EXCLUSIV – Top 25 de firme din Maramureș cu cele mai mari profituri și identitățile proprietarilor acestora

6
9449

TOP PROFIT MARAMUREȘ. În 2022, firmele (agenții economici) înregistrați în județul Maramureș au obținut un profit net total de circa 2,4 miliarde lei (echivalentul a 486,66 milioane euro, conversia fiind făcută la cursul valutar mediu al anului trecut), ceea ce reprezintă 1,02% din profitul net realizat în România. Profitul net înregistrat de firme a crescut cu aproximativ 20% față de anul 2021.

 

Într-un demers deja tradițional, 2mnews vă prezintă prin această scriere care sunt primele 25 de firme din județul Maramureș care au raportat cele mai mari profituri nete în anul 2022, cu mențiunea că acest clasament a analizat exclusiv firmele care și-au depus bilanțul financiar pe anul 2022, că firmele sunt înscrise după localitatea în care este înregistrat sediul social, iar echivalarea la moneda europeană a fost calculată la cursul  mediu BNR al anului trecut, respectiv 1 euro = 4,9315 lei).

 

Câteva sublinieri

 

  • Firmele maramureșene au obținut un profit net cu aproximativ 400 de milioane de lei mai mare decât în anul 2021, o creștere aproape identică cu cea înregistrată în urmă cu 2 ani. Însă pentru că această creștere comercială/economică a fost una generală la nivelul economiei, procentual, Maramureșul a avut o pondere mai mică la nivel național în această privință decât cea din 2021 (în fapt, în ultimii 3 ani aceasta a scăzut constant: 2020 – 1,13%, 2021 – 1,07%, 2022 – 1,02%).
  • În 2022, 27 de firme din județ au obținut un profit net de peste 2 milioane de euro, calculat la cursul mediu BNR pentru moneda unică europeană.
  • Anul trecut, 433 de firme din Maramureș au obținut un profit net de peste 1 milion de lei.
  • 17 din cele mai profitabile 25 de firme din Maramureș sunt din municipiul reședință de județ, Baia Mare – ca și în 2021. Celelalte sunt din Baia Sprie (2), Sighetu Marmației, Fărcașa, Săliștea de Sus, Vadu Izei, Ariniș, Recea.
  • 7 din cele 25 de firme cele mai profitabile în 2022 din județul Maramureș sunt new-entry în top (unele dintre cele 7 sunt reveniri/re-entry).
  • Cele 7 firme care au ieșit din Top 25 în acest an sunt: Optibelt Power Transmission SRL Tăuții Măgherăuș, Ferma Zootehnică SRL Baia Mare, Antrepriza Montaj Instalații (AMI) SA Baia Mare, Weidmuller Interface România SRL Tăuții Măgherăuș, Drusal Invest SA Baia Mare, Blachotrapez SRL Baia Mare, Ben Resources SRL Baia Sprie.
  • Printre producători, în topul celor mai profitabile 25 de firme din județul Maramureș sunt și un lanț de case de jocuri de noroc și două lanțuri de case de amanet și case de schimb valutar.

 

Top 25 cei mai profitabili

 

Iată clasamentul profitabilității (profit net) din economia maramureșeană a anului 2022:

 

LOC FIRMA

1.

Eaton Electro Producție SRL Fărcașa: 78,73 milioane lei (15,96 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 12,31 milioane de lei față de anul precedent. Este fosta Moeller Electric, subsidiară a concernului american Eaton Corporation (unul dintre cei mai importanți producători mondiali de echipamente electrice de joasă tensiune și de soluții de automatizare). La nivelul holdingului, businessul este manageriat de americanul Craig Arnold (CEO și președinte al Consiliului de Administrație Eaton), iar subsidiara din Sârbi (com. Fărcașa) este manageriată de este manageriată de Pamela Voichița Mack (fostă Pop). Firma este în staționare în acest clasament (este al patrulea an consecutiv când firma se situează pe locul 1 în topul celor mai profitabile firme din județ).

2.

Aramis Invest SRL Baia Mare: 43,17 milioane lei (8,75 milioane euro)
Cel mai mare producător și exportator de mobilă din România (lucrează în speță pentru IKEA – este prima firmă cu capital românesc care a intrat în top 50 al exportatorilor din România și este pe locul 9 în topul național al firmelor cu acționariat 100% autohton cu cele mai mari cifre de afaceri). Firma le aparține antreprenorilor români Vladimir Iacob (60%) şi lui Marius Șelescu (40%). Este firma cu cea mai mare cifră de afaceri din județ. Firma este în urcare +15 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 17).
3. Bertus SRL Baia Mare: 35,07 milioane lei (7,11 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 10,80 milioane de lei față de anul precedent. Este divizia caselor de amanet a BSG Amanet & Exchange. Firma este condusă de Cristian Fărcaș. În 2019 a fost new-entry în topul celor mai profitabile 10 firme din județ (pe locul 6), iar în 2020 a urcat pe locul 3 (aproape că și-a dublat profitul în pademie), unde a rămas și în anul 2021 și în anul 2022. Firma este în staționare în acest clasament.
4. PGA Electric SRL Baia Mare: 34,27 milioane lei (6,94 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei pentru al doilea an consecutiv, în creștere cu aproape 18 milioane de lei față de anul precedent. Este producător de cabluri electrice din aluminiu şi echipamente de distribuţie şi contorizare a energiei electrice (“tablouri” electrice). Firma are 220 de angajați și anul trecut a raportat cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit net din istoria firmei. Societatea este controlată de antreprenorul Bogdan Bumbuk. Firma este în urcare +4 locuri (anul trecut a fost pe locul 8).
5. Aviva SRL Baia Mare: 29,12 milioane lei (5,90 milioane euro)
Producător de mobilă. Companie cu acționariat israeliano-britanic (Boaz Nevo – Israel 50%, Nial Gerard Keane – Anglia 25%, Peter Michael Keane – Anglia 25%). A început producția cu lemn rindeluit (în hale închiriate din fosta fabrică de mobilă CIL Sighetu Marmației), apoi a trecut la producția de parchet din lemn masiv, plinte și panouri îmbinate, iar apoi au trecut la blaturi de bucătărie și panouri stratificate. Firma este în urcare +8 locuri (anul trecut a fost pe locul 13).
6. Lucky Seven Gambling SRL Baia Mare: 23,37 milioane lei (4,73 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 3,67 milioane de lei. Firma, care are 166 angajați, activează pe piața jocurilor de noroc de tip casino din anul 2014 și este controlată de Viorel Gheorghe Cozma (47 de ani) și Claudiu Gavril Orha (51 de ani). Societatea este în staționare în acest clasament.
7. Proiect Personal Leasing SRL Baia Sprie: 22,42 milioane lei (4,54 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 8,22 milioane de lei. Firmă cu 80 de angajați și cifră de afaceri de 106,04 milioane de lei. Este producător de productia de europaleți, paleți din lemn și boxpaleți metalici. Firma este deținută de familia Mihnea (Valentin Mircea Mihnea – 65%, Marius Mihnea – 25%, Doru Lucian Mihnea – 10%). Firma este în urcare +3 locuri în acest clasament.
8. Maravet SRL Baia Mare: 20,60 milioane lei (4,17 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 140.064 de lei. Comercializează echipamente medicale pentru uz veterinar, medicamente, suplimente și hrană pentru animale și a fost fondată de dr. Korponay Ferenc în 1998, fiind vândută (în două tranzacții, din 2015 și 2019) grupului farmaceutic american Henry Schein, acum subsidiară a Covetrus SE Europe Holding, deținut de Clayton, Dubilier & Rice și TPG Inc. Este o prezență constantă în top 10 al profitabilității în Maramureș, acum fiind în cădere -3 locuri (în 2021 a fost pe locul 5).
9. BSG Money Exchange SRL Baia Mare: 17,87 milioane lei (3,62 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 8,22 milioane de lei. Firma deține un lanț de case de schimb valutar și amanet (cu 417 angajați), acordă credite rapide și este controlată de Aurel Ciprian Chira și Cristian Fărcaș. Firma este în urcare +13 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 22).
10. Storo SRL Baia Mare: 17,26 milioane lei (3,50 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 4,69 milioane de lei. Firmă specializată în distribuția de sisteme de izolare exterioară, panouri pentru placare, sisteme acustice și acoperiri fațade (este reprezentant exclusiv al firmei germane Sto AG – producător de materiale pentru finisaje în construcții, respectiv grunduri, gleturi, tencuieli decorative structurale, vopsele). Are magazine proprii și showroom-uri în 19 județe din România. Operațiunile din România sunt manageriate de Andrei Nechita (CEO Storo SRL). Firma este controlată de holdingul german Sto. Firma este în urcare +4 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 14).
11. Electro Sistem SRL Baia Mare: 16,77 milioane lei (3,40 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 7,66 milioane de lei. Firma este specializată în producția de posturi de transformare prefabricate, celule și tablouri electrice și comercializarea de echipamente de medie și joasă tensiune pentru sistemele de distribuție a energiei electrice. Are 363 de angajați și este controlată de Ștefan Blaskó și Roland Kerekes. Firma este în urcare +14 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 25).
12. Laguna Euromob SRL Vadu Izei: 15,31 milioane lei (3,10 milioane euro)
Este producător de mobilier, deține brandul Laguna. Firma înregistrată în comuna Vadu Izei (are fabrica în satul Berbești) este controlată de sigheteanul Mircea Adrian Oros. Firma este în cădere -5 locuri (anul trecut a fost pe locul 7).
13. Italsofa România SRL Baia Mare: 14,32 milioane lei (2,90 milioane euro)
Producător de mobilier tapițat. Activează de 22 de ani în Baia Mare, fabrica fiind administrată prin sereleul Italsofa Romania, controlată de proprietar, miliardarul italian Pasquale Natuzzi (83 de ani), prin firma olandeză Natuzzi Netherlands Holding BV. Natuzzi a intrat pe piața de producție din România în anul 2002, printr-o investiție greenfiled (de la firul ierbii) la Baia Mare, anunțată la valoarea de 46 de milioane de euro – la acea vreme, fabrica de la Baia Mare a fost prezentată ca fiind cea mai mare a grupului Natuzzi (prezent la nivel mondial două branduri: Natuzzi – pentru segmentul de top al pieței -, și Italsofa – pentru segmentul comercial al pieței) și principala care va aproviziona piața europeană de canapele. Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
14. Edil – Bausteel SRL Săliștea de Sus: 13,95 milioane lei (2,83 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 4,22 milioane de lei. Firma are 45 de angajați și este specializată pe lucrări de construcții în domeniul retailului (amenajări de magazine și spații comerciale – în Maramureș a lucrat la amenajările magazinelor KFC – din Value Center, Sizeer, Noriel, Smyk din Baia Mare, Takko din Baia Mare și Sighetu Marmației, KIK Sighetu Marmației). Firma este controlată Florin Grigore Font, care deține 97% din părțile sociale (Ioan Vlad, manager în cadrul firmei, este acționar minoritar, cu 3%). Firma este în urcare +7 locuri (anul trecut s-a clasat pe locul 21).
15. Steelcorp Distribution SRL Baia Mare: 13,51 milioane lei (2,73 milioane euro)
Firma, care are 42 de angajați și este controlată de Sorin Daniel Fonai, comercializează materiale utilizate în construcții. Este primul an de la începerea afacerii în care nu a raportat profit net în urcare (în 2020 aproape și l-a dublat, iar în 2021 aproape și l-a triplat pe cel obținut în anul precedent). Firma este în cădere -11 locuri (anul trecut a fost pe locul 4).
16. Köepp România SRL Ariniș: 13,04 milioane lei (2,64 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei (dublu față de cel mai mare profit obținut până în 2022), în creștere cu 6,39 milioane de lei. Este fosta Rubbertec SRL. Producător de piese/produse din cauciuc, subsidiară a concernului german W. Köpp GmbH & Co KG (cu fabrici în Germania, România și India), controlat din 2014 în totalitate de familia de antreprenori germani Raab (avându-l la conducerea managerială pe Achim Raab). Subsidiara de la Ariniș este manageriată de Valentin Dublea. Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
17. Mediapress SRL Baia Mare: 12,83 milioane lei (2,60 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 2,93 milioane de lei. Dealer al produselor Salamander (Germania), profilelor PVC pentru uși, ferestre și accesorii – este administrată de Ioan Mihai Partene – și deținută de patru asociați din familiile Partene și Stoica: Ioan Mihai Partene (55%), Maria Partene (5%), Rareș Stoica (20%), Laura Maria Stoica (20%). Prezență constantă în topul firmelor cu cele mai mari profituri din județ. Firma este în urcare +3 locuri în acest clasament (anul trecut s-a clasat pe locul 20).
18. Stonevault SRL Baia Mare: 12,74 milioane lei (2,58 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei (de 4 ori mai mare decât în anul precedent), în creștere cu 9,58 milioane de lei. Este producător de arcuri și casetoane de arcuri. Firma este controlată de Natalia Iacob (60%), fiica lui Vladimir Iacob, asociatul majoritar al Aramis Invest – are 7 asociați minoritari: Rodica Angelica Balc (10%),  Artur Jozsef Rab, Monica Puiu, Vasile Talpoș, Flavius Bogdan Stegeran, Alexandru Denis Griguță și Robert Iulian Iorga (fiecare din ultimii 6 cu câte 5%). Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
19. Oberhauser Invest SRL Baia Mare: 11,85 milioane lei (2,40 milioane euro)
Cel mai mare dezvoltator imobiliar din Baia Mare. Proprietara brandului Vivohaus, showroom pentru produse de finisaje și amenajări interioare și materiale de construcție. Firma este deținută scriptic de Liviu Șter și este controlată/manageriată de Ciprian Daniel Șter-Chelbea. Firma este în cădere -3 locuri în acest clasament (anul trecut s-a clasat pe locul 16).
20. BDM Grup Invest SRL Baia Mare: 11,07 milioane lei (2,24 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 3,07 milioane de lei. Este fosta Grup Consulting SRL. Producător de ferestre, uși și sisteme de umbrire din tâmplărie PVC și de aluminiu (deține marca Helios). Firma este controlată de Vasile Dobran (88%) – asociați minoritari sunt Bogdan Emanuel Stauder și Ionel Daniel Szerasz (ambii cu câte 6%). Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
21. R&B Com SRL Baia Sprie: 11,00 milioane lei (2,23 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 4,35 milioane de lei. Producător de pâine și produse de panificație cu 165 de angajați. Societatea este administrată de proprietar: Lucian Alin Butean. Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
22. Flexibil SRL Recea: 11,00 milioane lei (2,23 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 1,04 milioane de lei. Este producător de componente și sisteme în domeniul tehnologiei anti-vibrației și izolării sunetului (bucşe, sferolagare, tampoane, suporţi cabină, amortizoare de şocuri, suporţi motor, arcuri, cuplaje etc.). Fabrica este în satul Săsar și se întinde pe o suprafață de 10.200 mp – are 109 angajați. Societatea este controlată de familia Borota (Daniel Borota – 51%; Ilie Borota – 30%, Nicolae Borota – 19%). Firma este în cădere -3 locuri în acest clasament (anul trecut s-a clasat pe locul 19).
23. Laguna Serv SRL Sighetu Marmației: 10,94 milioane lei (2,21 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei, în creștere cu 5,20 milioane de lei. Este firma care comercializează mobilierul Laguna, produs de Laguna Euromob. Are 248 de angajați. Societatea este administrată de proprietar: Anca Voichița Stan Oros. Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).
24. SIFA International SRL Baia Mare: 10,81 milioane lei (2,19 milioane euro)
Producător de încălțăminte (confecționează fețe de încălțăminte pentru mărci de lux). Firma este controlată de de miliardarul francez François Jean Henri Pinault, prin firma olandeză G Distribution BV (este soțul actriței Salma Hayek și fostul partener al modelului Linda Evangelista – cu ambele are câte un copil), care deține corporația multinațională Kering, specializată în produse de lux (care deține controlul asupra brandurilor (Gucci, Yves Saint-Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga, Boucheron, Alexander McQueen, Stella McCartney, Girard-Perregaux, Brioni, Qeelin, Pomellato, Christopher Kane, Tomas Maier, Ulysse Nardin). Deține și Groupe Artémis (prin care a donat 113 milioane de dolari pentru a repara Notre-Dame de Paris după incendiul din 2019), compania Soft Computing, echipa de fotbal franceză de primă ligă Stade Rennais FC, producătorul de vinuri Château Latour, casa de licitații Christie’s etc. Asociați minoritari în firma din Baia Mare sunt italienii Piero și Fausto Pigini (fiecare cu câte 7,5%). Are două fabrici în Baia Mare. Este o prezență constantă în topul celor mai profitabile 10 firme (în 2018 a fost pe 7, în 2019 a fost pe 8, iar în 2020 și 2021 a fost pe 9). Firma este în cădere -15 locuri în acest clasament (anul trecut a fost pe locul 9).
25. Nordpharm SRL Baia Mare: 10,63 milioane lei (2,15 milioane euro)
Profit record în istoria economică a firmei (și-a dublat cel mai mare profit precedent, cel obținut în 2021), în creștere cu 5,44 milioane de lei. Firma comercializează produse farmaceutice (deține lanțul de farmacii Nordpharm: 33 de farmacii în județele Maramureș, Satu Mare și Bistrița-Năsăud). Este deținută de familia Bereș-Iluțiu (Vasile Bereș-Iluțiu, Marghiolița Bereș-Iluțiu, Sebastian Bereș-Iluțiu și Ruxandra Adelaida Bereș-Iluțiu – fiecare cu câte 25% din părțile sociale). Firma este new-entry în acest clasament (anul trecut a fost în afara Top 25).

* Foto generice: @Eaton Electro Productie, Aramis Invest, Aviva, Electro Sistem, Laguna Euromob, Italsofa, Stonevault, Oberhauser Invest

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

    • Ținem cont de propunere pentru topul de anul viitor: o să includem în Top 25 profit MM și rata profitului în funcție de cifra de afaceri (nu știam de ce e atât de simplu să scriu articolul ăsta în „doar” 5 zile). Însă nu o să facem și un top al Profit Rate, nu doar pentru că ar fi o muncă de chinez bătrân (sunt peste 37.000 de firme active în județ), care și costă mult (timp/bani), ci mai ales pentru că nu e concludentă decât pentru firmele cu un cuantum semnificativ al profitului.

      • Nici nu imi trecea prin minte un top al profitului pt cele 37000 de firme.E suficient pt primele 25.Ar putea iesi niste concluzii interesante, cred.Multumesc pt informarea corecta a realitatii din judetul noastru.Cu deosebit respect!

  1. Dacă adunăm profiturile firmelor din grupul BSG (Bertus, BSG și Lucky Seven) observăm că sunt foarte aproape de locul 1, cu 15,46 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here