FAPT – Administrația din Botiza își modernizează rețeaua de apă din comună: a cumpărat o stație de potabilizare și un rezervor de stocare de 500 mc, produse de firma unui inventator maramureșean

0
781
Cristian Cristea

INFRASTRUCTURĂ APĂ – BOTIZA. Joi, 3 iulie 2023, administrația publică din Botiza a cumpărat de la firma Maramureș Zeolite Industry SRL din Giulești o stație de potabilizare a apei și un rezervor de stocare de 500 mc în vederea modernizării rețelei de alimentare cu apă din comună. Cele două achiziții au totalizat peste 1,4 milioane de lei (exact: 1.419.677,14 lei, sumă care include TVA).

 

Firma Maramureș Zeolite Industry SRL din Giulești este specializată pe exploatarea zeolitului natural, cercetarea și dezvoltarea de produse inovative pentru tratarea apei potabile și este deținută scriptic de Ileana Cristea. Compania este condusă de inventatorul sighetean Cristian Cristea (45 de ani – în foto).

Firma maramureșeană a familiei Cristea a realizat până acum circa 20 de instalații de potabilizare a apei (de la cele mai simple, cu acționare manuală, până la cele mai complexe, complet automatizate și cu comunicare online), pentru primăriile din Pitești (prin Administrația Domeniului Public), Giurgeni (jud. Ialomița), Gura Ialomiței, Mosna (jud. Sibiu), Șieu (jud. Maramureș), Gârdani (jud. Maramureș), Compania Terra Building Sibiu, Compania Sud Oil Craiova (cel mai mare producător român de legume în spații protejate), Fabrica de ape minerale Nova Oaș / Certeze etc.

 

Stația de potabilizare a apei este tip Zeotech și are o capacitate de producție a apei potabile de 432 mc/zi. În acest tip de stație, garantată pe o perioadă de 10 ani, tratarea apei se efectuează prin pomparea prin 8 filtre cu o rășină cationică brevetată și produsă de firma din Giulești, în urma procesului nerezultând contaminanți secundari (nitriți, nitrați, contaminanți microbiologici), iar pH-ul apei nefiind afectat. Cheltuielile de întreținere sunt de circa 1.550 lei/lună. Contractul, care prevede proiectare, execuție/montare și punere în funcțiune, trebuie finalizat în 6 luni.

 

Rezervorul pentru stocarea apei potabile are o capacitate de 500 mc, este metalic, izolat termic și etanșeizat cu membrană Butyl și va fi montat suprateran (a fost testat la temperaturi de -42 grade Celsius). Acesta va fi livrat, montat și testat în maximum 6 luni și garantat 5 ani (garanția pentru componente este de 2 ani), însă durata de viață a acestui tip de rezervor este de circa 70 ani.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here