COVID-19 – Criza cauzată de coronavirus, transformată în oportunitate: în Maramureș, reconversie a producției de mobilă la măști și… saci de cadavre

0
3555

RECONVERSIE ECONOMICĂ. În 2017, maramureșeanul Ioan Filip, care controlează mai multe firme din industria mobilei reunite în Grupul Taparo, cu sediul în Târgu Lăpuș, declara pentru o revistă de specialitate: „Ca să reușim, am transformat criza în oportunitate”.

 

La nici 3 ani de la acea declarație, într-o nouă criză mondială cauzată recent de pandemia de COVID-19 (coronavirus) și în contextul sistării cererii pe piața mobilei care a generat suspendarea activității principalilor competitori, Filip (foto mic stânga) transformă din nou criza în oportunitate. Cel puțin două din fabricile Grupului Taparo au făcut reconversia producției, reducând producția de saltele și axându-se pe producția produselor pentru care există o cerere uriașă în aceste momente: măști, halate, combinezoane, șoșoni și chiar… saci de cadavre.

 

Filip (absolvent al Facultatea de Textile a Universității “Gheorghe Asachi” din Iași și, până la falimentul industriei textile din România, fost director la filaturile din Șimleu Silvaniei și Târgu Lăpuș) controlează firmele Taparo, Eurocomfil, Sofaworks, 4Brands și Techtex (ultima din Oșorhei – jud. Bihor).

 

De la criza cauzată de pandemia de coronavirus, a pus deja în funcțiune o linie de producţie de măşti la fabrica din Oșorhei (specializată pe produse textile tehnice) – Filip a previzionat o producție de 3,5 milioane de măști, iar din aprilie capacitatea de producție va fi ridicată la 10 milioane de măști pe lună -, iar fabrica de saltele din spume poliuretanice 4Brands din Baia Mare va produce măști (la prețul de 3,57 lei, preț cu TVA, pe mască cu triplu strat – în acest moment, nu am găsit la farmacii produs similar sub prețul de 7,5 lei), halate, combinezoane, șoșoni, lenjerii de pat de unică folosință, saci menajeri pentru deșeuri cu risc biologic și saci de cadavre, dublu impermeabil și cu fermoar.

 

Dacă finalul pare macabru, gândiți-vă, pragmatic, la două lucruri: 1) situația economică actuală în care extrem de multe firme au fost nevoite să-și trimită angajații în șomaj tehnic plătit din bugetul statului român; 2) în acest moment, pandemia a provocat la nivel mondial peste 15.000 de morți.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here