic” va fi plătită din bugetul local. Scrierea vă spune cum s-a ajuns în această situație.

 

Speța

 

În 2018, Primăria Recea a declarat câștigătoarea licitației de lucrări de construcție a rețelei publice de apă uzată din satul Lăpușel, care presupunea o stație de epurare și canalizare menajeră. Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai mic preț. Cel mai mic preț l-a oferit firma Nord Timiș Construct (circa 3,7 milioane de lei), fondată în Borșa, cu sediul social mutat la București în 2018, numai că a fost descalificată, iar câștigătoare a fost desemnată altă firmă.

 

Administratorul firmei borșene, Ionel Timiș (33 de ani), a contestat la CNSC rezultatul stabilit de Comisia de licitație a Primăriei Recea, i s-a dat dreptate și a câștigat contractul finanțat prin AFIR, din fonduri nerambursabile. În primăvara anului trecut, lucrarea a fost recepționată/finalizată în termenul contractual. Doar plățile nu s-au făcut așa, pentru că nu firma borșeană era cea preferată (desemnată inițial) să execute lucrarea.

 

Pentru că plățile nu s-au făcut conform contractului, ci cu foarte mari întârzieri, deși Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) virase banii în contul Primăriei Recea, iar “Nord Timiș Construct a notificat de multe ori Primăria, prin avocat”, firma dat în judecată Primăria, a precizat, pentru 2mnews, Ionel Timiș, proprietarul firmei. Instanța (Judecătoria Baia Mare) a emis la finalul lunii trecute o decizie definitivă, obligând Primăria Recea, în postură de debitor, să plătească firmei Nord Timiș Construct suma de 173.795,98 lei, reprezentând penalităţi de întârziere, precum și cheltuieli de judecată în sumă de 400 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru.

 

Conform legii, normalității și rațiunii, primarul comunei Recea, Octavian Pavel, ar trebui să constituie o comisie care să verifice cine dintre angajații Primăriei se face vinovat de neplata la timp a lucrărilor, fapt care a cauzat bugetului local un prejudiciu de 174.000 lei, și să recupereze prejudiciul. Nu avem emoții că s-ar întâmpla asta, dar am consemnat povestea pentru ca oamenii din Recea să afle că au pierdut 174.000 lei din bugetul local (bani care ar fi putut fi folosiți în scopuri benefice comunității) și pentru ca auditorii publici ai Camerei de Conturi Maramureș să nu poată motiva că nu au cunoscut această faptă.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here